化療後噁心嘔吐,有咩好方法可以舒緩

化療後噁心嘔吐,有咩好方法可以舒緩 E-mail 此主題給朋友

我爸爸75歲,4期淋巴癌,剛完成第一次化療,岩岩今日開始嘔又食唔落野,大家有無經驗分享可以點幫助佢?因呢個病佢已經瘦左好多,再唔食我怕佢會更虛弱,唔該大家!

熱賣及精選
引用:
原帖由 chichisarah 於 2019-7-17 02:06 PM 發表

我爸爸75歲,4期淋巴癌,剛完成第一次化療,岩岩今日開始嘔又食唔落野,大家有無經驗分享可以點幫助佢?因呢個病佢已經瘦左好多,再唔食我怕佢會更虛弱,唔該大家! ...
我會飲檸水,食薑糖,超級檸檬糖,個人覺得比止嘔藥有效,床頭手袋長備!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chichisarah 於 2019-7-17 02:06 PM 發表

我爸爸75歲,4期淋巴癌,剛完成第一次化療,岩岩今日開始嘔又食唔落野,大家有無經驗分享可以點幫助佢?因呢個病佢已經瘦左好多,再唔食我怕佢會更虛弱,唔該大家! ...
醫生有冇開強力止嘔藥?我化療之後有幾日都係咬得好犀利食唔落野無胃口都搵唔到嗰時唯有飲奶食肉粥!

回覆 引用 TOP

引用:

我有個客又好似你爸咁樣, 醫生就給她強力止嘔膠布給她, 一貼立刻唔嘔, 超神奇.

引用:

話比醫生知, 佢會開止嘔藥比你爸爸. 可以既話飲 NESTLE ISOCOL HN 奶. 味道似濃味的維他奶味道甘. 加油.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ko張飛88 於 2019-7-17 04:02 PM 發表

我有個客又好似你爸咁樣, 醫生就給她強力止嘔膠布給她, 一貼立刻唔嘔, 超神奇.
我用過嗰隻膠布、都係嘔

叫醫生開呢隻,同止敏吐,止敏吐係最勁既止嘔藥,只for用藥頭3日,得3粒,上圖係第2勁既止嗝,但應該要自費,一般公立醫院唔會主動開,睇私家就9成比定

引用:
原帖由 Cute女 於 2019-7-17 11:47 PM 發表

叫醫生開呢隻,同止敏吐,止敏吐係最勁既止嘔藥,只for用藥頭3日,得3粒,上圖係第2勁既止嗝,但應該要自費,一般公立醫院唔會主動開,睇私家就9成比定 ...
止敏吐已經out,最新最有效係Akynzeo,只要化療前一小時食一粒就有效10日,副作用係打嗝!公立醫院要自費$7xx,止敏吐依家只要$15!

引用:
原帖由 第二生命(續) 於 2019-7-17 11:21 PM 發表

我用過嗰隻膠布、都係嘔
因為係我嗰客同我講的,佢話要八佰蚊一塊,可以貼足一個月而且防水,唔知是否同你一樣。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 第二生命(續) 於 2019-7-17 11:21 PM 發表

我用過嗰隻膠布、都係嘔
咁就唔知係咪一樣啊?因為我用嗰隻可以貼1個禮拜

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Cute女 於 2019-7-17 11:47 PM 發表

叫醫生開呢隻,同止敏吐,止敏吐係最勁既止嘔藥,只for用藥頭3日,得3粒,上圖係第2勁既止嗝,但應該要自費,一般公立醫院唔會主動開,睇私家就9成比定 ...
已經食緊呢隻

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Haha88888 於 2019-7-18 02:41 AM 發表

止敏吐已經out,最新最有效係Akynzeo,只要化療前一小時食一粒就有效10日,副作用係打嗝!公立醫院要自費$7xx,止敏吐依家只要$15!
我都是食呢隻Akynzeo,6針無嘔過,作嘔都無。食飽有胃頂,醫生另開胃藥舒緩

回覆 引用 TOP

可以試試桑黃,對人體化療後提高自身免疫力有很好效果,網上應該可以找到這一類的介紹,桑黃被稱為抗癌之王。我也在養生形式煮水飲用,不過我是養生用的。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。