上星期見果三份,今日一份都無回音……💔

上星期見果三份,今日一份都無回音……💔 E-mail 此主題給朋友

上一兩星期,見左差不多4份,包括一份係2nd in今日已經星期五,一份都無回音……
💔💔

熱賣及精選
咁惡劣, 但你1個星期有3份工見都唔錯啦,
的而且确現在市況好惡劣,
我d fd搵左4-5個月都仲係量緊地,

引用:
原帖由 hello179 於 2019-7-19 05:27 PM 發表

咁惡劣, 但你1個星期有3份工見都唔錯啦,
的而且确現在市況好惡劣,
我d fd搵左4-5個月都仲係量緊地,
唉……我壓低個價咪多左機會咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 IGO 於 2019-7-19 05:19 PM 發表

上一兩星期,見左差不多4份,包括一份係2nd in今日已經星期五,一份都無回音……
💔💔
而家個市況真係太差,我失業左五個月都揾唔到工啊!!就算有工請人都係一d豬頭骨工啊!!!

引用:
原帖由 dream_fairytale 於 2019-7-19 06:46 PM 發表

而家個市況真係太差,我失業左五個月都揾唔到工啊!!就算有工請人都係一d豬頭骨工啊!!!
豬成點?

引用:
原帖由 IGO 於 2019-7-19 07:05 PM 發表

豬成點?
原本我之前係一間公司係主要對電腦做文職野,殊不知遇到d同事唔肯教我做野,公司個manager乘機借頭借路叫我做點貨同埋執貨個d體力勞動工作,呢份工簡直係一份豬頭骨工啊!!

引用:
原帖由 dream_fairytale 於 2019-7-19 07:20 PM 發表

原本我之前係一間公司係主要對電腦做文職野,殊不知遇到d同事唔肯教我做野,公司個manager乘機借頭借路叫我做點貨同埋執貨個d體力勞動工作,呢份工簡直係一份豬頭骨工啊!! ...
咁仆街?擺明個局,水你去做倉喎。有無反映過?

回覆 引用 TOP

邊做邊搵工
搵份做住先
加油

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 IGO 於 2019-7-19 05:19 PM 發表

💔💔
我之前都好似你咁,一星期三份工in,全部有2nd and final in,最後都冇請。個人頹廢到不得了,要用一兩個星期調節再重新出發。
我正失業,已年多了。四十中,要養家,好驚永遠失業,唔知点算

引用:
原帖由 dream_fairytale 於 19-7-2019 06:46 PM 發表

同道中人😔

魔法的話語 那是只有你我才能領悟的東西

在這個時候 就算連做做夢的閒心都不敢有

回過頭想想 實在感覺又滑稽但又讓人懷念

有緣再相逢 即使未曾與你立下過什麼約定

回覆 引用 TOP

引用:

💔💔
2000000人其中一個就好大幾會見唔到工,老闆怕怕。

回覆 引用 TOP

多得黃人日日搗亂
加油

我其他真係好唔願意同你分開,可以比時間大家冷靜一下嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dream_fairytale 於 2019-7-19 06:46 PM 發表

我都食緊舊骨,請我果陣講到啲野都正正常常,title 唔差,點知原來我係成個部門最低級兼唯一一個...
我做office admin,結果.... 清潔茶水同埋落街買野係我主要工作,我都覺得自己由做文職變左做體力勞動.....
加上呢份工係我第一份跟足勞例既工,見工就一定要扣年假或無薪,拎病假紙都無用,跟勞例所以一樣要扣假或者扣錢,所以只敢send cv 去agent,起碼agent 會睇過先叫我去見。結果我send 果啲agent 都真係有揀人俾個客,一個回音都無.....(正確啲有收過一個回音,就係話睇完我cv,unable to put forward)

可能我既工作經驗,真係只值做清潔同茶水.. 估唔到我未到40 已經做姐姐....
我覺得自己係無料但又唔甘心,我唯一可以做既,就係接受自己真係無料,然後同自己講有份工已經好好.... 雖然只係姐姐。

哀莫大於心死
我搵左3個月都未有

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。