是我揾工太三心兩意嗎?

是我揾工太三心兩意嗎? E-mail 此主題給朋友

最近因為本身份工無得續約, 就開始揾工。近來揾開學校文職工作, 昨日in 左九龍區一間地區名校的行政助理, 一in 就見晒校長/ 副校長/Office head. ..本來話下周之內會有通知。

點知呢間學校今早就打來話出offer, 叫我明天星期六去簽約.....因因為我今日下午本身又有另一份特殊學校的文職工作in, 我就在電話坦白說自己今日下午有interview, 可否讓我考慮下,下周一再回覆。

對方就話要等校長回覆,晏d 再call 我。隔左陣,書記打返來就話唔OK, 並說個offer會比其他人....當時我就即刻問,係咪一定要今日覆要唔要 offer, 對方就話我個情況只可以將個offer 比其他人.....

然後今日下午繼續去另一間特殊學校見工,都正正常常不過不失, 不過就都係話等2nd in 見校長,唔知會唔會有。

而家我都仲係好失落......

以前試過揾其他工, HR 都肯至少比一日時間我考慮, 估唔到學校呢行原來接受唔到申請人考慮個offer....唉....

唔知大家收到 offer係咪一定會lur 飯應即刻答應,唔會好似我咁三心兩意?

個感覺就好似本來天堂等緊我,我卻放棄左個機會,繼續留返喺地獄....

傷心埋今晚,聽日繼續send CV了~.~

熱賣及精選
引用:
原帖由 lindalau1988 於 2019-7-19 08:49 PM 發表

最近因為本身份工無得續約, 就開始揾工。近來揾開學校文職工作, 昨日in 左九龍區一間地區名校的行政助理, 一in 就見晒校長/ 副校長/Office head. ..本來話下周之內會有通知。

點知呢間學校今早就打來話出offer, 叫我明天星期六去簽約.....因因為我今日下午本身又有另一份特殊學校的文職工作in, 我就在電話坦白說自己今日下午有interview, 可否讓我考慮下, ...
只怪你太老實。
我以前曾經試過揾到份工,但出offer比我人工被壓左,我多口問句可唔可以比番expected salary,之後HR同老闆傾完話offer要比其他人。
諗深一層呢d公司唔好恨入去做,完全唔尊重人,老闆完全唔同你傾,一D都唔尊重你,入左去唔会有好日子過。

引用:
原帖由 失業中女 於 2019-7-19 09:52 PM 發表

只怪你太老實。
我以前曾經試過揾到份工,但出offer比我人工被壓左,我多口問句可唔可以比番expected salary,之後HR同老闆傾完話offer要比其他人。
諗深一層呢d公司唔好恨入去做,完全唔尊重人,老闆完全唔同你傾,一D都唔尊重你,入左去唔会有好日子過。 ...
妳都慘....不過如果嗰時HR 都係企硬嗰個價, 妳都係會唔做? 

係....以後死都話accept左offer 先, 甚至寧願簽埋約, 之後為左另一份自己覺得更好既工而解約好過......

唉唉唉....好嬲自己點解咁蠢咁天真......!!!!

而家不斷loop 緊d 慘情歌聽 -3- 

引用:
原帖由 lindalau1988 於 2019-7-19 10:20 PM 發表

妳都慘....不過如果嗰時HR 都係企硬嗰個價, 妳都係會唔做? 

係....以後死都話accept左offer 先, 甚至寧願簽埋約, 之後為左另一份自己覺得更好既工而解約好過......

唉唉唉....好嬲自己點解咁蠢咁天真......!!!!

而家不斷loop 緊d 慘情歌聽 -3-  ...
如果佢企硬但好聲好氣我会接offer,果陣冇左呢份工之後半年左右先有另一份offer,人工都唔多好,但冇工太耐侷住做。

引用:
原帖由 失業中女 於 2019-7-19 10:58 PM 發表

如果佢企硬但好聲好氣我会接offer,果陣冇左呢份工之後半年左右先有另一份offer,人工都唔多好,但冇工太耐侷住做。
oh.... 

我都怕之後又要等好耐先有offer

聽日要開始再努力揾工了

回覆 引用 TOP

不過話時話,間學校個書記都唔講offer人工係幾多, 剩係話比offer, 叫我去簽約....而家諗返都覺得自己傻, 唔即刻問佢幾錢人工....=…= 

引用:
原帖由 lindalau1988 於 2019-7-20 12:12 AM 發表

不過話時話,間學校個書記都唔講offer人工係幾多, 剩係話比offer, 叫我去簽約....而家諗返都覺得自己傻, 唔即刻問佢幾錢人工....=…= 
唔好再諗,當冇比你offer,唔係你心一路up,記住一樣嘢,係屬於你始終会係你,佢咁同你講即係份工唔係你,一d誠意都冇。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lindalau1988 於 2019-7-19 08:49 PM 發表

點知呢間學校今早就打來話出offer, 叫我明天星期六去簽約.....因因為我今日下午本身又有另一份特殊學校的文職工作in, 我就在電話坦白說自己今日下午有interview, 可否讓我考慮下, ...
太老實,你應該講其他嘢,拖延先。不過另一份工又要2nd in, 唔等得太耐。我都覺得要識就“大話”先得。太老實系冇人欣賞。

引用:
原帖由 lindalau1988 於 2019-7-19 20:49 發表

其實你有咩要考慮
佢就算比一兩日你考慮,另外果間都未必有結果比你

你咁講佢梗係吾請你啦

回覆 引用 TOP

樓主岩岩出黎做野?

1.去得jobsxb/睇到份工send email apply果下, 代表你有初步興趣
2.俾你去interview, 而你又去既, 代表中級興趣, 而且可透過interview了解更多
3.in完知晒工作內容, 人工package, 呢個階段你應該99%有決定, 無論做定唔做

經過1-3你仲要時間考慮的話, 我係老闆都唔會接受

小朋友你太老實。
佢俾offer你,你話咁啱聽日唔得閒,要星期一先簽,咪得囉
話俾人聽要in第二份,即係話俾人聽俾offer你嗰份,唔係你嘅首選。

回覆 引用 TOP

補充,就算你返埋工,有第二間有更好嘅offer俾你,你咪轉囉,未過試用期,多數7日通知就可以走

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lindalau1988 於 2019-7-20 00:12 發表

呢D工肯定最多咪皮零野貨仔,不做也罷!

回覆 引用 TOP

揀黎做乜柒

回覆 引用 TOP

27 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。