知否知否……池仔唔肥唔瘦!

知否知否……池仔唔肥唔瘦! E-mail 此主題給朋友

當造池仔十蚊一斤, 幼鹽輕抹……煎之! 外脆肉嫩肥美,千金不換!

附件

20190721_112030.jpg(150.95 KB)

2019-7-21 11:26 AM

20190721_112129.jpg(65.7 KB)

20190721_104527.jpg(122.33 KB)

20190721_105852.jpg(133.71 KB)

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2019-7-21 11:26 AM 發表

當造池仔十蚊一斤, 幼鹽輕抹……煎之! 外脆肉嫩肥美,千金不換!
16,我喜歡用豆醬蒸
餸啤酒就梗係似你煎啦

引用:
原帖由 dtw 於 2019-7-21 11:31 AM 發表

16,我喜歡用豆醬蒸
餸啤酒就梗係似你煎啦
如果要蒸,16叔會用蒜頭豆豉辣椒對付佢!

回覆 引用 TOP

阿席,好識嘆
我細個時已經好中意
呢啲先係人間美食

Hi, I'm "小市民" but you can call me "Loco_Boy" or "火車仔" 都可以架 !

真系平靚正

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2019-7-21 11:26 AM 發表

送stella一流

大師父北戴河永世DIE HEART 網傳最強入室大弟子
引用:
原帖由 小市民0009 於 2019-7-21 12:04 PM 發表

阿席,好識嘆
我細個時已經好中意
呢啲先係人間美食
火車兄,懂得小魚之美,能嚐世間滋味!

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2019-7-21 12:14 PM 發表

火車兄,懂得小魚之美,能嚐世間滋味!
不能同意更多

Hi, I'm "小市民" but you can call me "Loco_Boy" or "火車仔" 都可以架 !

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 farm1615 於 2019-7-21 12:06 PM 發表

真系平靚正
多行街市有益……
當造之物……平!靚!正!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 地藏菩薩 於 2019-7-21 12:13 PM 發表

送stella一流
曾經選擇困難……

附件

20190721_122049.jpg(205.54 KB)

2019-7-21 12:21 PM

回覆 引用 TOP

炸更加好吃😋

引用:
原帖由 kcfreechat 於 2019-7-21 12:38 PM 發表

炸更加好吃😋
池仔魚,魚肉比較薄…… 輕煎便可享用!況且油炸用多好多油㗎

十六席  我屋企食 大條小小既池仔

會用鹽醃,醃一晚之後再香煎

引用:
原帖由 --東方無敵-- 於 2019-7-21 12:46 PM 發表

十六席  我屋企食 大條小小既池仔

會用鹽醃,醃一晚之後再香煎
無敵兄,返嚟香港未呀?
大家的做法大同小異,當造之期,唔好錯過呀!

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2019-7-21 12:58 PM 發表

無敵兄,返嚟香港未呀?
大家的做法大同小異,當造之期,唔好錯過呀!
東方叔叔每次經過街市見到池仔嘅話必定會買

老豆教 用鹽放入雪櫃醃一晚
第二日煎嗰陣時啲肉會實好多

38 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。