• 瀏覽: 702
  • 回覆: 10
引用:
原帖由 沉睡色貓 於 2019-7-23 09:47 AM 發表

夏天到咗,熱帶魚唔使加溫咗,錦鯉到底可唔得以咊一些中大型熱帶觀賞魚混養,小錦鯉可唔得以咊小熱帶魚混養?
放心,5毛同狗同類,可以混養

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 沉睡色貓 於 2019-7-23 09:47 AM 發表

夏天到咗,熱帶魚唔使加溫咗,錦鯉到底可唔得以咊一些中大型熱帶觀賞魚混養,小錦鯉可唔得以咊小熱帶魚混養?
試過放條 “和金” 落去獅及壽,冇問題,冇蝦覇情況,不過條異類唔夠一個月拉左柴。
唔係魚既問題,係的水質及環境未到家,的獅頭及壽頭都持續歸西。

上年年尾開始玩幾條日本小錦,到e+仍然健康快活暢遊,
在一連串無知舉動之後,慶幸做番一次正確判斷,沒有混養。

錦鯉咬糧的速度是 Formula1, 獅及壽的動作是老爺車,走埋一齊點攪!
其他品種熱帶魚,小弟未有充足經驗去判斷。

混鳥龜養冇問題

引用:
原帖由 改造人2016 於 2019-7-23 11:05 AM 發表

試過放條 “和金” 落去獅及壽,冇問題,冇蝦覇情況,不過條異類唔夠一個月拉左柴。
唔係魚既問題,係的水質及環境未到家,的獅頭及壽頭都持續歸西。

上年年尾開始玩幾條日本小錦,到e+仍然健康快活暢遊,
在一連串無知舉動之後,慶幸做番一次正確判斷,沒有混養。

錦鯉咬糧的速度是 Formula1, 獅及壽的動作是老爺車,走埋一齊點攪!
其他品種熱帶魚,小弟未有充足經驗去判斷。 ...
千萬不能混養金魚,
金魚的眼睛會被錦鯉咬掉。

引用:
原帖由 argbatcan-new 於 2019-7-23 01:53 PM 發表

混鳥龜養冇問題
龜的排泄超骯髒,超多菌,
令錦鯉發病,嚴重污染水質,
會累死錦鯉的。

引用:
原帖由 B86992000 於 2019-7-25 01:01 PM 發表

千萬不能混養金魚,
金魚的眼睛會被錦鯉咬掉。
千萬不能

回覆 引用 TOP

又係五毫 正經搵份嘢做啦

引用:
原帖由 76904yp 於 2019-7-25 11:05 PM 發表

又係五毫 正經搵份嘢做啦
搵食艱難

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 B86992000 於 2019-7-25 01:43 PM 發表

龜的排泄超骯髒,超多菌,
令錦鯉發病,嚴重污染水質,
會累死錦鯉的。
咁要睇下地方有幾大了,我見公園水池錦鯉混烏龜冇問題!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]