[其他] 租車唔好貪平有咩玄機呢其實

租車唔好貪平有咩玄機呢其實 E-mail 此主題給朋友

見到有師兄講租車千其唔好貪平,但係我又諗,車行啲車應該分別唔大架,咁如果A車行租架TOYOTA要100,B車行租相同要80,C車行要60,咁係咪都係租100呢?

熱賣及精選
引用:
原帖由 fkjohnny1388 於 2019-7-25 08:45 PM 發表

見到有師兄講租車千其唔好貪平,但係我又諗,車行啲車應該分別唔大架,咁如果A車行租架TOYOTA要100,B車行租相同要80,C車行要60,咁係咪都係租100呢?
有啲商譽唔好嘅車行會用平價招倈,就算你訂咗你去到先話冇嗰架車,焗你升級。正常地如果去到車行你所訂嘅車未返,會免費升級俾你,當然如果你一丁友俾架巨型suv 俾你你都會嫌油錢貴。
我自己就會上網查嗰間車行分店嘅review(不只係嗰間品牌公司,因為有啲租車係franchise,間間分店都可以係唔同老闆),取車使唔使排隊,攞車還車時間方唔方便(試過12am租,隔日5am還車)

回覆 引用 TOP

同一款車都有唔同年份、設備、保養、維修等等,呢d嘢喺網上未必睇到,所以租商譽好的公司係對自己有保障啲。當然平嘢未必冇好,咁就要睇彩數。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fkjohnny1388 於 2019-7-25 08:45 PM 發表

同問求解答

回覆 引用 TOP

租車可使用Rentalccars / 租租車 比較網站
兩個網站可一次比較價格 Avis, Budget, Avis, Cooltra, Europcar, Hertz, Tenerifecar 等租車公司
就算比較完價格便,都可以睇埋d用家既評價,如果太差都唔考慮,情願選貴d安心d

回覆 引用 TOP

引用:

you need to read the fine prints. the base rate may be cheap but extra fees can bump the total a lot higher.

回覆 引用 TOP

I only rent from Sixt in Europe. (Many negatives from US, but Europe is good)
Reasons:
1. Cars are very well maintained.
2. In the past few years, I was lucky enough to get brand new cars few times with 0.9KM on the clock.
3. Most cars are full optioned, you can try many new technologies that are not available to HK market.

引用:

真係要睇多的評論,比較大既公司通常會少的問題,有保險又比較好,唔會因芝麻綠豆既花痕麻煩你。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 slj 於 2019-7-28 07:19 PM 發表

I only rent from Sixt in Europe. (Many negatives from US, but Europe is good)
Reasons:
1. Cars are very well maintained.
2. In the past few years, I was lucky enough to get brand new cars few times ...
早幾年在歐洲自駕都係用Sixt, 但近兩年發覺佢價格貴左好多而且好多車款都有mileage限制。
所以近排已改租Europcar, 就以剛剛7月初在慕尼黑取車為例, 我在Europcar要等成廿幾人(半個鐘)
才可辦理, 但旁邊Sixt祇得一、兩個客, 唔知係咪真係同價格有關?

引用:
原帖由 hoyin@yl 於 2019-7-29 17:50 發表

早幾年在歐洲自駕都係用Sixt, 但近兩年發覺佢價格貴左好多而且好多車款都有mileage限制。
...
sixt 貴嘅原因是 '$0 墊底費'.
靴屎租一星期無限里數,租一個月限4,000里. 唔買'$0 墊底費平一半(墊底費萬多港元).

如收到 短消息(pm),
或網友私下給你訊息(PM) 話可以幫你.介绍乜乜物物,小心有伏.
並在右下角按檢舉,或公開給大家硏究吓.
引用:
原帖由 ggagag 於 2019-7-29 08:14 PM 發表

sixt 貴嘅原因是 '$0 墊底費'.
靴屎租一星期無限里數,租一個月限4,000里. 唔買'$0 墊底費平一半(墊底費萬多港元).
Sixt ge 零墊底要加錢,唔係車租包埋。
Europcar 都有零墊底,但會比Sixt平。
師兄可以上網比較吓。

引用:
原帖由 hoyin@yl 於 2019-7-29 21:38 發表

Sixt ge 零墊底要加錢,唔係車租包埋。
Europcar 都有零墊底,但會比Sixt平。
師兄可以上網比較吓。
我在香港(asiamiles)check過sixt,佢哋嘅價錢係包咗$0墊底費.

靴屎C200/E200或同級,380歐元一星期,無限里數.墊底費萬多港元.
如果租ford或同級再平D,棍波仲平.

或網友私下給你訊息(PM) 話可以幫你.介绍乜乜物物,小心有伏.
引用:
原帖由 ggagag 於 2019-7-29 10:24 PM 發表

我在香港(asiamiles)check過sixt,佢哋嘅價錢係包咗$0墊底費.

靴屎C200/E200或同級,380歐元一星期,無限里數.墊底費萬多港元.
如果租ford或同級再平D,棍波仲平. ...
如果要比較,用官網正價來比會公平d。

引用:
原帖由 hoyin@yl 於 2019-7-30 08:30 發表

如果要比較,用官網正價來比會公平d。
當然會用官網正價來比較.
仲有一點要講,同一公司,租一星期是無限里數,租一個月就會限里數.
當然租一個月會平D.

回覆 引用 TOP

多謝咁多位師兄既熱烈回應,因為我自己喺美加歐洲都叫做租過幾次車,但我從來無租過例如hertz,avis呢啲,反而幾次都係平嘢既alamo,budget,eurocars等等(有次租rav4,佢無但俾咗架wrangler我,不過無后波鏡頭而車尾又有后備車胎,我驚唔慣睇位同佢講,佢又轉咗架cts俾我),但咁多次都無嘢投訴喎,次次都好順,不過我次次都幫趁佢地買晒保險

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。