海外讀書想讀醫,Biochem同medicine嘅分別

海外讀書想讀醫,Biochem同medicine嘅分別 E-mail 此主題給朋友

本人係英國讀中四,A Level options 想揀bio 同chem,但係其實我想讀醫,到底biochemistry 同醫係咪一樣,我知香港來講兩科係好唔同,但係英國大學嘅科我真係唔太清楚,同埋我都想去美國讀醫,尤其係長春果啲大學,真心唔清楚醫科嘅資料,有人可以幫到嗎?Thx

熱賣及精選
引用:
原帖由 Avicii4ever 於 2019-8-2 05:18 PM 發表

本人係英國讀中四,A Level options 想揀bio 同chem,但係其實我想讀醫,到底biochemistry 同醫係咪一樣,我知香港來講兩科係好唔同,但係英國大學嘅科我真係唔太清楚,同埋我都想去美國讀醫,尤其係長春果啲大學,真心唔清楚醫科嘅資料,有人可以幫到嗎?Thx ...
1. 想讀醫, ALevel揀chem + bio絕對係岩既.

2. biochem同醫科既分別當然大. 前既係一個science discipline, 簡單D講就係你中學讀緊既chem/bio咁樣, 不過繼續讀更深入既理論. 醫科呢, 自然係學點樣落手醫人.

3. 美國既醫科學位叫MD. 同英國香港之類唔同既係, MD會要你有1st degree之後先報得. 所以如果你想去美國讀醫既話, 唔會係bachelor.

回覆 引用 TOP

唔該哂!但係想問下美國有冇undergraduate course係醫科可以揀?

引用:
原帖由 Avicii4ever 於 2019-8-2 09:05 PM 發表

唔該哂!但係想問下美國有冇undergraduate course係醫科可以揀?
再重覆一次, 美國undergraduate係冇醫科可以讀的.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Avicii4ever 於 2019-8-2 09:05 PM 發表

有d美國大學會有一個叫pre-med的course track,讓你在本科階段學到醫科相關的東西, 正如竹劍兄所講, 北美地區的醫科同law一樣入學要求係要有一個本科學位

引用:
原帖由 smithhehehaha 於 2019-8-3 01:14 AM 發表

有d美國大學會有一個叫pre-med的course track,讓你在本科階段學到醫科相關的東西, 正如竹劍兄所講, 北美地區的醫科同law一樣入學要求係要有一個本科學位 ...
Pre med就係讀一堆同medi有關既science, e.g. biochem
但佢係本身唔係醫科,唔會教點醫人,亦都唔會有牌
之後想報MD, 一樣要同其他科既人一樣咁考MCAT爭MD admission.

簡單咁講,就係唔會有醫科既course本科生可以揀
但係會有同醫有d關係既科揀。

回覆 引用 TOP

如果係美國先讀biochem course攞個bachelor degree,再讀MD,須時係咪會好多年?同埋我如果係美國咁樣讀,想係香港執業係咪要考醫管局嘅試?因為有人話係美國讀醫基本上等於之後係美國長期發展,所以香港先冇咩係美國回流嘅doctor

引用:
原帖由 Avicii4ever 於 2019-8-3 07:10 PM 發表

如果係美國先讀biochem course攞個bachelor degree,再讀MD,須時係咪會好多年?同埋我如果係美國咁樣讀,想係香港執業係咪要考醫管局嘅試?因為有人話係美國讀醫基本上等於之後係美國長期發展,所以香港先冇咩係美國回流嘅doctor ...
係有排讀,北美就係咁。先唔講幾錢學費,同收唔收收幾多非本地人了...

係,加油努再考多次。

醫科呢d全世界都玩地區保護既科/行業,最好係當地讀。
唔好淨係識諗外國邊間大學個朵夠響,否則有排你煩

回覆 引用 TOP

好,明白哂,竹劍兄唔該哂。不過我本身係想係美國讀大學(其實淨係stanford Uni),但真係唔知原來呢科有咁多限制,呢一刻真心唔識揀,竹劍兄如果係你會點揀?始終係美國讀U係夢想,但係為左咁就要長期係美國

引用:
原帖由 Avicii4ever 於 2019-8-3 08:46 PM 發表

好,明白哂,竹劍兄唔該哂。不過我本身係想係美國讀大學(其實淨係stanford Uni),但真係唔知原來呢科有咁多限制,呢一刻真心唔識揀,竹劍兄如果係你會點揀?始終係美國讀U係夢想,但係為左咁就要長期係美國
如果只為左讀個美國學位(而唔係想係美國執業), 但係又想係英國做醫生既話, 我會先係英國讀左個醫科學位, 第日再搵機會去美國進修.

回覆 引用 TOP

其實我係想係香港發展,但係唔想咁快返香港讀,因為我點都覺得未係外面見識夠,我而家係想可能係英國讀個medicine bachelor degree,再係香港讀個master medicine,咁樣我可唔可以當做香港doctor?會唔會俾我係香港執業?

哎哟?不错哦!

回覆 引用 TOP

尤其係長春果啲大學,真心唔清楚醫科嘅資料 (Google, please)...

引用:
原帖由 henry13cheung 於 2019-8-7 01:09 PM 發表

尤其係長春果啲大學,真心唔清楚醫科嘅資料 (Google, please)...
"長春"果D, 可能百度比較岩用.......

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Avicii4ever 於 2019-8-6 09:42 PM 發表

其實我係想係香港發展,但係唔想咁快返香港讀,因為我點都覺得未係外面見識夠,我而家係想可能係英國讀個medicine bachelor degree,再係香港讀個master medicine,咁樣我可唔可以當做香港doctor?會唔會俾我係香港執業? ...

回覆 引用 TOP

20 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。