想讀中文碩士,但本科非中文相關

想讀中文碩士,但本科非中文相關 E-mail 此主題給朋友

難度會否很高呢?
邊間大學嘅水平較高?
🙏🙏

熱賣及精選
如果在這方面沒有研究,係好難達到碩士水平。

回覆 引用 TOP

中文碩士? Is it a good choice?

回覆 引用 TOP

我識一個教中文的大學講師,佢話佢中學時期已經差不多睇過睇主流的文學作品,但去到碩士、博士階段都唔會特別有優勢。唔知樓主的底子有幾多? 如果無返咁上下,可能連入學試都未必過到,尤其是高水平的大學。

視乎邊間U,呢科比起其他科算易入
讀嚟做乜?

回覆 引用 TOP

平時對中國語言文學有無研究?
讀過幾多文學作品?

回覆 引用 TOP

哎哟?不错哦!

回覆 引用 TOP

港大﹑浸大﹑珠海都較易入
反而中大﹑城大﹑嶺南較難,而且往往收本科中文畢業生為主

除中大 浸大收生嚴謹外, 其他都可以試下報 例如理大好似無相關都可以報下, 但要思考下讀完碩士如搵工出路較窄...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 penny2015 於 2019-8-5 09:24 PM 發表 
我識一個教中文的大學講師,佢話佢中學時期已經差不多睇過睇主流的文學作品,但去到碩士、博士階段都唔會特別有優勢。唔知樓主的底子有幾多? 如果無返咁上下,可能連入學試都未必過到,尤其是高水平的大學。 ...
中國文化屬一種意象境界..
所以並非多讀就必有成,還看能否契入....
小弟本科雖非中文,...
而讀碩士主要想閒來可做下代課老師,一嚐做人之患...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nillnill 於 2019-8-7 03:16 PM 發表

港大﹑浸大﹑珠海都較易入
反而中大﹑城大﹑嶺南較難,而且往往收本科中文畢業生為主
聽說教育學位都多紙上說兵,
所以我寧選中文碩士,也不選教育碩士,你認為對否呢?
我想找一些能給予我啟發的教授呢

引用:
原帖由 魔鬼教師 於 2019-8-7 06:13 PM 發表

聽說教育學位都多紙上說兵,
所以我寧選中文碩士,也不選教育碩士,你認為對否呢?
我想找一些能給予我啟發的教授呢
中文的MA課程,程度其實跟本科差不多。有些要寫碩士論文(例如港大﹑浸大﹑中大﹑珠海等),但碩士論文要求較Mphill低,如果本科係中文,寫論文會較著數。
我自己都係講理想多過實際,所以我未有讀教育碩士。
至於教授方面,視乎興趣,研究中文範疇包括詩詞﹑聲韻文字﹑現代文學﹑古代文學﹑諸子學等,其實你可以先看各院校中文系網址,了解老師專長再決定。但未必所有老師都有任教MA的碩士。
例如港大有蕭敬偉教授﹑中大嚴志雄教授﹑珠海董就雄教授等從一些過去中大或港大讀MA的同學口中得知,口碑都幾好。
利申︰珠海MA

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 魔鬼教師 於 2019-8-4 07:11 PM 發表

難度會否很高呢?
邊間大學嘅水平較高?
🙏🙏
讀嚟無用……

引用:
原帖由 fcukadm9 於 2019-8-8 02:43 PM 發表

讀嚟無用……
提高文學修養

引用:
原帖由 天使mk-2 於 2019-8-8 02:51 PM 發表

提高文學修養
除左提高學術知識,思考能力都好D。

回覆 引用 TOP

23 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。