• 瀏覽: 4,880
  • 回覆: 16
小弟揸緊jazz 2002,發覺個水撥水箱漏水,想自己換返個新既上去,上網又搵唔到教學,有無ching 可以教下小弟😭🙇‍♂️

精選汽車
好少會漏水,師兄有無相睇吓?

回覆 引用 TOP

最近我都有這個問題,最後發現是水箱泵

引用:
原帖由 xurfo0718 於 2019-8-7 11:04 PM 發表

小弟揸緊jazz 2002,發覺個水撥水箱漏水,想自己換返個新既上去,上網又搵唔到教學,有無ching 可以教下小弟😭🙇‍♂️
要拆泵把。

做個開心揸FIT人.....'智'識改變命運.

回覆 引用 TOP

驗車會肥佬.

回覆 引用 TOP

我都係.... 水箱同水泵間的空隙位漏, 拆又拆唔到.
想試下用D泥膠卒入去會唔會封到漏水...

回覆 引用 TOP

水撥膠壺好少穿窿漏水,通常都係水唧摩打或者膠圏咀封口漏水

睇過你年份引擎倉,水撥水得個入水口突出黎,可能要拆頭泵把或者拆轆拆內沙板先換到,DIY無架生無得攪

回覆 引用 TOP

咁唯有驗車嗰陣整埋佢啦,9月中要驗

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 arcane 於 2019-8-8 07:16 AM 發表

最近我都有這個問題,最後發現是水箱泵
有無拎去車房整?

引用:
原帖由 xurfo0718 於 2019-8-8 11:16 PM 發表

有無拎去車房整?
有整到!不過我唔係Jazz
之前出warning話要加水,加完兩星期又著warning
之後去車房check,發現水箱冇漏水,不過拆咗水泵出來個膠邊有水。師傅建議換咗個泵,連工包料(非原廠泵)收咗我$600左右

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mugqq 於 2019-8-8 06:13 PM 發表 
水撥膠壺好少穿窿漏水,通常都係水唧摩打或者膠圏咀封口漏水
其實係咪得一個摩打管兩邊(前同後水撥位)噴咀射水嫁?因為我後面有水撥有水噴出,但前水撥無水噴出,已經通左噴咀

引用:
原帖由 xurfo0718 於 2019-8-9 12:30 PM 發表

其實係咪得一個摩打管兩邊(前同後水撥位)噴咀射水嫁?因為我後面有水撥有水噴出,但前水撥無水噴出,已經通左噴咀
一組一枝水唧摩打,如果架車前後,頭燈都有得噴水,即係有三枝水唧摩打。

後窗噴到水,前擋風玻璃噴唔到水,即係負責前擋風玻璃水唧摩打膠殼有裂,唧水時由裂痕漏晒出黎

回覆 引用 TOP

我嗰個係mini Cooper Countryman 之前hi到個車頭 應該撞爆咗水箱 對而家水撥 位置都噴唔到水 知道要整應該幾大工程 所以唔搞住 由佢咁樣先 但係照過到驗車喎 冇問題

回覆 引用 TOP

車頭出水噴咀位置

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]