• 瀏覽: 3,718
  • 回覆: 14
  • 追帖: 2
請問子宮內膜癌化療前後有什麼食療歺單可參考?做了手術切除部分癌細胞但仍有部份太近子宮頸,直腸及bladder,要先做化療縮小再作打算。聽了很多人説可以及不可以吃什麼但消息都很亂。
另外有沒有人化療同時也看中醫調理嗎?

引用:
原帖由 sunnyfighter 於 2019-8-8 02:00 PM 發表

請問子宮內膜癌化療前後有什麼食療歺單可參考?做了手術切除部分癌細胞但仍有部份太近子宮頸,直腸及bladder,要先做化療縮小再作打算。聽了很多人説可以及不可以吃什麼但消息都很亂。
另外有沒有人化療同時也看中醫調理嗎? ...
我係4期病者,1年前確診依家已經完成療程!我都要先化療後手術再化療,唔同嘅係我係做全切,即係整個子宮卵巢全部切除!我只食咗2-3劑中藥就冇食,因為我從小到大都唔睇中醫,而且西醫建議唔好食中藥,怕影響化療藥效!而飲食方面無鱗魚蝦蟹鵝筍唔食得,花膠都唔可以食!雞要食無激素雞,要進補可以食海參!千萬不能食靈芝雲芝,腫瘤科醫生話會影響肝功能!最好飲定癌奶打底,想食乜就食,盡量少食多餐!

引用:
原帖由 sunnyfighter 於 2019-8-8 02:00 PM 發表

我都差不多,我是最惡既鱗狀細胞癌3期,不過我無用西醫對抗療法,因為我不信醫院那一套,但這是個人選擇,自己命自己負責。

根據我醫師既講法,佢醫我頭幾個月既關鍵時候,戒口類似跌打,即牛,蝦,鴨,鵝,海產,蛋黃,無鱗魚及濕毒類,
要清淡但不能全素,多菜少肉(8/2),可食豬肉,雞肉,但要選有機無激素,因為果D激素會激發癌細胞活躍。仲有叫我千萬唔好補,甚至營養品都唔得,只需要保持均衡飲食就夠。

而我亦有睇顧X培,佢就話我唔可以食靈芝雲次果D真菌類同果仁類都唔食得。

其實而家醫院果套抗癌3寶,系70's先開始流行。

引用:

糖;系肯定要戒,唔需要爭辯
低GI嘅澱粉質,如番薯,又防便秘又穩定血糖(癌症病人,飲食系唔可以刺激到胰島素,癌細胞必須透過胰島素把糖吸收) ,簡直系抗癌聖物

引用:
原帖由 bigasss 於 2019-8-9 01:04 AM 發表

糖;系肯定要戒,唔需要爭辯
低GI嘅澱粉質,如番薯,又防便秘又穩定血糖(癌症病人,飲食系唔可以刺激到胰島素,癌細胞必須透過胰島素把糖吸收) ,簡直系抗癌聖物 ...
不過我睇顧x培佢講法就唔同,佢話 1)澱粉質食落肚就會轉化為葡萄糖,癌細胞一樣吸收到。2)就算你完全戒糖,癌細胞因為夠惡,會攻擊附近既細胞,搶佢哋儲備既糖分。3)只要你有一點點糖,癌細胞都會搶。

所以結論係佢話唔需要刻意戒糖,正常均衡飲食,唔好吸引大量糖分就好。

引用:
原帖由 子月月 於 2019-8-9 01:36 AM 發表

不過我睇顧x培佢講法就唔同,佢話 1)澱粉質食落肚就會轉化為葡萄糖,癌細胞一樣吸收到。2)就算你完全戒糖,癌細胞因為夠惡,會攻擊附近既細胞,搶佢哋儲備既糖分。3)只要你有一點點糖,癌細胞都會搶。

所以結論係佢話唔需要刻意戒糖,正常均衡飲食,唔好吸引大量糖分就好。 ...
顧博士系美國系做藥,美國藥廠研究藥物,會由分子嘅結構去切入(中藥切入點,唔系分子,古時,亦無呢個技術) 。所以西藥系可以立即見效,但其實呢個見效,祗系反學反應,藥效過咗,病會仍然存在。(即系,化療後,仍然可以復發) 
糖,唔會對人體分子產生反應,所以西醫系唔會叫人戒糖。待續。

那麼化療期間你們有沒有試過服用其他健康產品health supplement去抒緩化療時的不適?

引用:
原帖由 sunnyfighter 於 2019-8-15 07:48 AM 發表

那麼化療期間你們有沒有試過服用其他健康產品health supplement去抒緩化療時的不適?
癌奶,維他命B&維他命C,可改善手腳麻痺感

Thank you. 甚麼是癌奶?即是營養奶嗎?

癌奶是營養奶一種。最好買即用裝(不是奶粉裝) 易入口好多。有幾隻牌子幾種口味
你預二三十元一樽或一合

引用:
原帖由 sunnyfighter 於 2019-8-15 02:27 PM 發表

Thank you. 甚麼是癌奶?即是營養奶嗎?
營養奶有好多種,癌奶是指家力康or速癒數專for癌病患者,即飲裝$40-45/支or包,有藥劑師嘅曼寧就有得賣

agree,  癌奶是好幫手, 建議可以問以醫生意思.
另我之前都試過在萬零買 "速癒素" 的癌奶,
佢有時會有即飲試用裝可以比你,  你可以試下0岩唔0岩飲先買,
因為癌奶都唔平一盒.

引用:
原帖由 子月月 於 2019-8-9 01:36 AM 發表

所以結論係佢話唔需要刻意戒糖,正常均衡飲食,唔好吸引大量糖分就好。 ...
其實亂戒野,無哂營養係會唔夠力量打扙,戒糖真係毫無根據,最多咪唔好食咁多。
醫生都有講:

https://youtu.be/bH1e7qd47Jw

醫生話唔洗特別介口盡量食多D,中藥,刺激,生冷野除外,癌奶只少每日1支,飲到2-3支仲好,蛋白食幾多都唔怕

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]