麗麗魚浮頭問題

麗麗魚浮頭問題 E-mail 此主題給朋友

麗麗魚浮頭問題

本人對麗麗魚情有獨鍾,但一直未能養好麗麗魚,
因此在這請教各位大神。

大致都出現這以下問題:
買了6條招財麗麗,體色鮮豔,但養了約3星期後,
他們都開始出現體色消退(明顯偏白),身體消瘦(頭大身小),單獨離群(浮頭)
最後就是開始出現浮頭情況,然後浮頭情況一直維持,不太活動,或停止在水處, 然後就掛了。 這情況好像是有傳染性的。他們是1條或2條一起出事,死了不久就到其他麗麗魚出事

魚缸設備: AA泥+小量黑鋼沙+迷你掛濾+ CO2 + 打氧 +水草燈

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
太少氧氣!
打氣不足

平時食什麼?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 01578274327002 於 2019-8-13 10:56 AM 發表

太少氧氣!
打氣不足
唔明點解話要打氣, 已經有掛濾加氧仲要打氣? 計我話氣泵絕對可以慳返唔用, 掛濾的水流令氧氣溶入水中已完全足夠有餘!
同埋麗麗呢種魚係鬥魚科, 根本完全唔洗加氧設備一池死水都可以自己上水面呼吸的!

引用:
原帖由 argbatcan-new 於 2019-8-13 12:33 PM 發表

唔明點解話要打氣, 已經有掛濾加氧仲要打氣? 計我話氣泵絕對可以慳返唔用, 掛濾的水流令氧氣溶入水中已完全足夠有餘!
同埋麗麗呢種魚係鬥魚科, 根本完全唔洗加氧設備一池死水都可以自己上水面呼吸的! ...
你試下比足夠氧氣佢,
我冇打氣D魚全部浮上面吸氣
有打氣比足夠氣佢,【全部沉底】

引用:
原帖由 argbatcan-new 於 2019-8-13 12:33 PM 發表

同埋麗麗呢種魚係鬥魚科, 根本完全唔洗加氧設備一池死水都可以自己上水面呼吸的! ...
你Click佢個名入去睇下佢D Post
條友傻的...可以不用理佢

引用:
原帖由 野性可愛的異型 於 2019-8-13 12:41 PM 發表

你Click佢個名入去睇下佢D Post
條友傻的...可以不用理佢

我似咁小氣嫁咩,傻咪傻囉
唔好有好多人鍾意醒目GA人,
幫自己就話姐,醒得來,
醒得來唔幫自己,人地自然當你敵人!
我唔係好介意別人點睇,別人睇法,全係垃圾!
可以無視!

回覆 引用 TOP

黎啦...傻仔快派下花生

回覆 引用 TOP

三國都有提到豬腳亮,
天下最醒,但最多敵人
因為冇人叻過佢
我唔學佢!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 01578274327002 於 2019-8-13 12:40 PM 發表

你試下比足夠氧氣佢,
我冇打氣D魚全部浮上面吸氣
有打氣比足夠氣佢,【全部沉底】
氧氣不足應該不太關事,因為麗麗這科魚沒打氧情況下也能自由在水面呼吸,吸出氧氣,正如下面師兄所提及。
但是,在無計在施情況下,我之後也另外加裝了打氧泵連石(在圖中是看不到的,因為是舊相,圖中那個是CO2)
但可惜的是情況沒有任何改善。
魚購至魚街,養了3星期才陸續出現相同情況。之後相繼死亡

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 76904yp 於 2019-8-13 11:22 AM 發表

平時食什麼?
因為知道體型細, 怕難以消化, 所以已經搵了一隻BB糧比佢地

回覆 引用 TOP

引用:

水流細唔夠氧氣
加上打Co2會減少氣
水草晚上也會發出Co2
=
缸水缺氧

查下PH

引用:
原帖由 a189252158 於 2019-8-13 01:22 PM 發表

水流細唔夠氧氣
加上打Co2會減少氣
水草晚上也會發出Co2
=
缸水缺氧
已經有另外打氧了, 圖片不是最新,
但情況沒有改善, 感覺是一種內寄生蟲問題

引用:
原帖由 museum88hkhk 於 2019-8-13 01:26 PM 發表

已經有另外打氧了, 圖片不是最新,
但情況沒有改善, 感覺是一種內寄生蟲問題
用殺蟲藥

73 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。