[其他] 最近泰國TM30捉好嚴

最近泰國TM30捉好嚴 E-mail 此主題給朋友

各位去玩如去好幾個地方留意,到步後24內要去報到,有關TM30係物野可上google查一下

即係想趕絕airbnb?

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2019-8-13 01:18 PM 發表

即係想趕絕airbnb?
唔再重視旅遊業??

所有留言,只代表個人意見,並非攻擊讀者。
引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2019-8-13 01:20 PM 發表

唔再重視旅遊業??
遊客租酒店,政府有稅收; 租airbnb就毛都冇條

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2019-8-13 01:22 PM 發表

遊客租酒店,政府有稅收; 租airbnb就毛都冇條
原來airbnb不受政府規管!
住客咪無保障?出咗事,保險有無得賠??

所有留言,只代表個人意見,並非攻擊讀者。
正規bnb係會買保險同申報住客資料,但好多都唔會有

回覆 引用 TOP

請問即係如果去泰國旅行, 住AIRBNB, 要自己申報嗎?
上網看過是屋主申報?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ringo1102 於 2019-8-13 12:20 PM 發表

各位去玩如去好幾個地方留意,到步後24內要去報到,有關TM30係物野可上google查一下
咁樣係唔係?
買了樓租唔到比人住?

純遊客嚟玩幾日跟本無需理會TM30,如揸簽証留泰需要90天報到或續簽先至唔報TM30唔得!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ringo1102 於 2019-8-13 12:20 PM 發表

上個月尾先有一單發生係清邁,個加拿大人住係佢個泰國friend屋企,但佢個friend 唔知要向immi報tm30,跟住屋住被immi 罰左款。
https://news.thaivisa.com/article/38286/immigration-fine-house-owner-in-chiang-mai-for-not-reporting-visiting-canadian

引用:
原帖由 2000luckyboy 於 2019-8-13 04:18 PM 發表

咁樣係唔係?
買了樓租唔到比人住?
如果租比本地人就無問題!如果租比外國人正常係業主幫住客報,但而家好多業主側側膊推比租客自己去報,浄係將啲資料比住客影印等佢自己去移民局攪!

回覆 引用 TOP

早排啲駐泰國外國人員就因此而鬼殺咁嘈

引用:
原帖由 peimak 於 2019-8-13 06:39 PM 發表

早排啲駐泰國外國人員就因此而鬼殺咁嘈
跟本係非常擾民,好似我已經置業定居曼谷已經需要每90天報到!唔明點解要每次出境回國都要報TM30,仲要24小時內(我本身地址已經係固定啦!都唔知報嚟做乜)加上又無通知,攪到而家去報到同續証嘅外國人好似去排隊交罰款咁😡

引用:
原帖由 肥通 於 2019-8-13 08:37 PM 發表

跟本係非常擾民,好似我已經置業定居曼谷已經需要每90天報到!唔明點解要每次出境回國都要報TM30,仲要24小時內(我本身地址已經係固定啦!都唔知報嚟做乜)加上又無通知,攪到而家去報到同續証嘅外國人好似去排隊交罰款咁😡 ...
舊陣時大陸都係要報戶口,但已經冇咗好多好多年。反而積極提倡退休居留嘅泰國,忽然執行返呢啲過時嘅法例(始於1979年)......想趕客?
其實軍X上台後已感覺不再行皇道,漸漸行法家,X世王登基後,乜嘢都罰錢

我剛剛在泰國睇二手樓, 所以乘機問埋當地agent有關tm30嘅事宜, 佢哋話外國業主 返泰國都要喺24小時內通報, 否則都會被罰款。😡😡 部分有 airbnb出租嘅熱門屋苑,更有當地官員突襲,喺lobby檢查住客嘅資料。

回覆 引用 TOP

主題標籤 #泰國
 58 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。