大家近期有沒有撘多左的士呢? 的士哥最近兩個月收入變化 香討焦點

本主題由 nc99999 於 2019-8-19 05:04 PM 移動

大家近期有沒有撘多左的士呢? 的士哥最近兩個月收入變化 E-mail 此主題給朋友

的士哥最近兩個月收入變化

好多人都擔心,因為香港陷入混亂,遲早會無得撈。
遠嘅小編唔講住,近嘅講講,原來有的士大佬發起咗個投票活動,探討呢兩個月,行內到底搵多定搵少咗?
搵少咗,可能因為封路,搵多咗,可能因為唔敢坐地鐵,所以今次呢個收入調查,都幾值得睇睇。
小編截圖時,有約93位活躍的士司機投咗票,結果如下:

• 收入差唔多  48位
  • 搵少400-600  24位
  • 搵多400-600  13位
  • 搵少200-400  8位
  • 搵多200-400  0位

對其他行業就唔知,但似乎結果就顯示,近兩個月對的士收入就影響不大。其實諗深一層都係,首先封紅隧影響一定輕微,橫掂平日都唔過海。
來源:的士司機資訊網 Taxi

https://hk.finance.yahoo.com/news/%E7%9A%84%E5%A3%AB%E5%93%A5%E6%9C%80%E8%BF%91%E5%85%A9%E5%80%8B%E6%9C%88%E6%94%B6%E5%85%A5%E8%AE%8A%E5%8C%96-030027949.html

附件

slide-3.jpg(184.61 KB)

2019-8-13 01:19 PM

熱賣及精選
有的士的哥哥,同我講,無影響

附件

hero_Taxi-Driver-image.jpg(200.37 KB)

2019-8-13 07:44 PM

淨係講的哥有鬼用, 不如望下零售、酒店 ,已經開始有人被逼放AL, 再係咁就離無薪/ 炒魷不遠矣! 另外開珠寶金飾既友人亦話暑假理應係高峰期,但今個月好慘淡!

引用:
原帖由 唔係細路 於 2019-8-13 08:14 PM 發表

淨係講的哥有鬼用, 不如望下零售、酒店 ,已經開始有人被逼放AL, 再係咁就離無薪/ 炒魷不遠矣! 另外開珠寶金飾既友人亦話暑假理應係高峰期,但今個月好慘淡! ...
睇見都恐怖,星期六銅鑼灣竟然300一晚,連鎖反應,希望所有思想正確嘅香港人,可以保住份工渡過今次危機

有,家人替更一日,話差好遠,夜晚少好多人出街,遊客少著好多

今日坐的士,司机話快跳楼,不過死前会車瓜几只曱甴先

引用:
原帖由 sweetandsour 於 2019-8-13 08:26 PM 發表

向義士敬禮

回覆 引用 TOP

經濟寒暑表好快跌到零度!🤦‍♂️

上個月有一日打8號波, 見到的士司機的call 車app, 10pm係咁收到order, 加$100, $200, 那一刻我很感動, 俾我見番 搵錢至上的香港人  同埋點都要番工放工的香港人

揸的士冇窮撚!!

南無阿彌陀佛
引用:
原帖由 filacandychan 於 2019-8-13 01:19 PM 發表

遠嘅小編唔講住,近嘅講講,原來有的士大佬發起咗個投票活動,探討呢兩個月,行內到底搵多定搵少咗?
搵少咗,可能因為封路,搵多咗,可能因為唔敢坐地鐵,所以今次呢個收入調查,都幾值得睇睇。

• 搵多 ...
  • 的士生意奇差

平民當然坐巴士、地鐵啦,的士費唔一定個個都俾得起既

當身體不見有傷  呼吸心跳一樣 以後剩餘自己  所以自強
    若還是愛你  難道算妄想 未眠是漆黑到天亮
    https://www.youtube.com/watch?v=ntvuq5UBh1E
    「其實自己有痛苦,不一定會話俾人知」
    引用:
    原帖由 sweetandsour 於 2019-8-13 08:26 PM 發表

心臟病發都死咗啦

南無阿彌陀佛

回覆 引用 TOP

引用:
    原帖由 filacandychan 於 2019-8-13 01:19 PM 發表

• 搵多 ...
  • 這些投票,一人可投一百票,沒有意義。

回覆 引用 TOP

引用:

• 搵多 ...
  • 全面支持重用死刑。任何示威人士都要用重刑

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
    [按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。