差勁的面試 - Cxxlxxxmix

差勁的面試 - Cxxlxxxmix E-mail 此主題給朋友

今日下午, 去左一間買水貨的護膚品見文職工

本來, 我係睇左佢網上的廣告內容, 有我心中想要的工種, 例如, 有123, 同 abc

點知, 去到真正見時, 竟然, 同我講, 只做abc...
仲要話我過去的工作經驗, 都係比較簡單, 但佢公司的複雜度, 你過去未處理過
嘩, 我心諗, 你明知我CV 係咁, 又認為我無能力勝任, 咁做咩叫我山長水遠過來

之後, 仲話公司係返mon-fri + alt sat
mon-fri (9-6:30)
alt sat(9-1:30)

HR問:你點睇呀....我都面有難色, 只講左句, 要考慮下
HR又話, 你個叫價都高喎

唉, 我想嘔呀, 你明知我CV 寫左, 呢個價, 你大可以係電話問定...
如今, 又唔比到呢個價, 咁你係未消費緊我時間, 車錢

全個見工過程, 都只係15 mins.....

我的感覺係非常差...
我想講, 你地公司人事部, 可否比番啲專業呀
個job adv, 內容同現實有出入, 工作時間, 麻煩寫清楚啦....

咁起碼, 我見到咁既工作時間, 我可以選擇唔send CV 比你地貴公司架!!!!

熱賣及精選
呢間公司出名好孤寒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我愛香膠 於 2019-8-13 06:27 PM 發表

本來, 我係睇左佢網上的廣告內容, 有我心中想要的工種, 例如, 有123, 同 abc

仲要話我過去的工作經驗, 都係比較簡單, 但佢公司的複雜度, 你過去未處理過
嘩, 我心諗, 你明知我CV 係咁, 又認為我無能力勝任, 咁做咩叫我山長水遠過來

之後, 仲話公司係返m ...
開公司名
有好多公司收到 CV 好似盲左,只見到求職者電話號碼,什麼人都通知見工,有剎錯無放過,但是,有唔諗吓求職者長途跋涉去到見工,佢地見得5~15分鐘,或是個幾鐘,見人時才望份 CV 資料,才醒覺薪金不是公司預算,因而令致求職者白白浪費時間金錢,沒有結果回家,失落和灰心,佢地覺得有錢大晒。

一向垃圾
Saxx好少少

無論成敗最後 能夠開懷 才是至成功
沿途越有希望 才越有望 誰及我相信
幸福要問自己 不必強求 運氣會贈送

<守護她的51種方法>

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ling1963 於 2019-8-13 10:42 PM 發表

開公司名
有好多公司收到 CV 好似盲左,只見到求職者電話號碼,什麼人都通知見工,有剎錯無放過,但是,有唔諗吓求職者長途跋涉去到見工,佢地見得5~15分鐘,或是個幾鐘,見人時才望份 CV 資料,才醒覺薪金不是公司預算,因而令致求職者白白浪費時間金錢,沒有結果回家,失落和灰心,佢地覺得有錢大晒。 ...
真係好心d HR 做好少少啦
你咁樣都係浪費大家時間

好多HR係盲既

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我愛香膠 於 13/8/2019 06:27 PM 發表

連間公司名都唔敢打出嚟,點叫人請你返工?

引用:
原帖由 Cat_lui000 於 2019-8-14 10:19 AM 發表

真係好心d HR 做好少少啦
你咁樣都係浪費大家時間
HR 職責是招聘,佢不會浪費時間,還可以搵求職者傾計過日子,最慘是求職者要用錢來傾計。

引用:
原帖由 ling1963 於 14/8/2019 11:51 AM 發表

HR 職責是招聘,佢不會浪費時間,還可以搵求職者傾計過日子,最慘是求職者要用錢來傾計。
你會唔會諗多咗

引用:
原帖由 wingsyip 於 2019-8-14 11:57 AM 發表

你會唔會諗多咗
沒有諗多左,事實是有這些 HR 垃圾。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我愛香膠 於 2019-8-13 06:27 PM 發表

真pk H.R.吾該寫清楚工作範圍和真係比到$啦。垃圾HR鬼吾望明天輪到你地HR全部門炒!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ling1963 於 2019-8-14 11:51 AM 發表

唉,咁樣真係唔太好

回覆 引用 TOP

我都試過咁。之後都話考慮下
我就冇搵這間公司

回覆 引用 TOP

引用:

D大公司要交數,
未必真係請人,
請人都係應付有人離職

回覆 引用 TOP

33 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。