[綜合資訊] 鹿兒島 您問我答

鹿兒島 您問我答 E-mail 此主題給朋友

剛回港 您問我答

附件

IMG_0885.jpeg(275.75 KB)

2019-8-14 02:00 AM

屋久島

屋久島應該搭船定飛機方便d,住2晚會唔會唔夠景點玩?

應該唔會行10個鐘睇繩文杉,其他route 2,3個鐘ok 

引用:
原帖由 insider9 於 2019-8-14 10:17 AM 發表

應該唔會行10個鐘睇繩文杉,其他route 2,3個鐘ok  
福岡/鹿兒島出發都得

回覆 引用 TOP

五日行程,甘樣去得晒嗎?不自駕
唔係好知櫻島同指宿D景點係咪冇可能去得晒?
特別係西大山站唔知可能點去
1: 屋台村
2: 櫻島(活火山,湯之平展望所,有村展望所,月讀神社)>海豚港>仙嶽園>城山>照國神社>天文館商店街
3: 指宿(砂浴溫泉砂樂會館,西大山站,山川製鹽工場跡,長崎鼻燈塔,龍宮神社,池田湖)>AEON+AMUPLAZA
4: 宮崎
5: 霧島
Thx~

引用:
原帖由 insider9 於 2019-8-14 10:17 AM 發表

應該唔會行10個鐘睇繩文杉,其他route 2,3個鐘ok  
如果行白谷水雲峽,即係2-3個鐘,即日來回都得
7點有船去,4:30有船番
我住天文館,行去碼頭都係15分鐘

去到屋久島就坐巴士去白谷水雲峽
白谷水雲峽都可以分幾條路,一條一小時(紅色線),另一條三至四小時(綠色線)
**但其實過程中又睇又影相,要雙倍時間**

建議google清楚船時間表、巴士時間表,自己去非常容易
仲有,屋久島會因天氣停交通,好似今日同聽日都係停左

附件

WhatsApp Image 2019-08-14 at 12.44.53 PM.jpeg(302.79 KB)

2019-8-14 12:51 PM

WhatsApp Image 2019-08-14 at 12.44.53 PM.jpeg

引用:
原帖由 chi30389 於 2019-8-14 11:36 AM 發表

五日行程,甘樣去得晒嗎?不自駕
唔係好知櫻島同指宿D景點係咪冇可能去得晒?
特別係西大山站唔知可能點去
1: 屋台村
2: 櫻島(活火山,湯之平展望所,有村展望所,月讀神社)>海豚港>仙嶽園>城山>照國神社>天文館商店街
3: 指宿(砂浴溫泉砂樂會館,西大山站,山川製鹽工場跡,長崎鼻燈塔,龍宮神社,池田湖)>AEON+AMUPLAZA
4: 宮崎
5: 霧島
Thx~ ...
你住邊?
1. 屋台村只係一個food court好近鹿兒島中央站,只需食一餐飯既時間
2. 櫻島去一日,從中央站有車去碼頭,再轉船去,回來後去埋隔離水族館
3. 仙嶽園又係中央站有車去,一個上午可以來回
4. 無論鹿兒島、宮崎都有大aeon mall,你揀其中一個去就得
5. 宮崎可以去青島+鵜戶神宮
6. 住一日高千穗,去高千穗峽+高千穗神社睇夜晚表演(雖然唔合香港人口味,但可以體驗日本人文化)
7. 霧島神官都只係一般神宮,但交通時間長,又JR又巴士.....神之里公園在霧島神宮附近,要再轉巴士,我無興趣,無去

附件

20190806_985667c72223ba7ee4f1AYYmsBQ3Hkud.jpg(233.79 KB)

2019-8-14 01:23 PM

高千穗峽

引用:
原帖由 ;lkj 於 2019-8-14 02:00 AM 發表

剛回港 您問我答
十月坐郵輪去鹿兒島一日,如何計劃路線?有無本地包車一日,價格如何?

引用:
原帖由 ;lkj 於 2019-8-14 12:51 PM 發表

如果行白谷水雲峽,即係2-3個鐘,即日來回都得
7點有船去,4:30有船番
我住天文館,行去碼頭都係15分鐘

去到屋久島就坐巴士去白谷水雲峽
白谷水雲峽都可以分幾條路,一條一小時(紅色線),另一條三至四小時(綠色線)
**但其實過程中又睇又影相,要雙倍時間**

建議google清楚船時間表、巴士時間表,自己去非常容易
仲有,屋久島會因天氣停交通,好似今日同聽日都係停左 ...
thx

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ;lkj 於 2019-8-14 13:23 發表

你住邊?
1. 屋台村只係一個food court好近鹿兒島中央站,只需食一餐飯既時間
2. 櫻島去一日,從中央站有車去碼頭,再轉船去,回來後去埋隔離水族館
3. 仙嶽園又係中央站有車去,一個上午可以來回
4. 無論鹿兒島、宮崎都有大aeon mall,你揀其中一個去就得
5. 宮崎可以去青島+鵜戶神宮
6. 住一日高千穗,去高千穗峽+高千穗神社睇夜晚表演(雖然唔合香港人口味,但可 ...
張相係邊度嚟㗎?

OooMg@
夜晚有咩野境點?好夜果d呢!

引用:
原帖由 sinova.eddy 於 2019-8-15 12:40 AM 發表

十月坐郵輪去鹿兒島一日,如何計劃路線?有無本地包車一日,價格如何?
唔識包車
我鍾四圍撞,坐當地人D巴士,甚至行路,咁先至可以體驗到當地文化
唔好意思

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2019-8-15 08:40 AM 發表

夜晚有咩野境點?好夜果d呢!
我問下觀光案內所,先知到原來夜晚有煙花睇,見到D日本人真係著晒和服搭巴士去
我跟住D著和服既人上巴士就得,一定唔會搭錯車
至於甜甜地嗰D,一入夜天文館附近就有,一定見到,唔使搵

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wingyee222 於 2019-8-15 02:52 AM 發表

張相係邊度嚟㗎?
高千穗峽影既

回覆 引用 TOP

有乜好玩?

有冇食店推介?

主題標籤 #鹿兒島
 18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。