轉載~迴旋處之爭!私家車內圈硬出P牌車無辜捱撞

轉載~迴旋處之爭!私家車內圈硬出P牌車無辜捱撞 E-mail 此主題給朋友

迴旋處之爭!私家車內圈硬出 P牌車無辜捱撞

有片:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0814_00822_001.html

迴轉處內圈先行?近日小欖有一輛掛有「P牌」的橙色私家車轉入迴旋處時,遭黑色私家車硬撼車頭,意外惹來網民熱議到底誰對誰錯。

有網友將影片上載至Facebook群組「馬路的事討論區」,據影片所見,周一(12日)早上約8時47分,有P牌車轉入青山公路大欖段一處迴旋處時,駛入外圈行駛。

其時一輛黑色私家車沿內圈直駛而至,司機疑未注意到P牌車,繼續向出口駛出。P牌司機收掣不及,兩車相撞。

不少網民怒斥:「黑車自己攞嚟搞,篤埋去做咩,仲要舊式迴旋處」、「盲嘅都睇到橙車仲係轉緊右彎啦」、「黑車篤油硬切線」。

根據運輸署網頁資料顯示,當車輛駛離傳統式迴旋處時,沿內線行駛的車輛在離開迴旋處時,須先讓外線行駛的車輛並留意在面前越過的車輛。

回覆 引用 TOP

精選汽車
邊個cut線邊個錯

有兩個人會話外圈車錯

回覆 引用 TOP

如果唔係弟一個路口出,其實係咪應該行內線?

記者咁寫即係話錯嘅係黑車?
唔怪得之迴旋處咁多意外啦!🤦‍♂️

呢個case 一定係撞人個個衰

回覆 引用 TOP

吾係內圈有優先權咩??

引用:
原帖由 鬍鬚西吊手掌 於 2019-8-14 12:41 PM 發表

邊個cut線邊個錯
X2

引用:
原帖由 chy_i26 於 2019-8-14 01:43 PM 發表

吾係內圈有優先權咩??
邊度講內圈有優先權?

迴旋處,睇線睇環境,絶冇優唔優先

我要好多好多................錢

回覆 引用 TOP

運輸處資料

黑車係盲,但好似無乜人考慮P牌”讓”位入這個因素?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mmccww 於 2019-8-14 04:49 PM 發表

運輸處資料

點樣知要行的那個迴旋處是傳統式還是螺旋或

引用:
原帖由 國民JJ 於 2019-8-14 06:15 PM 發表

點樣知要行的那個迴旋處是傳統式還是螺旋或
好似睇牌有講

引用:
原帖由 鬍鬚西吊手掌 於 2019-8-14 12:41 PM 發表

邊個cut線邊個錯
對,黑車 cut 缐!

63 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。