[其他] 路面若發生突發事故,巴士乘客應該如何配合? [留意#27]

路面若發生突發事故,巴士乘客應該如何配合? [留意#27] E-mail 此主題給朋友

就以昨睌機場事件為例
如果巴士早幾分鐘駛到
落緊客時又搬行李又盛
而示威者又正衝緊出嚟
警察又分不清係咪有份
場面必定更加十分混亂!

其實類似情況最近亦都
時有發生例如在彌敦道
如果落車是否比在留在
車上更危險呢?

車長是否必須在此情況下清車呢?
(即強制所有車上乘客離開車箱)
定還是乘客有權選擇可留在車箱內?

若是後者,又會否牽連相關保險問題?
因為留在巴士車箱身份仍是一位乘客
但倘若離開車箱,身份將改變為路人
(甚至示威者…),再不受巴士公司保障。

但留在車箱,亦有其他隱憂…
例車有示威者可能會衝上巴士
混入其他乘客做掩飾希望乘機逃脱,
(此事八九十年代有金舖劫案出現過)

而示威者及警方的彈珠或彈藥亦有可能
把巴士玻璃甚至車身打穿導致乘客受傷

更嚴重的是,目前香港各巴士公司已
全面使用了幾乎全密封設計的空調巴士
若在巴總或鬧市上遇上密集式施放
催淚煙或胡椒噴劑時,車尾的空調系統
會否把相關煙霧抽入車廂造成乘客不適呢?

似乎巴士公司目前仲
未有好好考慮怎安排!
無論是給乘客的指引,
定係給車長/站長/稽查的培訓,
人人也是自行決定怎處理…

難道香港人也要各安天命嗎?

熱賣及精選
老友,得罪一句,樓主真是想多了,如果在樓主上述情況之下發生,巴士乘客顧得幾多....
只是個句,無論甚麼情況(在安全情況之下),快速離開巴士為上策

XD
引用:
原帖由 681 於 2019-8-14 06:02 PM 發表

老友,得罪一句,樓主真是想多了,如果在樓主上述情況之下發生,巴士乘客顧得幾多....
只是個句,無論甚麼情況(在安全情況之下),快速離開巴士為上策 ...
但離開巴士
正如我咁講
就成為路人
或普通巿民
甚至示威者
周街立立亂
可能仲危險
車長有冇權
硬要我落車?
如果冇規定
我揀留在車
好過俾人捉…

警方呼籲唔好出街

[退役車特集第五回]時代·終結
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25770135
引用:
原帖由 Dog99dog99 於 2019-8-14 05:46 PM 發表

就以昨睌機場事件為例
如果巴士早幾分鐘駛到
落緊客時又搬行李又盛
而示威者又正衝緊出嚟
警察又分不清係咪有份
場面必定更加十分混亂!

其實類似情況最近亦都
時有發生例如在彌敦道
如果落車是否比在留在
車上更危險呢?

車長是否必須在此情況下清車呢?
(即強制所有車上乘客離開車箱)
定還是乘客有權選擇可留在車箱內?

若是後者,又會否牽連相關保險問題?
因為留在巴 ...
你不如去做議員啦,咁簡單既事情都可以比你想到咁多問題出來

扯甩口罩再影相

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 szeto903 於 2019-8-14 06:30 PM 發表

警方呼籲唔好出街
但巴士所經過的區域
不是我原來的目的地
例如我只想入去屯門
260X 在 ''栢拎" 被阻
又例如過了紅隧之後
但巴士要折返打回頭
被逼逗留紅磡隧道口
如落車或會被拉被鎖…

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2019-8-14 06:35 PM 發表

你不如去做議員啦,咁簡單既事情都可以比你想到咁多問題出來
這些問題相信只會在香港發生
我暫時未見過其他國家有
在新聞片也有看過其他國家放過催淚彈
不過通常也只在較空矌的廣場施發
但在成排載客冷氣巴士旁發放
煙霧瀰漫行車馬路上相信只有香港出現

空調巴士也是利用車尾的系統
把車外的空氣抽入制冷再送入車箱

回覆 引用 TOP

巴士公司目前似乎尚未意識或評估過
催淚彈對巴士乘客所帶來影響有幾大
若催淚彈誤中正在行駛中的巴士車身
或直接擊破玻璃會影響車長構成危險
車廂充斥濃密催淚白煙亦會防礙逃生
倘若彈殼高溫起火更會燒車不堪設想…

回覆 引用 TOP

最好落車,兩三年前示威有兩派人衝突,班人推架CTB 8009,如果反左車既話車內乘客咪大獲

當身體不見有傷  呼吸心跳一樣 以後剩餘自己  所以自強
若還是愛你  難道算妄想 未眠是漆黑到天亮
https://www.youtube.com/watch?v=ntvuq5UBh1E
「其實自己有痛苦,不一定會話俾人知」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Dog99dog99 於 2019-8-14 21:34 發表

但巴士所經過的區域
不是我原來的目的地
例如我只想入去屯門
260X 在 ''栢拎" 被阻
又例如過了紅隧之後
但巴士要折返打回頭
被逼逗留紅磡隧道口
如落車或會被拉被鎖… ...
唔好出街係最佳方法

[退役車特集第五回]時代·終結
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25770135
引用:
原帖由 szeto903 於 2019-8-14 10:31 PM 發表

唔好出街係最佳方法
冇可能不返工返學
譬如水泉澳或安泰落市中心
也要靠搭巴士…

好奇一問,有冇Ching呢排試過
搭搭下車遇上示威甚至放催淚彈?
請問車長有冇硬性規定要疏散乘客呢?
如准許可以繼續留在車箱內,有冇聞到催淚煙呢?
可以分享一下嗎?

回覆 引用 TOP

當然留在車內上層安全

文章撤回

回覆 引用 TOP

33 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。