• 瀏覽: 4,430
  • 回覆: 12
爸爸確診肺癌, 腫瘤約3-4CM,照左PET 無轉移。

手術做實要做, 但究竟做唔做埋化療,我爸73歲身體都幾好。

有無有經驗既人士比意見. thanks.

熱賣及精選
癌細胞除了在原位。有機會有D極細粒細胞已跑到身體各處但又照吾到。吾知幾時會發惡

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 waterme123 於 15-8-2019 05:17 PM 發表

有無有經驗既人士比意見. thanks. ...
因為認識既人 最近因肺癌末期走左 所以對肺癌有好深印象,肺癌系甘多種癌病中最辛苦,病發果種痛系入骨,就算半小時打一次嗎啡 都止唔到痛楚,睇到佢甘,心都好痛

後來佢過左身先知道,原來桑黃對抗癌症非常有效,係甘多種姑類包括靈芝之上,你可以做下research,問一問醫生可唔可以食呢d產品,祝你父親早日康復。

持終末期 同 初期,
對抗癌病既處理策略都唔同,
最好都係聽多d唔同意見,
集合完,再自己分析😉

做埋跟進性化療穩陣。因為有d細到照唔到既癌幹細胞散落,待時而發。

引用:
原帖由 waterme123 於 2019-8-15 05:17 PM 發表

有無有經驗既人士比意見. thanks. ...
師兄,講吓我的case俾你聽
我是肺癌—期,腫瘤2.5cm,  當時做手術,醫生要切淋巴,才確定有冇轉移,當時我唔洗做化療的。

其實是醫生提議要化療嗎?

thanks 上面咁多有心人回覆。

未見專科醫生我諗都係等佢建議, 希望我爸唔駛做化療, 我媽果陣做化療太辛苦了。

如醫生話點樣醫。吾通反對佢咩?不過堅持吾化都得架。

一切做完手術後醫生才決定化不化。

引用:
原帖由 ABC湯 於 2019-8-19 08:53 AM 發表

師兄,講吓我的case俾你聽
我是肺癌—期,腫瘤2.5cm,  當時做手術,醫生要切淋巴,才確定有冇轉移,當時我唔洗做化療的。

其實是醫生提議要化療嗎? ...
請問你睇邊個醫生,thx

引用:
原帖由 lovemyfamilyso 於 2019-8-27 09:52 PM 發表

請問你睇邊個醫生,thx
已PM

如果pet scan 發現肺癌右邊約2.5內腫瘤,一定要做切割手術嗎?還有懷疑過了淋巴,是否割埋淋巴才知呢?通常找外科醫生做就可以嗎?

引用:
原帖由 ABC湯 於 2019-8-28 06:24 AM 發表

已PM
我也想要醫生資料🙏

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]