腸癌(已確診末期) (請問有冇中醫介紹?)

腸癌(已確診末期) (請問有冇中醫介紹?) E-mail 此主題給朋友

屋企人有腸癌 (未抽到組織去驗 醫生話摸到腸有硬塊亦照過腸鏡)
想知如果未抽到組織去驗,有咩解救方法?而抽組織去驗既作用係咪只係想知良性或惡性?
呢一刻 個肚已經成肚腹水 睇落好辛苦 係咪已經係晚期了..?又食唔到同飲唔到野 其實係咪可以有方法抽腹水出黎架?
準備去照CT 應該係睇下有冇擴散/係咪真係有腫癌?
請問大家我呢一刻重有咩可以做? PET SCAN? 帶報告比其他私家醫生睇?
網上搜尋過唔少相關資訊 但愈睇愈亂...

希望有醫護人士/有經驗既朋友可以幫下我,感激不盡

updated on 1.9.2019 1533pm
家人已確診末期腸癌
唔打算做化療了...太辛苦...現在希望睇中醫幫助紓緩痛楚...

尼曼查.維迪
打掉牙 和血吞
Vidic有的,不是什麼好的球技。他有的,是一顆心。是一顆對足球有熱誠的心。他需要的,不是金錢也不是名利,是我們的支持。是球迷們的支持。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
照腸鏡果時無拎埋組織去驗?
政府醫生有無話下一步點做?可以叫政府醫生寫信出去私家照PET CT , 睇下有無擴散/擴散咗去邊度。
如果肚真係好脹,頂住好辛苦,係可以入醫院抽腹水。抽完幾日會無咁漲,不過其實好快又會再漲返。

幾時去腫瘤科複診?如果太辛苦嘅建議入急症可能上病房同你抽肚水 可以拎肚水去化驗先!如果金錢許可嘅話只有未等到公家腫瘤科複診不想去看一看私家腫瘤科、睇吓有咩檢查可以做早啲確診!

應該係第4期,如果你家人身體頂到化療就化,去到呢個階段只得化療可以暫時控制癌細胞,不過要接受化完療後,2-6個月內會復發,(多數三個月內),呢個時候醫生會叫你家人再化過,如果你家人頂得順化療,冇咩唔舒服,我建議做化療,頂唔順就唔好化了

引用:
原帖由 sadness18 於 2019-8-19 01:10 AM 發表

照腸鏡果時無拎埋組織去驗?
政府醫生有無話下一步點做?可以叫政府醫生寫信出去私家照PET CT , 睇下有無擴散/擴散咗去邊度。
如果肚真係好脹,頂住好辛苦,係可以入醫院抽腹水。抽完幾日會無咁漲,不過其實好快又會再漲返。 ...
感謝回覆阿
肚水抽了 舒服左好多
已經照了pet ct..
擴散左好多地方了...

尼曼查.維迪
打掉牙 和血吞
Vidic有的,不是什麼好的球技。他有的,是一顆心。是一顆對足球有熱誠的心。他需要的,不是金錢也不是名利,是我們的支持。是球迷們的支持。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 第二生命(續) 於 2019-8-19 10:22 AM 發表

幾時去腫瘤科複診?如果太辛苦嘅建議入急症可能上病房同你抽肚水 可以拎肚水去化驗先!如果金錢許可嘅話只有未等到公家腫瘤科複診不想去看一看私家腫瘤科、睇吓有咩檢查可以做早啲確診! ...
感謝回覆阿
睇左腫瘤科了(住院大概2星期後)
肚水都抽了
但擴散得太嚴重了...

尼曼查.維迪
打掉牙 和血吞

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 世界真虛假 於 2019-8-27 08:24 PM 發表

應該係第4期,如果你家人身體頂到化療就化,去到呢個階段只得化療可以暫時控制癌細胞,不過要接受化完療後,2-6個月內會復發,(多數三個月內),呢個時候醫生會叫你家人再化過,如果你家人頂得順化療,冇咩唔舒服,我建議做化療,頂唔順就唔好化了 ...
感謝回覆
真的是第四期(末期了)
都唔打算做化療啦 因為年紀大頂唔順...

尼曼查.維迪
打掉牙 和血吞
引用:
原帖由 充一充 於 2019-9-1 03:37 PM 發表

感謝回覆
真的是第四期(末期了)
都唔打算做化療啦 因為年紀大頂唔順...
好好陪伴家人吧

回覆 引用 TOP

試下中醫黄X各教授在北角,他專醫癌症對腸癌都好有經驗。

回覆 引用 TOP

坦白講,如果病者已出現各種不適,要舟車勞頓都係一種痛苦....當然病者行得走得都可以考慮下嘅,不過都唔好太大希望或者expect 太大幫助,我家人晚期食中藥啲藥氣令佢更加無胃口...

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。