[舊裝分享] 入左隻刁濕9411,幫下眼

回覆 引用 TOP

精選汽車
底蓋要點開?條帶都流流地嗎?
有冇一樣野係真....

引用:
原帖由 亞Jun 於 2019-8-29 08:08 PM 發表

有冇一樣野係真....
你冇條匙,吾好亂開啦!
印象中,刁早期的sub帶係冇保險扣的。此外,刁長期都用捲帶,好後期先用實心帶,你條實心勞扣帶我有D懷疑。
個殼好新,keep得好靚,最好睇下耳仔流水號同型號編號。
塊面之前講過,keep到好靚,出奇地咁新淨。上行check下啦!
睇下有冇師兄補充!

王風雷
龍虎門Big5
王降龍之子
白蓮教月聖使
暗黑冰火七重天

回覆 引用 TOP

仲有隻刁係「單SWISS」面,有冇師兄知係邊期,以Rolex計係2000年左右。

王風雷
龍虎門Big5
王降龍之子
白蓮教月聖使
暗黑冰火七重天

回覆 引用 TOP

snowflake型號有好多仿嘢  
浄系套針已經好明顯去分別

小心

引用:
原帖由 木伽四點 於 2019-8-29 10:19 PM 發表

snowflake型號有好多仿嘢  
浄系套針已經好明顯去分別

小心
近來勞刁版都見到D新淨面、全直殼的舊版,要入手就真係要睇清睇楚!

王風雷
龍虎門Big5
王降龍之子
白蓮教月聖使
暗黑冰火七重天
引用:
原帖由 龍虎風雷 於 2019-8-29 10:33 PM 發表

近來勞刁版都見到D新淨面、全直殼的舊版,要入手就真係要睇清睇楚!
網上卡勞sell 2手買賣已經有人中左招,多數系舊刁sub,新淨靚殼低玩價

引用:
原帖由 木伽四點 於 2019-8-29 10:40 PM 發表

網上卡勞sell 2手買賣已經有人中左招,多數系舊刁sub,新淨靚殼低玩價
9411要6萬幾,買隻勞好過。

王風雷
龍虎門Big5
王降龍之子
白蓮教月聖使
暗黑冰火七重天

回覆 引用 TOP

套針、錶的已經唔正形

引用:
原帖由 nickjoe 於 2019-9-4 01:12 PM 發表

套針、錶的已經唔正形
師兄,講多D教下小弟!
只覺粒的比較突!

王風雷
龍虎門Big5
王降龍之子
白蓮教月聖使
暗黑冰火七重天
引用:
原帖由 龍虎風雷 於 2019-9-4 06:04 PM 發表

師兄,講多D教下小弟!
只覺粒的比較突!
早!
教我唔敢當,因為我都中過伏,正常支秒針最頭個位係長啲,時針分針亦都冇咁鈍,錶的皇冠應該係差不多貼晒,頂部冇咁多空位,皇冠笑變左閉翳笑

引用:
原帖由 nickjoe 於 2019-9-5 09:16 AM 發表

早!
教我唔敢當,因為我都中過伏,正常支秒針最頭個位係長啲,時針分針亦都冇咁鈍,錶的皇冠應該係差不多貼晒,頂部冇咁多空位,皇冠笑變左閉翳笑 ...
針就真係吾識睇,但粒的就真係好吾自然,覺得太長,不太協調!

王風雷
龍虎門Big5
王降龍之子
白蓮教月聖使
暗黑冰火七重天

回覆 引用 TOP

刁濕勞的,啱啱舊年喺行換咗新的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 亞Jun 於 2019-8-29 08:08 PM 發表

有冇一樣野係真....
其實隻錶唔需要資深玩家都睇得出好大問題.  似喺越南出品.  
所有零配件都可以分賣, 十多年前要偷偷摩摩識人至買得到, 依家網上隨便買賣.
曾經有朋友攞隻 DOXA  72芯 三盤計時去 laser 錶売, 被老板說服換咗成套地通売面針, 誠惠六千港元, 有刻字, 有型號.
至於條帶估計都係流.  先唔講對唔對期,  實心帶 d 镙絲應該無乜虛位, 上盡後上下都好平伏, 你照片上的就差些少了.
至於個 embossed Rolex crown buckle 睇落亦都有出入, 影咗幾粒比你參考.
客觀睇一條 20mm 舊帶可能要五千一萬, 不如留番嚟配勞好過.

附件

IMG_20190905_173812_HDR.jpg(68.29 KB)

2019-9-5 06:39 PM

jubilee, rivet, US C&I, folding.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 亞Jun 於 2019-8-17 15:20 發表

勞的勞底,機身應該打磨過,錶帶係代用
機芯係2843-7,正常嗎?
做了功課,只知道2743機芯有出過
呢隻好嘢啊,外表睇成隻勞力士噉樣,但當年價錢,都係幾千蚊。佢曾經出過黑面黑圈,藍面藍圈,另外一隻 mini sub,同埋一個女裝。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。