[Q&A] 沖繩5日4夜自駕遊行程

沖繩5日4夜自駕遊行程 E-mail 此主題給朋友

9月1號至9月5號去沖繩旅行

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
9月1號至9月5號去沖繩, 我同老婆, 同行有 坐輪椅嘅老人家, 同埋一個17歲嘅表弟, 一行四人自駕遊, 行程如下
第一日: 下午4點沖繩機場攞車, 出發去國際通酒店check in, 晚上去國際通活動,食晚飯

第二日: 9點食早餐, 10點出發去美麗水族館,1點 喺館內食午餐, 食到3至4點開車去古利宇島, 心形石,海洋塔

最愛新巴,九巴
愛線671 101 968 796系
愛車 KW 3708 NE 1342 GP 7100 GK 3088 421 470 939 8109
FP 8167 442 489 GL 431 GK 2586

回覆 引用 TOP

6,7點回程返國際通食燒肉

第三日: 九點食早餐,10 開車去王國村,玉泉洞,5至6點 開車去美國村, 然後食晚餐, 回程返國際通酒店

第四日: 9點食早餐, 然後揸車去動植物王國, 三至四點去殘波岬, 之後回國際通食晚餐

第五日: 食完早餐, 開車去萬象毛, 回國際通購物, 四點機場還車, 6點50分回程返香港

最愛新巴,九巴
愛車 KW 3708 NE 1342 GP 7100 GK 3088 421 470 939 8109
FP 8167 442 489 GL 431 GK 2586

回覆 引用 TOP

請給予意見,老人家唔鐘意食魚生壽司

最愛新巴,九巴
引用:
原帖由 tommyty 於 2019-8-19 02:37 PM 發表

請給予意見,老人家唔鐘意食魚生壽司
遊食來,琉球之牛值得推介嗎

最愛新巴,九巴
你國際通酒店有冇停車位架?去萬座毛應該去水族館個日去比較順路。

引用:
原帖由 bbbababb 於 2019-8-19 02:55 PM 發表

你國際通酒店有冇停車位架?去萬座毛應該去水族館個日去比較順路。
有泊車位, 由於有80歲老人家, 行程驚太密集,會辛苦, 但食完早餐之後去萬象毛然後先去美麗水族館, 我諗個行程都應該可以,謝謝

最愛新巴,九巴
D 景點比較散, 車程會比較長同辛苦, 建議上午一景點=> 回酒店休息 => 下什一景點 => 晚餐 => 回酒店比較好.
景點太分散不如住多過一間酒店,反正自駕.

當然睇下老人家情況, 許可之下景點安排密少少未嘗不可

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tommyty 於 2019-8-19 02:40 PM 發表

遊食來,琉球之牛值得推介嗎
試過美國村嗰間琉牛,另外試過一間潛水鋪力推嘅極上牛,比較之下琉牛嘅牛係好食啲嘅,但記得一定要訂位。

~心廣體胖~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tommyty 於 2019-8-19 03:27 PM 發表

有泊車位, 由於有80歲老人家, 行程驚太密集,會辛苦, 但食完早餐之後去萬象毛然後先去美麗水族館, 我諗個行程都應該可以,謝謝
如果比我唔會住咁多晚國際通,住第一晚就夠,或者直頭唔住,住美國村會比較方便。因為國際通其實係會塞車的!你咁樣早晚來回花係交通時間太多了!

回覆 引用 TOP

小心GPS的心型石路線,上次俾佢老點

自駕係可以搬酒店
不過你自己衡量下老人家方唔方便

你個行程其實ok,車程長左d但輕鬆游ok
只係day2 唔太好
樓上有講,車程太長,你水族館得1,2小時,可能未必夠
古利宇島都係行一圈好快,但想享受下島既舒服可能要stay一陣
果日早少少出門口啦

回覆 引用 TOP

心形石要靚要留意水退時間。有車唔使晚晚住國際通,反正9點就收鋪,冇野玩。

回覆 引用 TOP

輪椅落唔到心形岩,要走一段比較爛的樓梯斜波去心形岩。

回覆 引用 TOP

上次我住國際通,GPS導航通常行小路,唔行國際通主路。 有老人家,不妨住一晚北部,揸車那位同老人家都舒服D。

回覆 引用 TOP

主題標籤 #沖繩 #自駕遊
 25 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。