[其他] 去岡山, 想問下<關西廣域鐵路周遊券>

去岡山, 想問下<關西廣域鐵路周遊券> E-mail 此主題給朋友

張pass原本係為左去岡山而買的, 9000yen用五日, 而我會去八日, 所以係包唔晒成個行程的
如果真係買就會係第四日開始用, 咁就可以包埋最後出機場果一日(雖然好似無乜車用到),
我酒店book左難波, 所以幾乎所有行程都係由難波出發

頭先睇返只係去岡山一個地方, 自由席單程3020yen, 來回都係6000yen到好似唔係好抵用?
而且大阪市中心好似好少會搭到JR就算我去埋京都(只可以搭在來線)好似都只係岩岩好打個和,
咁其實我如果遠程既只有大阪岡山來回一程, 其實係咪唔需要買個pass呢?謝謝!

熱賣及精選
第一日用都可以包埋機場去市區呀
而且可以坐新干線去岡山,一程都6千幾啦,

岡山~新大阪自由席單程3020円,只是乘車券,未包新幹線特急,額外買要2480円,合計是單程車費是5500円,來回就11000円,所以一定要買pass,除非不坐新幹線。
似乎很多人都不慬計算火車車費,怪不得會胡亂買票。

引用:
原帖由 iapple2 於 2019-8-19 08:45 PM 發表

第一日用都可以包埋機場去市區呀
而且可以坐新干線去岡山,一程都6千幾啦,
5 days pass原來可以用新幹線。 以為只係jr only...咁好抵wor

引用:
原帖由 deechai 於 2019-8-19 10:10 PM 發表

5 days pass原來可以用新幹線。 以為只係jr only...咁好抵wor
新幹線就係包 新大阪至岡山這一段來回

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-8-19 09:15 PM 發表

... 似乎很多人都不慬計算火車車費,怪不得會胡亂買票...
因為香港搭車, 只有一條線、一款車... 所以會明白什麼是運賃, 但就唔明白點解一條線有兩款車 ? 什麼是特急料金.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 很銷魂 於 2019-8-19 17:53 發表

張pass原本係為左去岡山而買的, 9000yen用五日, 而我會去八日, 所以係包唔晒成個行程的
如果真係買就會係第四日開始用, 咁就可以包埋最後出機場果一日(雖然好似無乜車用到),
我酒店book左難波, 所以幾乎所有行程都係由難波出發

頭先睇返只係去岡山一個地方, 自由席單程3020yen, 來回都係6000yen到好似唔係好抵用?
而且大阪市中心好似好少會搭到JR就算我去埋京 ...
唔係張PASS抵唔抵用嘅問題

個問題在於你呢個行程唔抵玩

我之前用呢張PASS 流水式 由東至西一直由 倉敷 尾道 兔島 返大阪睇波即晚來回 廣島 新山口 玩到落唐戶 第七日係福岡做終點 仲要係新山口個日無意地撞正架別注版蒸氣火車都包埋 坐足七日新幹線 當新幹線係地鐵咁去坐

全部七日JR車錢57970円 - PASS19000 = 淨賺38970円

淨係講頭一日關西機場去倉敷已經坐左11000円新幹線 第三日已經翻晒本

YO !!
補充一下 當年UO仲未開廣島線

YO !!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 deechai 於 2019-8-19 10:10 PM 發表

又一種奇怪說法!
新幹線不是jr ?!

Haha

##########################
####  謝絕伸手黨      ####
####  鄙視以第三方軟件   ####
####  扮作有料嘅綱絡騙棍  ####
##########################

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-8-20 12:55 AM 發表

又一種奇怪說法!
新幹線不是jr ?!
其實都唔係奇怪說法ge. 因為唔知,所以先以為JR only. 知我就唔會講。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 deechai 於 2019-8-20 01:16 AM 發表

其實都唔係奇怪說法ge. 因為唔知,所以先以為JR only. 知我就唔會講。
你未去過日本?

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-8-20 01:22 AM 發表

你未去過日本?
你咁攪笑ge, 你叻nor

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 豪過你 於 2019-8-19 11:15 PM 發表

新幹線就係包 新大阪至岡山這一段來回
明白。 可能要睇再仔細d

引用:
原帖由 deechai 於 2019-8-20 01:39 AM 發表

明白。 可能要睇再仔細d
細心D研究路線圖,就比較容易理解,善用pass可以多去幾個點,其實去8天,真係好難翻吾到本

23 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。