死啦!死啦! 失業率狂升

本主題由 nc99999 於 2019-8-28 05:30 PM 移動

死啦!死啦! 失業率狂升 E-mail 此主題給朋友

無啦! 無啦! 好快慘過沙士

南丫海難39死無人要負責
高鐵延期疑中留情無人要負責
老婆家人(即係自己個仔)囤地無人要負責
丁屋潛建無人要負責
龍獅節利益輸送無人要負責
差佬坐監黑社會比安家費...哈哈哈

倒泥破壞土地用途無人要負責
屋邨鉛水無人要負責
熱賣及精選
沙士最高失業率8.7%指日可待

失業率飆升,最多系一種病,當前大陸豬肉,連瓶裝飲料都價格飆升,物價問題,我估計多少能傳導影響到香港。失業加物價飆升,在放水一千億都沒用

比個机会
等我地了解吓某D黄絲心態

食碗麵,傾下偈﹗
我的朋友是位母親, 以下是她和兒子的對白︰
7月29日淩晨, 母親的15歲兒子臉色蒼白地回家, 脫下一身黑衣,哆嗦地叫醒母親,要母親煮碗麵給他吃。
母親把麵煮好,還沖了一杯熱茶給兒子壓驚,兒子一面吃一面哭著說︰

子︰班差佬黐線㗎,今次唔係驅散,而係不斷拉人,好似話拉了超過 50 人。
母︰你話要爭取公義,去同警察打,咁但你有冇見到李大狀個仔一齊去?
子︰群組內冇人提過。佢唔去啫,我哋去。香港要靠我們光復,要靠我們守護。
母︰咁李卓人個女是狀元,你又有冇聽到佢個女一齊同你地去光復?
子︰冇。但佢哋唔做,總要有人去做。我係為咗我們後生的前途。香港就嚟冇喇!
母︰點解這些頭頭的仔女都唔做,要你去做呢?佢地嘅前途係前途,你嘅前途就唔算前途?
母︰毛孟靜7月1日嗰日不是對住鏡頭說:『暴動罪,坐十年㗎』?暴力衝擊就可得普選?
子︰我聽群組朋友講,班差佬真係癲到想告我地暴動罪!離晒大譜!
母︰阿仔,暴動罪,真係坐十年。梁天琦坐緊,佢坐6年。真係拉到你,告你暴動罪,咁點算。
母︰你唔係想去外國讀書,將來做個仲勁過戴耀廷的法律教授咩,有暴動罪案底,隨時去唔到?
子︰佢都坐緊喇,我點可以自己撇?
母︰戴耀廷嘅仔女有冇去佔中?佢嘅仔女今晚有冇去同警察打過?
子︰冇聽過。但係我係愛護香港這個家,普選係我哋應得嘅。林鄭個八婆應該立即下台!
母︰你去衝,同警察打,就可以有普選?你去衝,同警察打,林太聽日就會下台?
子︰唔打點知冇?
母︰咁你由6月12日衝立法會, 到7月1日衝埋入去,今晚又在上環同警察打,除咗你一身傷㾗, 同埋有機會被控暴動罪,你爭取到一點普選機會未?你爭取到林太下台的苖頭未?
子︰許智峯議員今晚都出晒離,幫我哋。只要堅持,總會成功。
母︰咁許智峯都有女兒,有帶埋出來幫手?香港的明天,佢個女都有份。
子︰妳識乜嘢,佢個女仲細!
母︰細成點?許議員個女細到唔可以遞水遞毛巾畀你哋?
子︰總之我地生於亂世,就有種責任。
母︰甚麼亂世,甚麼責任?你冇書讀?你冇飯食?你冇錢打機?你冇錢識女仔?你有冇睇過烏克蘭,2014年烏克蘭便好似今日的香港,今日點?烏克蘭的女仔, 只恨嫁給大陸人,因為烏克蘭女仔靚但國家窮,而大陸人有錢。
子︰我最痛恨便是『大陸喱』,呃晒我地香港人嘅錢。
母︰點呃?你的零用錢有少到?你朋友的零用錢有少到?你阿媽我份人工有少到?
子︰總之班friend吹雞,我唔去,好樣衰!
母︰衰得過你要坐十年﹗最衰係你同梁天琦一齊衰暴動罪,但係唔會係同李大狀個仔一齊坐,人哋個仔做緊百億女婿,佢老婆屋企就真係賺你阿媽我嘅面膜錢﹗
子︰我想瞓,唔同你講。說完便放下還有湯水但冇麵的碗,抺抺嘴返房。

母只能說︰唔擦牙瞓會爛牙㗎!補牙好貴㗎!
說罷只能執拾枱面,眼中淚水奪眶而出。

引用:
原帖由 lonlon2014 於 2019-8-21 12:17 PM 發表

比個机会

食碗麵,傾下偈﹗
7月29日淩晨, 母親的15歲兒子臉色蒼白地回家, 脫下一身黑衣,哆嗦地叫醒母親,要母親煮碗麵給他吃。
母親把麵煮好,還沖了一杯熱茶給兒子壓驚,兒子一面吃一面哭著說︰

子︰班差佬黐線㗎,今次唔係驅散,而係不斷拉人,好似話拉了超過 50 人。
母︰你話要爭取公義,去同警察打,咁但你有冇見到李大狀個 ...
好多細路係羊群心理,個FD叫到唔可以0去,唔去就係無義氣無膽,
從來無諗過如果衰左有咩後果。呢個阿媽已經好好,勸左佢咁耐,可能小朋友真係要受教訓先識醒,但教訓可能係佢承受唔到咁大

吾好係地產版出,一定 del

Hi All ~~!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lonlon2014 於 2019-8-21 12:17 PM 發表

比個机会

食碗麵,傾下偈﹗

母︰你話要爭取公義,去同警察打,咁但你有冇見到李大狀個 ...
黃色小朋友全中毒了

年青人的暴力因子已打開,
遇上經濟寒冬.
預計打劫扒手案會急升.
去返六七十年代光景.

恐怕失業嘅巿民,襲擊暴徒/和理非嘅事件,會斷重演

人生從痛苦開始,可幸經歷從不平凡,但願生命中能有一點歡笑,餘下生命能與意中人一齊渡過。

回覆 引用 TOP

引用:

比個机会

食碗麵,傾下偈﹗

事實佢零用錢好快會少. 唔會有人理解智障嘅諗法.

回覆 引用 TOP

唉,你都預咗喇,呢個都系第一波,第二、三……會跟住黎緊。

第二波,公司執笠。
第三波,外資撤退。
第四波,零售同旅遊業死寂。
第五波,股市樓市插水。
第六波,超多銀主盤,有人跳樓燒炭。

引用:

比個机会

食碗麵,傾下偈﹗

好有心機,抵讚

------------------------------
一支破筆 橫掃千軍
香港民主運動
總軍師
------------------------------

回覆 引用 TOP

29% 失業率,呃 9人話 2.9%

引用:
原帖由 GOLDENROAD 於 2019-8-21 04:46 PM 發表

唉,你都預咗喇,呢個都系第一波,第二、三……會跟住黎緊。

第二波,公司執笠。
第三波,外資撤退。
第四波,零售同旅遊業死寂。
第五波,股市樓市插水。
第六波,超多銀主算,有人跳樓燒炭。 ...
唉,班x街!

人生從痛苦開始,可幸經歷從不平凡,但願生命中能有一點歡笑,餘下生命能與意中人一齊渡過。

回覆 引用 TOP

亂up,我公司請一個走3-4個,請極都請唔夠人。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。