2015年camry 2.5請問豐田代理話八萬公里先可以換波箱油是嗎?

2015年camry 2.5請問豐田代理話八萬公里先可以換波箱油是嗎? E-mail 此主題給朋友

2015年camry 2.5請問豐田代理話八萬公里先可以換波箱油是嗎?

精選汽車
引用:
原帖由 golo661 於 2019-8-20 10:45 PM 發表

你每一萬公里去俾錢叫佢換一次都得㗎。

點會有八萬先可以換㗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 golo661 於 2019-8-20 10:45 PM 發表

相信他們說到8萬公里才需要換波箱油. 你喜歡可以隨時換.

回覆 引用 TOP

有需要就換,揸左1~2萬公里換一次都吾過份。
自已想架車襟D保養密D無壞

回覆 引用 TOP

8萬公里只係一個參考數字,如果市區多,換密的有著數

回覆 引用 TOP

好多謝各位ching前輩意見明白了!

回覆 引用 TOP

引用:

8萬公里最好連波箱油隔一齊換,因為個波箱隔係用纖維做過濾

附件

7DD387EF-2E43-4CD8-8781-A92ADEEFC0E1.jpeg(117.2 KB)

2019-8-25 10:15 AM

BE4BA210-6FCD-4777-950C-AA14A1DBC6E5.jpeg(91.34 KB)

2019-8-25 10:15 AM

引用:
原帖由 rayso722 於 2019-8-25 10:10 AM 發表

8萬公里最好連波箱油隔一齊換,因為個波箱隔係用纖維做過濾
你睇清楚啲, 呢代濾隔已經由上一代嘅Microfelt fibre轉左濾紙, 細密左好多, 如果等到8萬公里, 應該係連埋個波箱一齊換,

做個開心揸FIT人.....'智'識改變命運.
引用:
原帖由 fit7823 於 2019-8-25 11:16 AM 發表

你睇清楚啲, 呢代濾隔已經由上一代嘅Microfelt fibre轉左濾紙, 細密左好多, 如果等到8萬公里, 應該係連埋個波箱一齊換,
我換了7代camry一到手就即換波箱油,波箱隔,行左14萬公里,拆下油底檢查過唔係太多金屬粉,
我自己就行2萬左右換波箱油,4萬KM左右換一次波箱隔,波箱隔轉左物料我就冇留意,但好明顯轉左係DENSO出

附件

5E47BDC1-92EA-4C58-85CD-3FA0FD9E4F15.jpeg(82.69 KB)

2019-8-25 12:48 PM

64A09A2E-4112-47EF-89EE-F56142D078A8.jpeg(102.12 KB)

2019-8-25 12:48 PM

回覆 引用 TOP

想問問2015 CAMRY係唔係行CVT波箱架???

引用:
原帖由 Y33association 於 2019-8-26 03:50 PM 發表

係!CVT波箱……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Y33association 於 2019-8-26 03:50 PM 發表

2.5電油板行6AT,2.5HYBRID行CVT

回覆 引用 TOP

主題標籤 #toyota #豐田
 16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。