[海外電影] 無懼Marvel撤出創作SONY一早鋪路自製《蜘蛛俠》電影宇宙

無懼Marvel撤出創作SONY一早鋪路自製《蜘蛛俠》電影宇宙 E-mail 此主題給朋友

有消息指Disney跟Sony談判決裂,Marvel總裁Kevin Feige透露日後,不再製作任何《蜘蛛俠》系列的電影,換言之《蜘蛛俠》將無緣重返MCU第4階段,其後的「蜘蛛俠」系列電影,將會由SONY獨自擔起製作。不過以現時局勢分析,其實較肉緊的反而係Disney至真。

SONY拍嘅一定唔睇?
對於Marvel Studios總裁Kevin Feige,單方面宣布不再參與《蜘蛛俠》系列創作,SONY隨後都就此事發表回應︰「今日有很多關於《蜘蛛俠》的新聞,但都寫錯了Kevin Feige的意思,我們很失望但會尊重迪士尼的決定,不會讓Kevin Feige繼續擔任我們下一部《蜘蛛俠》電影的監製。」

消息一出,當然引來不少粉絲留言指︰「又要Reboot」、「唔想又睇Uncle Ben 死多次」、「難得搞返起蜘蛛俠」而且「蜘蛛仔」本人湯賀蘭(Tom Holland)都在個人Instagram上表示不捨,同時都有網民指︰「SONY做嘅蜘蛛俠一概罷睇」,看來要改變在粉絲們心中的既定形象,還需要加把勁。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
Marvel無咗蜘蛛仔都無問題,但蜘蛛仔無咗Marvel就好大問題,Disney睇中呢點所以獅子開大口,但Sony寧為玉碎 不為瓦全,可惜可惜

引用:
原帖由 ninefingerhk2 於 2019-8-22 03:36 PM 發表

Marvel無咗蜘蛛仔都無問題,但蜘蛛仔無咗Marvel就好大問題,Disney睇中呢點所以獅子開大口,但Sony寧為玉碎 不為瓦全,可惜可惜
我唔信Sony搞得掂,只不過暫時傾唔埋欄啫,談判就係咁,唔掂就散消息出黎自己黎,Sony冇左Marvel都一樣,睇上輯蜘蛛俠就知,越拍越唔收得,等多陣啦,花生友。

我最出色,英雄本色!!
我記得sony係咪只有6套蜘蛛俠電影的版權咋?定係我記錯左?

引用:
原帖由 pgs1301 於 2019-8-22 05:33 PM 發表

我唔信Sony搞得掂,只不過暫時傾唔埋欄啫,談判就係咁,唔掂就散消息出黎自己黎,Sony冇左Marvel都一樣,睇上輯蜘蛛俠就知,越拍越唔收得,等多陣啦,花生友。 ...
回歸SONY之後,又要搵另一個演員黎演
重設定,唔通UNCLE BEN又要死多次?
睇到而家發展
我諗漫威想早啲攤牌,第三階段結束,蜘蛛俠角色重要性減到最低
第四階段開始,呢個時候唔講數等幾時?
講唔掂仲有時間及早放棄

引用:
原帖由 一一一木木木 於 2019-8-22 06:45 PM 發表

我記得sony係咪只有6套蜘蛛俠電影的版權咋?定係我記錯左?
佢哋買左蜘蛛俠電影版權,拍幾多套都得,當然要有錢賺先得。

我最出色,英雄本色!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sclee1209 於 2019-8-22 07:04 PM 發表

回歸SONY之後,又要搵另一個演員黎演
重設定,唔通UNCLE BEN又要死多次?
睇到而家發展
我諗漫威想早啲攤牌,第三階段結束,蜘蛛俠角色重要性減到最低
第四階段開始,呢個時候唔講數等幾時?
講唔掂仲有時間及早放棄 ...
呢啲咪係談判技巧,有嘢講晒先,用公眾輿論先打贏你,所以有排傾,你可以話Sony贏面高,但只係表面,如果佢冇Marvel根本拍唔落去,呢套蜘蛛俠係歷來最高票房。

我最出色,英雄本色!!
引用:
原帖由 pgs1301 於 2019-8-23 05:19 AM 發表

呢啲咪係談判技巧,有嘢講晒先,用公眾輿論先打贏你,所以有排傾,你可以話Sony贏面高,但只係表面,如果佢冇Marvel根本拍唔落去,呢套蜘蛛俠係歷來最高票房。 ...
venom無marvel都收8億喎,仲有套蜘蛛俠卡通呢
當你far from home收10億,55分賬sony就賺得5億,咁不如自己拍好過la
其實分開仲好la,呢個蜘蛛俠比marvel拍到鬼死咁低b,獨立電影又成套iron man外傳咁,完全唔好睇

Good news

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pgs1301 於 2019-8-23 05:19 AM 發表

呢啲咪係談判技巧,有嘢講晒先,用公眾輿論先打贏你,所以有排傾,你可以話Sony贏面高,但只係表面,如果佢冇Marvel根本拍唔落去,呢套蜘蛛俠係歷來最高票房。 ...
SONY睇到漫威拍出黎賣過十億票房,當然想收返自己搞,邊可能捨得五五分帳
原來連猛毒Kevin Feige都有份參與製作,只係套戲冇掛名
冇漫威工作室協助
大家咪睇下SONY有冇本事拍部蜘蛛俠冇MCU可以超越決戰之里票房

唔想又reboot過蜘蛛俠,真係睇到好悶啦. 自從蜘蛛俠加入MCU後真係多左好多新鮮感.

回覆 引用 TOP

唔清楚SPIDERMAN個版權係點, 我只係記得SONY定係FOX之前個MARVEL CHARACTOR 版權係要幾多年內一定要有電影作品, 唔係可以收番~

當初淨買蜘蛛俠,Sony點解咁失敗? 又唔係冇錢 

引用:
原帖由 進擊的樹熊 於 2019-8-23 03:02 PM 發表

當初淨買蜘蛛俠,Sony點解咁失敗? 又唔係冇錢  
當初買電影版權,FOX同SONY 買走都係熱門角色
剩低果啲鋼鐵俠,雷神,美隊...通通都算係二,三線角色,冇幾多人識得,送都可能冇人要
有邊個知道咁多年後,鋼鐵俠會成為最當紅角色,連新蜘蛛都要由佢黎帶大

引用:
原帖由 sclee1209 於 2019-8-23 03:45 PM 發表

當初買電影版權,FOX同SONY 買走都係熱門角色
剩低果啲鋼鐵俠,雷神,美隊...通通都算係二,三線角色,冇幾多人識得,送都可能冇人要
有邊個知道咁多年後,鋼鐵俠會成為最當紅角色,連新蜘蛛都要由佢黎帶大 ...

生意佬無想像力,所以信佢可以單拖做起蜘蛛俠嘅都傻

43 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。