[裝修過程][建材用料][公屋/居屋] 新十字型居屋裝修

新十字型居屋裝修 E-mail 此主題給朋友

請教各位師兄師姐,新十字形居屋401,入門口位置走廊空間(36寸左右)好唔見洗,請教大家各做法優點、缺點和建議:
(1) 建議將廁所拆去然後放在廚房露台位置嗎?(借圖一)
(2) 建議將廁所同廚房互相掉轉位置,廚房改做開放式?(借圖二)
(3) 不變 (廳會訂造一個C字櫃,請教大家建議怎樣擺放C字櫃、梳化、電視機、飯桌等等最實用) 借圖三
ps:細房門口決定會移去靠最窗邊位置,其他位置毫無頭緒,非常感謝大家建議和幫忙!🙏🏻🙏🏻

附件

D47A7DDE-1F0A-45F8-A5EA-5643517AD3A3.jpeg(191.1 KB)

2019-8-22 04:13 PM

5E64CDA4-7E91-4DE8-9FA8-0D06BA229D91.jpeg(232.41 KB)

CF70C5D0-B388-4144-BB03-9B095B46DD40.jpeg(122.03 KB)

熱賣及精選
(1) 露台雨水渠變屎渠?你塞硬,而且違法;
(2) 厨廁換位:你爆屎渠樓下廚房屌死你;你廚房樓上爆屎渠或渗水你就要餐餐出街食。
(3) 係唯一辦法。

引用:
原帖由 秋天幼小的師兄 於 2019-8-22 06:41 PM 發表

(2) 厨廁換位:你爆屎渠樓下廚房屌死你;你廚房樓上爆屎渠或渗水你就要餐餐出街食。
(3) 係唯一辦法。
多謝師兄解答同意見!😊🙏🏻

回覆 引用 TOP

浴室變成黑廁、如何通風?不可接受!

引用:
原帖由 Alex2932 於 2019-8-22 08:19 PM 發表

原有圖則沒有窗(有個氣窗通廚房),屎渠在露台,失敗設計

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 秋天幼小的師兄 於 2019-8-22 06:41 PM 發表

(3) 係唯一辦法。
如果真係咁整法真係捉蟲

回覆 引用 TOP

我都係小業主,不過我個人其實唔係好贊成將個單位間隔改來改去,乜嘢廚廁對調呀,乜嘢露台改成廁所呀⋯⋯亂咁改,無事無幹就好,大吉大利講句萬一漏水你都幾麻煩,想增加空間感、實用性仲有好多方法(建議“改呢改撈”,其實咪又係嗰啲設計師想賺你多啲錢)

引用:
原帖由 dogcome709394 於 2019-8-22 10:14 PM 發表

我都係小業主,不過我個人其實唔係好贊成將個單位間隔改來改去,乜嘢廚廁對調呀,乜嘢露台改成廁所呀⋯⋯亂咁改,無事無幹就好,大吉大利講句萬一漏水你都幾麻煩,想增加空間感、實用性仲有好多方法(建議“改呢改撈”,其實咪又係嗰啲設計師想賺你多啲錢) ...
絕對認同,冇事就好,出事就大檸樂

引用:
原帖由 Alex2932 於 2019-8-22 08:19 PM 發表

其實根據我多年使用,黑廁唔覺有通風問題,有強勁抽風機嘅黑廁,好過有窗廁所,冇咁多霉同冇咁大塵,都出奇地乾爽啲冇咁潮濕

引用:
原帖由 fried_tofu 於 2019-8-22 10:20 PM 發表

其實根據我多年使用,黑廁唔覺有通風問題,有強勁抽風機嘅黑廁,好過有窗廁所,冇咁多霉同冇咁大塵,都出奇地乾爽啲冇咁潮濕
有得揀,我一定選擇窗口自然對流風,從醫學健康角度睇,有窗自然對流風,好過用啲乜嘢所謂超級強勁抽風機用喺黑廁多多聲。大力抽,分分鐘抽埋水渠入面啲污糟邋塌病毒細菌出嚟!大家咁快又唔記得2003年個教訓呀?

引用:
原帖由 dogcome709394 於 2019-8-22 10:14 PM 發表

我都係小業主,不過我個人其實唔係好贊成將個單位間隔改來改去,乜嘢廚廁對調呀,乜嘢露台改成廁所呀⋯⋯亂咁改,無事無幹就好,大吉大利講句萬一漏水你都幾麻煩,想增加空間感、實用性仲有好多方法(建議“改呢改撈”,其實咪又係嗰啲設計師想賺你多啲錢) ...
多謝師兄解答同意見!我自己都偏向跟返原有圖則,請問師兄C字櫃、梳化、電視機、傢私等等擺放有無建議?感謝師兄幫忙解答!😊🙏🏻

引用:
原帖由 空申飛 於 2019-8-22 10:20 PM 發表

師兄,我都係擔心同一問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 空申飛 於 2019-8-22 10:20 PM 發表

唔好話乜,淨係搞個依家時下好流行嘅所謂開放式廚房我都唔係好贊成,郁到地下防水層有機會做成滲漏唔講,油煙大一陣食物味不單止,夏天無門煮飯熱氣又攻晒出廳,冷氣開極都唔涼,正宗“好睇唔好食”,有姿勢,冇實際(係“無飯夫婦”十年唔煮一餐飯,又或者只係淥公仔麵例外

引用:
原帖由 lws1024 於 2019-8-22 11:04 PM 發表

多謝師兄解答同意見!我自己都偏向跟返原有圖則,請問師兄C字櫃、梳化、電視機、傢私等等擺放有無建議?感謝師兄幫忙解答!😊🙏🏻
我唔係designer,等候其他高手賜教

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fried_tofu 於 2019-8-22 10:20 PM 發表

師兄,請問黑廁建議用抽氣扇還是浴室寶?因為師父講話如果不變的話,抽氣扇或浴室寶只可以二選一(好似話因爲得一個出風位置關係),多謝解答!😊🙏🏻

37 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。