[綜合資訊] 9月8日7夜行程,請問大家意見

9月8日7夜行程,請問大家意見 E-mail 此主題給朋友

9月去東京8日7夜,請問大家意見,以下行程需要買pass/地鐵pass/jr卷?上網找了很多資料,但東京交通真的很複習😭
請求大家有沒有景點好推介,可加可減?
Day1:
10:35hk>16:00Tokyo 住新宿
晚上新宿逛逛

Day2:
鎌倉江之島一日遊

Day3:
川越一日遊

Day4:
迪士尼海洋

Day5:
淺草+台場

Day6:
下北澤+原宿+涉谷+

Day7:
築地場外市場+銀座+東京鐵塔+東京站

Day8:
Lunch人形町(豬扒)+池袋
6點往機場

熱賣及精選
一張西瓜卡全部通行。

喜歡拿起傻瓜機,走訪每一處拍下存在的證據。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cindyylamm 於 2019-8-22 09:51 PM 發表

9月去東京8日7夜,請問大家意見,以下行程需要買pass/地鐵pass/jr卷?上網找了很多資料,但東京交通真的很複習😭
Day1:
晚上新宿逛逛

Day2:
鎌倉江之島一日遊

Day3:
川越一日遊

Day4:
迪士尼海洋

Day5:
淺草+台場

Day6:
下北澤+原宿+涉谷+

Day7:
築地場外 ...
請問你以前來过東京沒有 ? 如果第一次, 這些景點都是很大路.

如果你是喜歡多些郊外和美術館,  我会做以下改動:
Day1 不改動,  晚上新宿逛逛
Day2, Day3  不去鎌倉江之島, 不去川越一日遊
去日光中禪寺2天遊, 買pass   
或是 箱根蘆の湖2天遊 買pass

鎌倉只有一個大佛 江之島只有古寺. 而川越只有100-300年前古建築物, 我个人覺得沒有歐洲的古鎮好看.
我喜歡 箱根蘆の湖的 湖景  和箱根的美術館. 日光中禪寺9月未已經有紅葉 中禪寺湖也有很多

如果你不想離去東京的酒店, 想去日歸.  箱根和日光也是可以當天去, 當天回.

Day4 不改動, 去Disneyland
Day5 築地+淺草+台場   一天是夠時間去3個地方.
Day6 不去下北沢     我會改 先去恵比寿 恵比寿行去代官山 代官山行去涉谷 涉谷行去表參道原宿 表參道原宿行去南青山 如果还有興致 最終行到去六本木 上六本木Hills頂樓 和去六本木的國立美術館 而Day7不上東京鐵塔(六本木Hills比東京鐵塔高, 而且東京鐵塔附近什么也沒有)
Day7 不去東京銀座站, 選去東京的近郊吃水果, 例如, 可以去山梨県的葡萄園, 吃一天放題巨峰提子, 然后去參觀勝沼酒莊 ;   或去南房總吃蜜瓜 然后去南房總的海灘
Day8 Lunch人形町(豬扒)+池袋

去的地方都是東京市內的哪些日子  買張一日600日元的Metro pass 便可以. https://www.tokyometro.jp/en/ticket/1day/index.html

引用:
原帖由 cindyylamm 於 2019-8-22 09:51 PM 發表

Day1:
晚上新宿逛逛

Day2:
鎌倉江之島一日遊

Day3:
川越一日遊

Day4:
迪士尼海洋

Day5:
淺草+台場

Day6:
下北澤+原宿+涉谷+

Day7:
築地場外 ...
鎌倉江之島,可以買小田急果張周遊劵,包小田急來回新宿,江之電任坐,1470日元!

引用:
原帖由 ar102894 於 2019-8-23 01:03 PM 發表

鎌倉江之島,可以買小田急果張周遊劵,包小田急來回新宿,江之電任坐,1470日元!
吾該哂
我想問成田去新宿 我應該買咩套票最好

引用:
原帖由 cindyylamm 於 2019-8-23 09:58 PM 發表

吾該哂
我想問成田去新宿 我應該買咩套票最好
你可以買NEX來回套票

引用:
原帖由 cindyylamm 於 2019-8-22 21:51 發表

Day1:
晚上新宿逛逛

Day2:
鎌倉江之島一日遊

Day3:
川越一日遊

Day4:
迪士尼海洋

Day5:
淺草+台場

Day6:
下北澤+原宿+涉谷+

Day7:
築地場外 ...
住宿呢?

引用:
原帖由 ppaassuu 於 2019-8-24 06:12 PM 發表

住宿呢?
住新宿牙

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ar102894 於 2019-8-23 09:59 PM 發表

你可以買NEX來回套票
呢個係咪最平 最好嘅方法?
其他日子我需要買pass嗎?

引用:
原帖由 cindyylamm 於 2019-8-24 11:01 PM 發表

呢個唔系最平,但系最直接既方法,如果想平,可以坐京成電鐵,不過要系上野轉車到新宿。

回覆 引用 TOP

最後幾日d景點都係坐地鐵多, 可以考慮買tokyu subway pass (24 or 48 or 72 hr). 不過未必會平太多(因為一日一般坐4程或以上先回本)

去川越, 好似池袋坐Tobu Rail 有一日卷 (jpy700-900l

成田來回新宿都係買Nex 來回(JPY4000)最方便最化算 (除非你間酒店離JR 好遠)

最後一日特登坐去人形町食lunch? 建議去銀座後順便去埋, 比較順路

i am planning for a trip in japan too
thanks for the info

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cindyylamm 於 2019-8-24 23:01 發表

可以比較埋機場巴士

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dougiewoodie 於 2019-8-22 10:44 PM 發表

請問你以前來过東京沒有 ? 如果第一次, 這些景點都是很大路.

如果你是喜歡多些郊外和美術館,  我会做以下改動:
Day1 不改動,  晚上新宿逛逛
Day2, Day3  不去鎌倉江之島, 不去川越一日遊
去日光中禪寺2天遊, 買pass   
或是 箱根蘆の湖2天遊 買pass

鎌倉只有一個大佛 江之島只有古寺. 而川越只有100-300年前古建築物, 我 ...
我都覺得去箱根蘆の湖正D

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ippudo 於 2019-8-25 10:30 AM 發表

最後幾日d景點都係坐地鐵多, 可以考慮買tokyu subway pass (24 or 48 or 72 hr). 不過未必會平太多(因為一日一般坐4程或以上先回本)

去川越, 好似池袋坐Tobu Rail 有一日卷 (jpy700-900l

成田來回新宿都係買Nex 來回(JPY4000)最方便最化算 (除非你間酒店離JR 好遠)

最後一日特登坐去人形町食lunch? 建議去銀座後順便去 ...
新宿好似都得買去川越嘅pass

17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。