我43歲只係想搵一份$15000蚊嘅工,可以養兩個讀緊小學嘅仔女

我43歲只係想搵一份$15000蚊嘅工,可以養兩個讀緊小學嘅仔女 E-mail 此主題給朋友

我朋友4x歲初中學歷,佢以前搵開三四萬個月,近幾年佣金少左,人工只係得反萬二三;佢十幾年前買左樓,而佢上年樓換樓,要再做按揭,但今年就失埋業,而佢老婆都係做基層工作,搵得萬令蚊,仲有一對讀小學既仔女

佢同我講,佢只係想搵份$15000蚊嘅工,可以還到按揭,仲有養到一家大細,一對仔女

而我今年30頭,人地口講嘅廢青或廢老一個,我十幾歲中三學歷出嚟做餐飲&零售,見識過金融海嘯,銅鑼灣幾冷清,覺得做呢兩行根本無未來,無客就係無客,無客即係影響飯碗;於是半工半讀,自修考返好公開試,再讀完個Degree + PGDE就做合約教師;然後再轉行做IT(唔係賣衫個IT)

跟住30歲入政府(文職,非紀律部隊),慶幸今日穩穩定定每月袋幾皮,年年跳point,就算外面風大浪大,對我都影響不大,就算政府減人工,外面就一定減更多,所以一定無得輸

無父幹嘅我不求發達,只求靠自己,穩穩定定打份工,搵兩餐,交得起租,有病有錢睇醫生就夠,如果有錢淨,可以去旅行,買Hottoys,就當Bonus!

近來社會動盪,開始失業潮,就更覺得自己當初選擇好正確

BTW 我讀U時,唔浪費時間上莊,反而做多幾份part time+freelance+補習,已經唔只$15000呢個數!所以覺得我朋友真係好慘好慘!4x幾歲人,只係想搵一份幾年前,學生都搵到既人工

如果要我搵少過$40000,連食野都要就住就住,去旅行,買Hottoys都無錢,做人真係仲有乜野意義丫

所以應該俾心機,努力讀書,努力工作,還要調節自己正面心態,適應社會,面對困難,唔好怨天尤人,覺得社會,同埋父母俾野自己係必然,更重要係為自己選擇一條好既人生道路

利申:我唔係黃屍,亦唔係五毛;唔會撐警,亦唔會覺得警察係黑警;上網好多資訊,我唔識分真偽,亦無能力去判斷;我從來無參加過仼何遊行集會,亦無諗過靠政府,靠屋企,我宜家有少少能力,仲會去幫下社會有需要既人,所以我有固定有捐錢去慈善機構,有助養兒童,有免費義補!
我只係想靠自己,唔去埋怨既人;因為相比非洲,中東等戰亂國家,相比一百多年前既上幾代人,佢地生活在戰亂之中;作為呢個年代既香港人,有飽飯食,有屋住,有科技享受,仲可以週遊列國,我已經覺得係好幸福,而呢個幸福,當然並唔係必然!

政治立場:你爭取,我唔理你!你成功爭取到,你咪叻仔咯,我亦有份享受成果或陪全港人承受後果;但我係絕對唔會企出嚟,更加唔會拿自己努力得回來既前途,同你去作你認為岩既抗爭;我就最多忍下,坐唔到車,返唔到工,最重要係我“唔會俾人扣人工”;但係你爭取唔到,就你坐監,你自己拿嚟,做階下之囚;而我繼續賺錢,繼續食好西,繼續一年去幾次Traveling,繼續愛國家!

總之你贏就係義士,輸既就係暴徒!
勝者為王,敗者為寇!
劉邦贏咗就做漢高祖 , 孫中山贏咗就做國父!
明未李自成輸咗咪做闖賊咯!得有勇無謀係冇用㗎!

所以自古真小人飛黃騰達,偽君子則歸隱田園!
有人覺得我自私都好, 我寧願做前者, 我冇必要行出嚟做烈士做炮灰;“勇士武士”留返俾其他人做就夠, 有人三十幾度,落住大雨去遊行,我只想繼續嘆住冷氣賺錢,享受我努力得返來既生活!

熱賣及精選
引用:
原帖由 香煎邊緣的主題 於 2019-8-4 02:00 PM 發表 

香港生活,三公必勝!
(公屋,公務員,公援)

公屋…
交租二千幾,十年免審查!
議員又住得,pt.25又住得!

公務員…
小六嘅學歷,薪金都過萬!
福利都算好,公屋俾間你!

公援…
每當經濟好,雙糧當花紅!
每當經濟衰,雙糧道難關!

一切只怪自己… 當年傻仔!
好在宜家大學生… 夠醒目!

認清咗目標… 向三公出發!
就可支持到生活… 七件事!

吃喝玩樂… 玩食訓!
股樓政經… 你咪講笑!

有錢都不如用黎…
換電話,食好野,去旅行! 

引用:
原帖由 香煎邊緣的主題 於 2019-8-4 02:00 PM 發表 

香港有100萬間公營房屋,
已經有300-400萬住戶喇!

香港又有18萬名公務員,
又多60-70萬名公帑家庭!

公援/長生津…等等,
受助人又有成80-90萬人!

全港只有750萬人…
大部份人不用理樓價,
升跌加減… 關鬼佢事!

幸運地享受生活~
香港三公… 感恩:
公正,公平,公開! 

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
熄燈,鎖門,爆大鑊
del

回覆 引用 TOP

現實出來柒的是什麼人? 顯然易見

係呢度講野唔洗伸脷㗎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 順應天命 於 2019-8-23 12:21 PM 發表

我朋友4x歲學歷初中,佢以前搵開三四萬個月,近幾年佣金少左,人工只係搵得萬二三;佢十幾年前買左樓,而佢上年樓換樓,要再做按揭,但今年就失埋業,而佢老婆都係做基層工作,搵得萬令蚊,仲有一對讀小學既仔女

佢同我講,佢只係想搵份$15000蚊嘅工,可以還到按揭,仲有養到一家大細,一對仔女

而我今年30頭,人地口講嘅廢青一個,我十幾歲中三學歷出嚟做餐飲&零售,見識過金融海嘯,銅鑼灣幾冷清,覺得做呢兩行 ...
minors

回覆 引用 TOP

樓主有得自由返工, 自由搭地鐵至講啦.

引用:
原帖由 順應天命 於 2019-8-23 12:21 PM 發表

我朋友4x歲學歷初中,佢以前搵開三四萬個月,近幾年佣金少左,人工只係搵得萬二三;佢十幾年前買左樓,而佢上年樓換樓,要再做按揭,但今年就失埋業,而佢老婆都係做基層工作,搵得萬令蚊,仲有一對讀小學既仔女

而我今年30頭,人地口講嘅廢青一個,我十幾歲中三學歷出嚟做餐飲&零售,見識過金融海嘯,銅鑼灣幾冷清,覺得做呢兩行 ...
爭取沒問題,看爭取什么,爭取攬炒其他人,天下奇聞

講得幾岩!

回覆 引用 TOP

加油

回覆 引用 TOP

呢個時期揾工真係唔容易,祝好運。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2019-8-23 02:29 PM 發表

有呢啲心態嘅人應該全家生癌死
你啲咁嘅心態更不應存在於世上

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2019-8-23 02:29 PM 發表

有呢啲心態嘅人應該全家生癌死
記唔記得下次電療乜時間

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。