[住宿交通] 首次去歐遊 不幸回程的英航機票被取消了

首次去歐遊 不幸回程的英航機票被取消了 E-mail 此主題給朋友

我是明天(星期天)要出發到倫敦
之後9月8日從倫敦 坐英航機票回到香港
可是今早查電郵發現回程的機被取消啦
原因是industrial action by union
我網絡上查過說英航會自動幫我安排改簽
可是我要什麼時候才知道簽到哪班?
因為香港的英航服務台周六周日都不開
我要等時差 等英國服務台開才詢問
現在很無助 不知道有沒有人可分享一下經驗😪😪

熱賣及精選
引用:
原帖由 西部難吃的小腸 於 2019-8-24 09:48 AM 發表

現在很無助 不知道有沒有人可分享一下經驗😪😪 ...
唔洗驚,歐盟法規,航空公司會幫你改飛+賠錢etc ~
幾個問題
1. 經BA book/agent ?
2. 有冇保險?
3. 有冇睇過BA官網

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-8-25 12:02 AM 發表

幾個問題
2. 有冇保險?
3. 有冇睇過BA官網
多謝你既回覆
1)經ba覆 但我係用avios換
2)有買保險 但好似只賠prepaid cost. 如果我買多張機票好似唔屬於prepaid. 想打去問,但星期一至五先有cs
3)有睇啊 faq寫會幫人改簽 但我又唔知佢係咪進行中 ,因為我只收到cancel flight email .
Email中有寫可上網改簽 ,但我上網改簽時佢需要我打俾local CS, local cs又係開星期一至五,我打左去英國cs 打左廿幾次都飛左去錄音,叫我地自己上網睇

我今日(星期六朝)收email知取消左 但聽晚(星期日)就飛去 都等唔到啲cs星期一工作

(英國航空首次發起罷工,機師不滿公司向員工提出改善待遇的方案,計劃下月9、10及27日發起罷工3日。英航表示,罷工嚴重影響航班編配,預計有5天的航班需要取消)

可能你好唔好彩,但現時點都要等星期一先至可以再聯絡佢哋,歐洲大部份公司週末都唔做工嘅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 西部難吃的小腸 於 2019-8-24 09:48 AM 發表

現在很無助 不知道有沒有人可分享一下經驗😪😪 ...
我同你有少少唔同,我由布拉格-> Helsinki -> HK (Finnair).   原本 1930 飛,但每隔一個鐘廣播, 航班要一小時再更新,當時一個航空公司職員都冇,問唔到任何資料。
2300 廣播航班取消, 當時航空公司一個職員都冇, 我地見到慢慢慢慢候機室啲人唔知去曬邊, 我地等等下覺得唔對路, 去海關問啲職員可以點做 , 海關職員叫我地去下一層嘅一個櫃檯查詢。  原話所有人去晒櫃檯查詢。 

當時櫃檯嘅人都唔係航空公司嘅人,佢地只係叫我地等收航空公司 email , 佢哋只係俾咗兩兩張餐券俾我地, 佢地只係建議我哋自行找酒店 , 俾錢先, 然後再拿住收據同航空公司追討。

當時已經喇凌晨2點幾, 我地上網搵酒店, 跟住收到航空公司電郵, 安排早上6點幾飛英國 Heathrow  airport (British airways),  then Gatwick airport to HK (CX).  我地接受左個建議, 即刻上網 check 詳細資料, 因只有4個鐘轉機,仲要攞行李。我地喺網上即刻 book 由 Gatwick airport to Heathrow airport 既車,结果冇塞車趕到去機場 check in. 

我地返到嚟香港, 向 Finnair 申請航班延誤賠償 (遲左一日到HK) + claim iinsurance.   成功與否未知,因為航班延誤都仲未知是咩原因 (當時其他乘客有 check  過, 班機無啦啦由 Helsinki 飛 Prague,  中途停在係 Berlin,  跟住冇飛)。

你個 case 係航空公司已早知有罷工 (冇航班延誤 claim ),佢哋可能會幫你安排坐另一 airlines,  但要等安排。

回覆 引用 TOP

啱啱睇BA網頁見仲有賣8/9 LHR-HKG機票,9/9同10/9就not available,會唔會有機會其實你班機係無取消?

https://www.bbc.com/news/uk-49460958

" Pilots are set to strike next month, but some people with flights on non-strike days were told to rebook, or get a refund.  BA apologised for any concern caused and said the email was an "error"."

"The airline announced that pilots would strike on 9, 10 and 27 September.  But on Saturday it told some passengers with flights between the 8th and 12th that their flights had been cancelled, and they should rebook or seek a refund."

"BA explained there could still be some disruption to flights on 8, 11, and 12 September."

回覆 引用 TOP

26/8 係英國假期Summer Bank Holiday, 
唔辦公。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-8-25 12:02 AM 發表

幾個問題
2. 有冇保險?
3. 有冇睇過BA官網
罷工都有得賠錢?

引用:
原帖由 西部難吃的小腸 於 2019-8-25 12:21 AM 發表

多謝你既回覆
1)經ba覆 但我係用avios換
2)有買保險 但好似只賠prepaid cost. 如果我買多張機票好似唔屬於prepaid. 想打去問,但星期一至五先有cs
3)有睇啊 faq寫會幫人改簽 但我又唔知佢係咪進行中 ,因為我只收到cancel flight email .
Email中有寫可上網改簽 ,但我上網改簽時佢需要我打俾local CS, local  ...
唔洗咁緊張,仲有時間。london 飛香港,一日咁多班機,總會安排到ge. 雖然我唔肯定里數換飛會唔會次一級  佢飛唔到,仲有cx vs。今日office hour 打去查la.  Gd luck

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lobsters 於 2019-8-26 03:32 AM 發表

罷工都有得賠錢?
無錯,依家樓主個case要關注係是否航班取消及有否兩個禮拜前已經通知左佢。
Airline 自己罷工並非唔賠償理由之一

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lobsters 於 2019-8-26 03:32 AM 發表

罷工都有得賠錢?
我所知冇得賠。天氣差都好似冇得賠。

引用:
原帖由 winniemwf 於 2019-8-27 12:50 PM 發表

我所知冇得賠。天氣差都好似冇得賠。
前者唔正確,係者正確。如果有遇過又無去claim 可以考慮限期內嘗試claim

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。