• 瀏覽: 5,228
  • 回覆: 57
之前清潔用左潔而亮加百潔布清潔,唔知關唔關事。

一乾就會白左同好"唉",但一濕有水就唔會白左同正常咁滑。

附件

image.jpg(109.33 KB)

2019-8-29 07:19 AM

熱賣及精選
你洗走咗最表面光油,所以有這現象發生。

不是光油
油在層防水保護膜
潔而亮有打磨沙粒
磨花磨走死線

根本打磨不足,抹蠟交貨算數,啡網一拆就爛,冇得折出黎再打磨,就甘檯面上磨兩角又磨唔到。只有加上番D蛇蠟頂住

引用:
原帖由 daz661 於 2019-8-29 07:19 AM 發表

潔而亮加百潔布,2樣都係粗磨,面嗰浸冇晒,只有上返光油至可回復令面,
或者試吓用毛巾+省銅膏大力捽吓拋返光,捽耐D有機會令返。

引用:
原帖由 daz661 於 2019-8-29 07:19 AM 發表

一乾就會白左同好"唉".........請教乜野叫  好"唉" ? thx

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2019-8-29 10:35 AM 發表

O I C...........

新樓盤入伙唔似漒水潰,似噴油潰,試吓用飛鷹刀片剷唔剷得甩,剷唔甩即鞋面有腐食要磨機打磨

引用:

㓗而亮有好似沙粉咁嘅嘢喺入面,你經常散,梗係變成咁啦。
其實㓗而亮呢隻野應該要喺地球消失。

當你再濕水,就將原本個輕微凹凸面(diffuse reflection)補返一層透明層,變返做specular reflection,所以望落去咪好似正常返囉。

引用:
原帖由 空申飛 於 2019-8-29 10:32 AM 發表

一乾就會白左同好"唉".........請教乜野叫  好"唉" ? thx
可能係”孩”

唔該曬各位

光面嘢同雲石都唔可以用潔而亮架

手磨機,大概600轉,用毛轆,加白臘。
角位有D難度,祝好運。

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2019-8-29 10:28 AM 發表

潔而亮加百潔布,2樣都係粗磨,面嗰浸冇晒,只有上返光油至可回復令面,
或者試吓用毛巾+省銅膏大力捽吓拋返光,捽耐D有機會令返。
我諗應該用汽車臘。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]