某幾間大學不同科目, 邊間較好?

某幾間大學不同科目, 邊間較好? E-mail 此主題給朋友

選擇如下:
city U -- linguistics and language technology
lingnan U -- translation
poly U -- bilingual studies (chinese)

熱賣及精選
咁情況,唔駛選科,選學校算!

City

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 呢個宇宙的獅子 於 2019-8-29 09:22 PM 發表

選擇如下:
city U -- linguistics and language technology
poly U -- bilingual studies (chinese)
當然揀Polyu

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 呢個宇宙的獅子 於 2019-8-29 09:22 PM 發表

選擇如下:
If I were you, I will go for the CityU one.
Slightly prefer CityU to PolyU (unless it is some good major in polyU like those hotel mgt, healthcare related and etc)
and prefer language technology to only chinese and related

回覆 引用 TOP

香港做嘢緊係要揀polyu啦,校名好過城大同嶺南。

引用:
原帖由 岩石風化案 於 2019-8-30 11:27 PM 發表

香港做嘢緊係要揀polyu啦,校名好過城大同嶺南。
呢個真。local reputation 理大仲勁過科大。

引用:
原帖由 前期橙色腰部 於 2019-8-30 11:30 PM 發表

勁過科大我就有保留,不過理大歷史的確悠久過lingu同cityu,有一定既聲譽。

回覆 引用 TOP

引用:

選擇如下:
呢個年代,梗係去讀一些可以考牌的學科,你呢3科畢業都係失業多,唔得去爭專科High Dip都好過垃圾Degree,例如High Dip護理學/物理治療/工程/建築/社工,就算係IVE/港專開的都一定好過你呢3個Degree。

回覆 引用 TOP

引用:

選擇如下:
揀邉科都問人,唔怪得而家 d 學生咁啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前期橙色腰部 於 2019-8-30 11:30 PM 發表

現在科大同港大叮噹馬頭,在國際主要排名差不多,中大已被拋開,其他大學更加排過百。唔清楚唔好害人

引用:
原帖由 1963ultra 於 2019-9-6 02:26 PM 發表

現在科大同港大叮噹馬頭,在國際主要排名差不多,中大已被拋開,其他大學更加排過百。唔清楚唔好害人
如果你係睇國際排名斷定香港既大學地位就極度on8+1。就算科大國際排名好高都唔代表科大勁過中大,今年12位狀元有7入CU,5入HKU,科大=0,不嬲香港人心目中既定位就係HKU>CU>UST>Poly>City。就算你話UST依家國際排名高過HkU都好,國際排名只係個好細既參考指標,其表達既係間學校既研究水平,與教育質素冇關。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1963ultra 於 2019-9-6 02:26 PM 發表

我叫你依家去幫荷蘭既大學排名你都唔識排啦。到時你既結果同荷蘭人心目中有出入,你估荷蘭人會信自己定信你?

回覆 引用 TOP

文科會是嶺南比較好,嶺南翻譯也是well established

回覆 引用 TOP

18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。