• 瀏覽: 217,596
  • 回覆: 1,871
  • 追帖: 23
我真係驚公務員唔退休,變左 d post 取消,咁waiting d 人變相無機會入職,有offer 既人就調去其他部門去做。如果真係咁樣,真係多得個班去酒店宅渡假既女人啦。

引用:
原帖由 C語言 於 2020-11-29 12:37 PM 發表

我真係驚公務員唔退休,變左 d post 取消,咁waiting d 人變相無機會入職,有offer 既人就調去其他部門去做。如果真係咁樣,真係多得個班去酒店宅渡假既女人啦。
勞工法例喺度,點都要退!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 焦急含情的水樽 於 27-11-2020 15:08 發表

我諗面試到請應該唔理你呢d, 係警察個d查3世可能有影響, 其他應該無問題
如果通知你被取錄,新入職前會叫你申報,要填一份關於你資產負債情報表格,有冇影響吾知,總知要申報。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 C語言 於 29-11-2020 12:37 發表

除左總薪級表(舊制)可能延長退休比較少,但再簽約以每年續約既都多。而第一標準薪級(舊制)延長至65都幾多,另退休後同事再次投考返既,幾乎99%都請返,所以師兄你吾擔心得咁多,睇你運氣,而來緊又暫停增加職位,所以淨補充退休來講,未來幾年很定冇左退休潮,請既人一定冇咁多,更加可能吾開board , 用那些後補位來慢慢填,所以後補入職等二三年係未來係吾出奇。

引用:
原帖由 usnavyseals 於 2020-11-30 07:38 AM 發表

除左總薪級表(舊制)可能延長退休比較少,但再簽約以每年續約既都多。而第一標準薪級(舊制)延長至65都幾多,另退休後同事再次投考返既,幾乎99%都請返,所以師兄你吾擔心得咁多,睇你運氣,而來緊又暫停增加職位,所以淨補充退休來講,未來幾年很定冇左退休潮,請既人一定冇咁多,更加可能吾開board , 用那些後補位來慢慢填,所以後補入職等二三年係未來係吾出奇。
多謝師兄資訊講得好清楚🙏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 C語言 於 2020-11-29 12:37 PM 發表

乜嘢消息都冇!師兄諗咁多!

引用:
原帖由 台灣豐滿的神童 於 2020-11-30 01:09 PM 發表

乜嘢消息都冇!師兄諗咁多!
今日都係無信無電話。政府周三開始在家工作,睇黎有排都未有消息

引用:
原帖由 C語言 於 2020-11-30 07:18 PM 發表

今日都係無信無電話。政府周三開始在家工作,睇黎有排都未有消息
咁多次政府工呢份真係最耐未知結果

引用:
原帖由 焦急含情的水樽 於 2020-11-30 07:20 PM 發表

咁多次政府工呢份真係最耐未知結果
師兄你咪知道結果law ,佢宜家請你。我反而想知,前一兩日有位師兄話十月尾有waiting ,話搵返封信講返個出信日期俾我地聽,但係宜家無左下文既。

引用:
原帖由 C語言 於 2020-11-30 07:35 PM 發表

師兄你咪知道結果law ,佢宜家請你。我反而想知,前一兩日有位師兄話十月尾有waiting ,話搵返封信講返個出信日期俾我地聽,但係宜家無左下文既。
我只係收過call問仲有無興趣, 幾時簽約或bc乜都未知

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 C語言 於 2020-11-30 07:35 PM 發表

我覺得個位師兄有機會攪錯其他政府部門, 但希望佢搵到同大家分享下

回覆 引用 TOP

引用:

正選嗰啲可能已經反咗工了,應該剩低啲落選同後補仲未收信!

引用:
原帖由 台灣豐滿的神童 於 2020-11-30 08:01 PM 發表

正選嗰啲可能已經反咗工了,應該剩低啲落選同後補仲未收信!
但係十月尾有d 人已經收到落選信,佢無理由派成個月都未派完。我覺得候補信未發出。照你推測,收到興趣call 個位師兄係候補??

今日冇信冇電話

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 C語言 於 2020-11-30 08:15 PM 發表

但係十月尾有d 人已經收到落選信,佢無理由派成個月都未派完。我覺得候補信未發出。
好似得一兩個師兄話收到落選信!又唔知呢一兩個師兄係咪收到呢個部門嘅信,冇可能咁少架!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]