打印

被狗狗咬傷後點辦 點樣正確嘅處理傷口

被狗狗咬傷後點辦 點樣正確嘅處理傷口 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
依家嘅人們特咪喜愛養一些狗狗作為寵物,雖然佢哋很討喜,但系我哋唔得夠避免佢有時也會偶爾「抓狂」一下,要系一個唔小心,被狗狗咬到了,而又冇及時作出處理,咁會讓自己很受傷害,因為有些狂犬病嘅潛伏期有十年之久,而一旦發作,危急生命。

如果唔小心被狗狗咬到,我哋第一要開始觀察傷口,睇傷口系否有齒印和血跡。尤其系被瘋狗咬了後,要立即並細致地處理傷口,最好系喺半個小時內先用3%-5%鹼水抑或系0.1%新潔爾滅清洗傷口,然後立即用酒精塗抹患處。

做完以上事情後,一定要到就近嘅醫療機構進行就診,喺24小時內注射狂犬疫苗。大家一定唔好輕視呢個疫苗注射,因為許多人認為被狗咬了也冇多大問題,特咪系啲小小嘅傷口,根本唔放喺心上,其實大家要明,狂犬病可以喺一天後嘅下一秒發作,也可以喺十年後嘅下一秒發作… …

身體系自己嘅,我哋絕對唔得怠慢,呢些被狗狗咬傷嘅急救措施對大家定系有幫助嘅,希望大家能夠引起重視。



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
多謝你嘅分享,受教了,還可以馬上塗抹鹼用流動嘅水沖洗,然後去醫院打疫苗,不可怠慢。


回覆 引用 TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[隱藏]
學習到了!多謝分享


回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]






重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。