關於龍珠GT 我有D野想講!

關於龍珠GT 我有D野想講! E-mail 此主題給朋友

我唔明點解咁多人咁憎龍珠GT? 我見得最多人講GE理由就係因為唔係鳥山明自己作!?

如果你問我 我覺得GT仲好睇過Z, 當然最好睇就緊係無印版啦(即係悟空仲係細路仔戈時)
本身龍珠就係一個冒險故事, 講悟空同莊子周圍搵龍珠, 之後就同無閑一齊拜師學武, 跟住又周圍去冒險打D壞人, 再加上天下第一武道大會, 戈時睇真係覺得好正
之後去到Z時期, 基本上就冇乜故事可言, 只係一個敵人換另一個敵人  

而點解我覺得GT好睇呢, 就係因為GT比返好多原本龍珠有GE野我, 開頭講悟空,BOBO同杜拉格斯去宇宙搵龍珠GE故事雖然就比唔上以前GE龍珠, 但係至少都有好多冒險GE情節

而我最欣賞GT GE一樣野就係佢完善左好多島山明GE設定, 有D我覺得可能島山明自己都唔記得左   

首先就係第4代超級撒亞人, 將猩猩GE元素容入去最強形態入面呢個設定真係好正, 如果我冇記錯, 我記得原本龍珠有講過撒亞人最大破壞力就係失控GE猩猩形態, 所以第4代比起鳥山明自己設定GE第3代(更加唔好講龍珠超戈D咩神戈D啦)真係正好多, 更加宗於原本鳥山明自己對撒亞人GE設定
第二樣就係龍珠呢樣野, 講真去到Z時期, 龍珠基本上就只係一個復活GE道具, 但係GT竟然諗到將佢變成最終BOSS, 呢下真係絕到無倫, 成個故事始於龍珠終於龍珠, 仲有咩結局可以正得過呢個, 比起Z戈個日常GE無聊結局(其實我覺得根本就唔算係結局, 更加似係一個未講完GE故仔夾硬停左佢唔講埋落去)好唔知幾多倍啦

而仲有一樣野可能係D人唔中意GT GE原因就係某D角色被設定得太廢, 例如杜拉格斯,悟飯同悟天等等, 但係其實我反而覺得GT咁樣設定先比較合理
首先講下杜拉格斯, 好多人可能會搵GT版同未來版黎比較, 覺得2個差太遠, 但係你有冇諗過佢地2個根本成個成長環境就唔一樣, 一個係富2代, 一個就生活係好似地獄咁GE環境下, 好自然性格同能力都會好唔同, 所以GT版戈個杜拉格斯變成咁係非常正常
而悟飯呢, 佢一路都比佢亞媽逼佢讀書, 再加上佢唔似佢老豆一樣係個武痴, 所以梳於練武變廢亦都好合理, 至於悟天我諗都係同悟飯差唔多, 對練武冇興趣, 又掛住溝女XD

綜合以上幾點我覺得GT真心神作, 絕對比Z有過之而無不及

至於龍珠超, 唉, 我都唔X想提, 一個字"垃圾" ...完

熱賣及精選
小弟本身都幾 like GT,過而家搵唔返…

不嬲都覺得 GT 正,尤其啲歌!「超4」係經過精心設定的,而「超3」及之後嘅五顏六色完全係劣作!

引用:
原帖由 mariomaker 於 2019-9-3 12:03 AM 發表

小弟本身都幾 like GT,過而家搵唔返…
今晚已經有得睇...... 日文版!

係呀 我都幾中意GT. 第四代變身比只變頭髮同眉毛的超1,2,3有誠意得多. 雖然結局唔知點解超一星龍可以比普通悟空仔掉彈掉死

引用:
原帖由 f1kon 於 2019-9-3 05:57 PM 發表

不嬲都覺得 GT 正,尤其啲歌!「超4」係經過精心設定的,而「超3」及之後嘅五顏六色完全係劣作!
係呀, 唔記得講仲有D歌都好正
DANDAN 同 DONT YOU SEE 我到而家都仲成日聽

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sunwalter 於 2019-9-3 08:02 PM 發表

係呀 我都幾中意GT. 第四代變身比只變頭髮同眉毛的超1,2,3有誠意得多. 雖然結局唔知點解超一星龍可以比普通悟空仔掉彈掉死
嗰時個悟空已經唔係普通人類,雖然唔知乜事,但肯定同神龍有關,如果唔係神龍最後唔會帶佢走。走前同比達握手時比達都知乜事。至於個彈就算啦,都講到全宇宙嘅元氣彈,應該都無乜炸唔到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 f1kon 於 2019-9-3 06:02 PM 發表

今晚已經有得睇...... 日文版!
我想要字幕

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 秋天藍色蛇 於 2019-9-4 11:05 AM 發表

有樣有身材
你話緊超西1第三段?超強爆肌

回覆 引用 TOP

龍珠高峰係去到娜美星篇,斯路已經好勉強,之後既正加無意見…
唔覺得龍珠變boss好正

回覆 引用 TOP

輸在無漫畫,少左個俾人知嘅途徑

平生不解藏人賤
到處逢人說戇Q

回覆 引用 TOP

龍珠GT好過龍珠超好多  龍珠超小學雞畫功咁

引用:
原帖由 fung1994515 於 2019-9-4 09:12 PM 發表

龍珠GT好過龍珠超好多  龍珠超小學雞畫功咁
咪就係, 龍珠超整埋哂D咩神神佛佛又藍又紅咁, 都唔知想點, 最離譜就係D戰鬥力亂Q咁黎, 無閑竟然可以接到悟空超藍GE龜波氣功, 17號又竟然可以同超藍打成平手!? 咁悟空走到咁遠跟戈個維斯修練把鬼咩

引用:
原帖由 newpetpet 於 2019-9-4 10:14 PM 發表

咪就係, 龍珠超整埋哂D咩神神佛佛又藍又紅咁, 都唔知想點, 最離譜就係D戰鬥力亂Q咁黎, 無閑竟然可以接到悟空超藍GE龜波氣功, 17號又竟然可以同超藍打成平手!? 咁悟空走到咁遠跟戈個維斯修練把鬼咩 ...
最衰係將我最鐘意既悟飯變左野比悟飯 明明龍珠Z講到佢係最勁 無超勝有超

42 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。