[疑問求助] 安裝中央儲水式電熱水爐,有咩先決條件?要三相電嗎?

安裝中央儲水式電熱水爐,有咩先決條件?要三相電嗎? E-mail 此主題給朋友

之前煤氣公司上黎話我煤氣爐壞,又話少少漏煤氣咁。最後要換新爐,洗$5000左右。但未決定,因為我屋企細,安裝爐位得返一隻model揀,就simpa u10f但呢隻爐都似乎就快Fade out咁款。
而且好怕一兩年唔夠又話呢度果度壞,打算換返電熱水爐。住左廿幾年公屋,冬天問題都唔大,一直都知道咩係三分鐘生死時速式沖涼。
上網做左o的功能,知道即熱式係要三相電,我果度冇但問題係,去左中電睇中央儲水式電熱水爐,但佢又冇寫要幾相電。想知道有冇話咩條件至用得?

熱賣及精選
儲水式無需三相,但要獨立由電箱拉掣。你以前用過都知開爐要等水熱,仲涼要快免沖沖下無熱水。

引用:
原帖由 yeungph 於 2019-9-3 09:54 AM 發表

儲水式無需三相,但要獨立由電箱拉掣。你以前用過都知開爐要等水熱,仲涼要快免沖沖下無熱水。
印象中好似見過單相都有即熱式

版大可否俾個機會我請不要在上班區永禁我
包冇下次,版大求求你,切一個期限俾我,好不好
無三相就用番煤氣啦,儲水式冬天沖沖沖下會無熱水

引用:
原帖由 甜甜的糖 於 2019-9-3 10:36 AM 發表

無三相就用番煤氣啦,儲水式冬天沖沖沖下會無熱水
始終用 Gas 熱水爐方便好多,熱水長用長有

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 空申飛 於 2019-9-3 10:23 AM 發表

印象中好似見過單相都有即熱式
单相6千火出水力唔夠冇用呀

单相热水炉即热式面盆或升盆用就冇問題,冲凉唔得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 TallManMan 於 2019-9-3 12:16 AM 發表

之前煤氣公司上黎話我煤氣爐壞,又話少少漏煤氣咁。最後要換新爐,洗$5000左右。但未決定,因為我屋企細,安裝爐位得返一隻model揀,就simpa u10f但呢隻爐都似乎就快Fade out咁款。
而且好怕一兩年唔夠又話呢度果度壞,打算換返電熱水爐。住左廿幾年公屋,冬天問題都唔大,一直都知道咩係三分鐘生死時速式沖涼。
上網做左o的功能,知道即熱式係要三相電,我果度冇但問題係,去左中電睇中央儲水 ...
..我個人認為都係裝番"煤氣熱水爐"會『正路』D!快熱簡單、少改動!
1) 儲式電熱水爐一定要電器師傅,從電箱獨立拉線!但唔一定要"三相"電!市面大多數都係"兩相"機!
2) "三相電"一般家庭住宅不供應的!要向"電燈公司"另外申請安裝拉線入屋!
3) "三相電熱水爐"會較慳電!但中央儲水式體積都好大呀!

有牌子
有型號
查到規格
或打上去問

洗碗用有單相的即熱式,
要沖涼,好熱,三相即熱式
單相即熱式都可以只不過到其不他電器用不到,例如冷氣、暖爐,電煮食爐
一用跳大制

例如60A單相電箱
夠比即熱式,但同時其他電器用不到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ROVER123 於 2019-9-3 10:57 AM 發表

..我個人認為都係裝番"煤氣熱水爐"會『正路』D!快熱簡單、少改動!
1) 儲式電熱水爐一定要電器師傅,從電箱獨立拉線!但唔一定要"三相"電!市面大多數都係"兩相"機!
2) "三相電"一般家庭住宅不供應的!要向"電燈公司"另外申請安裝拉線入屋!
3) "三相電熱水爐"會較慳電!但中央儲水式體積都好大呀! ...
1) 從來只有三相或單相
2) 部分住宅本身都有三相電
3) 耗電係以火數計,冇分幾多相

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 家中肉肉甩頭 於 2019-9-3 10:44 AM 發表

单相6千火出水力唔夠冇用呀
O I C..........明白

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2019-9-3 11:27 AM 發表

1) 從來只有三相或單相
2) 部分住宅本身都有三相電
3) 耗電係以火數計,冇分幾多相
..係呀!應該叫:"單相",樓主講舊型屋邨應該冇供應"三相"電能力

回覆 引用 TOP

三分鐘生死時速式沖涼” haha 沖涼就舒服D啦 我早幾年都用過電爐但頂唔順換返煤氣 真係差好遠

難道這次我抱緊你未必落空...

回覆 引用 TOP

德割x同電x都有單相儲水
但要裝獨立制

回覆 引用 TOP

屋企裝部即開即熱電熱水爐,師傅做過三相電。

回覆 引用 TOP

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。