• 瀏覽: 1,590
  • 回覆: 14
本主題由 hkpal 於 2019-9-3 01:50 PM 移動
本人之前見成左份長工,2個月試用期,條约寫到明要做2年,如果自己辭職要賠半年人工比番公司,想問如我做左一星期後唔做,要唔要賠個半年人工,份工真係好難頂,希望大家帮帮手解答下?

呢D通常係睇住合約打官司, 由個官去裁定有無違反合約精神
我地無睇過份約其實答你唔到
不過我又好有興趣問你, 咁痴線既條款你都肯制, 你當時諗緊乜野?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港黃色碼頭 於 2019-9-3 12:49 AM 發表

本人之前見成左份長工,2個月試用期,條约寫到明要做2年,如果自己辭職要賠半年人工比番公司,想問如我做左一星期後唔做,要唔要賠個半年人工,份工真係好難頂,希望大家帮帮手解答下? ...
最佳方法明明係要佢試用期後不轉長工, 即係望住個零月發功 (有需要便升級, "一定要贏番次"), 要佢試用期內炒你.

回覆 引用 TOP

試用期辭工七日通知就夠啦,要賠半年代通知金,你份工係高層?好高人工?

我朋友最近都做左份工,要3個月通知期,但人工都係萬多,我都叫佢未過試用期就要辭職。
引用:
原帖由 香港黃色碼頭 於 2019-9-3 00:49 發表

本人之前見成左份長工,2個月試用期,條约寫到明要做2年,如果自己辭職要賠半年人工比番公司,想問如我做左一星期後唔做,要唔要賠個半年人工,份工真係好難頂,希望大家帮帮手解答下? ...

回覆 引用 TOP

勞工署可以幫到你。

如果係試用期既第1個月內辭職, 無需通知期, 無需賠代通知金!

不過, 都要睇住你既合約, 賠半年人工是什麼意思.
如果不是代通知金,
而係啲訓練費, 服裝費等等. 咁就麻煩了.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港黃色碼頭 於 2019-9-3 12:49 AM 發表

要看成份合約。如果是註明兩年合約則雙方要履行離職條款。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HK癈青 於 2019-9-3 02:30 PM 發表

勞工署可以幫到你。
合約問題未必關勞工署事

回覆 引用 TOP

打個話就清楚晒啦

回覆 引用 TOP

引用:

搞清楚成件事先:
1 有試用期兩個月,試用期內辭職,只需七日通知,這是勞工法例,不用賠償,除非你即刻要走,就要比七日代通知金,也不用賠半年人工
2 試用期後的辭職通知期,通常一個月,有些兩個月或三個月,有些好高級的行政人月,甚至半年也有,目的要這些高級的行政人月過冷河,如要即走就要比一個或三個月,或半年的代通知金,僱主及僱員雙方都是一樣
3 賠償- 要做2年,如果自己辭職要賠半年人工比番公司,這屬於不合理,除非,公司在搵你過檔工作,為你賠償給對方公司代通知金等等,又或公司派來出國受訓,或供讀某些課程,就有權要求你在公司工作滿若干年份才可離職,否則,先要賠償公司若干金額,這是你與公司之間的協議
如你話做兩星期辭職就要賠半年人工,那可能是詐騙案

引用:
原帖由 小胖 於 2019-9-4 10:11 AM 發表

搞清楚成件事先:
1 有試用期兩個月,試用期內辭職,只需七日通知,這是勞工法例,不用賠償,除非你即刻要走,就要比七日代通知金,也不用賠半年人工
2 試用期後的辭職通知期,通常一個月,有些兩個月或三個月,有些好高級的行政人月,甚至半年也有,目的要這些高級的行政人月過冷河,如要即走就要比一個或三個月,或半年的代通知金,僱主及僱員雙方都是一樣
3 賠償- 要做2年,如果自己辭職要賠半年人工比番 ...
其實不正確.

勞工處網頁已有寫.
https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57d_whole.htm

如有試用期, 只限首個月可以無需通知.
試用期內, 但已超過一個月, 基本上係要跟合約.

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2019-9-4 10:29 AM 發表

其實不正確.

勞工處網頁已有寫.
https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57d_whole.htm

如有試用期, 只限首個月可以無需通知.
試用期內, 但已超過一個月, 基本上係要跟合約. ...
是的.

你本身#6第一行「如果係試用期既第1個月內辭職, 無需通知期, 無需賠代通知金!」已正確,
不用再「不過, 都要睇住你既合約」.

樓主「想問如我做左一星期後唔做」, 是第1個月內.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2019-9-4 01:04 PM 發表

是的.

你本身#6第一行「如果係試用期既第1個月內辭職, 無需通知期, 無需賠代通知金!」已正確,
不用再「不過, 都要睇住你既合約」.

樓主「想問如我做左一星期後唔做」, 是第1個月內. ...
睇合約, 賠半年人工是什麼意思!
例如: 如果係寫住「試用期內辭職, 要賠training費用, 相等於六個月人工」
這不是通知期或代通知金!

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2019-9-4 01:13 PM 發表

睇合約, 賠半年人工是什麼意思!
例如: 如果係寫住「試用期內辭職, 要賠training費用, 相等於六個月人工」
這不是通知期或代通知金!
無需通知部分, 你用左「如果」.
連接詞有引導性的.

所有points都on hold不落實的話, 人腦buffer有限, 徒使樓主容易混淆誤會,
已知point係手, 與可能性較低的旁枝不同份量, 可以用較好的行文表達.
我都學習中.

+ + +

我出#12是看了你的#11,
#12的語調在樓主角度便不正確 :「只限首個月可以無需通知, 試用期內, 但已超過一個月, 基本上係要跟合約」
(當然, 小胖越幫壞忙, 真係無辦法)
該語調符合我#12的指稱了

回覆 引用 TOP

搵勞工處可能幫到你

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]