打印

記號

本主題由 冬天的冰雪 於 2019-9-5 01:38 PM 移動

記號 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
收工回家,小賢發現自己家門上被畫了一個「×」。佢立刻意識到呢可能系小偷踩點——家里只有自己和一只寵物狗,自己平時日頭基本上都不在家,呢小偷一定系盯上了自己。想到呢兒,小賢趕緊用袖子擦掉了果個「×」,還向公司請了幾天假。

  第二天,小賢一直通過貓限盯着門口,約莫喺下晝兩點半陣,卒之出現了一個可疑人物。呢人裹着一身嘅黑衣,還戴着一頂鴨脷帽,壓得很低,讓人無法睇到佢嘅真面目。黑衣人走到佢家門前,見門上嘅記號唔見了,奇怪地摸了摸頭,轉身朝樓下走去。

   一連幾天,小賢每天都發現門上唔知幾時被做上了「×」嘅記號,有一次佢還特意喺門上塗了一層蠟,但果個記號仲系出依家了門上。佢搵到物業,詢問最近有冇失竊案,得到嘅答復卻系冇,唔相信嘅佢請求物業公司經理畀佢睇當天嘅監控錄像,竟然冇睇到果個奇怪嘅黑衣人。
  呢時佢突然想起家鄉嘅一個傳講:將死之人,能睇到死神,死神喺索攞別人性命之前會喺佢家門前做上一個標記方便辨認。唔通果個人系死神?



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
果個神秘人又一次嚟到小賢家門前,呢次佢睇都冇睇就直接走咗過去,上了樓。小賢笑了,一個小時前佢喺樓上嘅一個住戶門前做上了「×」標記,而且把自己門上嘅擦掉了。果然,第二天佢就聽講嗰家人嘅孩子突然猝死了。

  呢個方法小賢一連用了五次,五個人因為黑衣人嘅記號死於非命,而小賢則多活了五天。第六天,黑衣人照例嚟到佢家門前,回頭望見記號喺對面,便走咗進去,但唔一陣就出嚟了,神情古怪地盯着小賢嘅門一直睇,然後突然明了乜似嘅,伸手敲了敲門。



回覆 引用 TOP

小賢猛地想起對面一家人前幾天去旅游了,黑衣人一定識破了自己嘅詭計,前嚟索命了。

  「唔好,你唔好過嚟!」小賢朝門外大喊道。

  黑衣人停下了動作,詢問道:「你唔想要我做嘅標記咩?」

  「唔好!唔好!」

  黑衣人想了想,微笑着離開了。



回覆 引用 TOP

小賢余驚未定地大口喘氣,癱倒喺地上。睇嚟自己逃過了一劫。  十分鍾後,又響起了敲門聲,小賢驚恐地詢問系邊個,對方冇回答。一團白霧透過牆壁飄了進嚟,形成人形。呢時門開了,果個黑衣人走咗進嚟。  「你一定系把我當成死神了。」黑衣人笑道,「其實我系死神嘅助手,佢才系死神。我嘅工作系畀死神辨認死亡對象,而我畫上嘅記號,就系為了唔畀死神殺錯人。畀你做嘅記號系提醒死神,呢家必須死嘅系一只小狗而唔系人,之不過你拒絕了,咁……」  黑衣人旁邊嘅白衣人拿出身後嘅鐮刀,一步步走嚟……


回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]




重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。