• 瀏覽: 20,994
  • 回覆: 40
  • 追帖: 1
我今年已經24歲,但係之前一直都無心向學。

中學嗰陣留咗兩次中五,決定唔再讀傳統學校,之後因為當時後生唔識諗,19歲嗰陣同女朋友愛得火熱,就放棄學業做廢青,日日同女朋友去玩。之後先再報VTC嘅中專課程,讀咗幾年先升到上IVE,升到上去都已經24歲,畢業都26歲。

今年IVE yr1啲同學仔,絕大部份都係18歲考完DSE升上嚟,我同佢地相差足足六歲。開咗學一個星期,完全唔敢講自己係90後,更加唔好話要講自己係95年。但係紙包唔住火,去到遲啲要做project或者識到朋友,始終好難遮到兩年。

而且都驚融入唔到,唔係驚冇話題、唔係覺得自己比佢地成熟,而係好驚俾佢地歧視。

我以前讀開中專,大我三年嘅有、細我四年嘅都有,身邊咩年紀嘅同學都習慣係咁相處。但IVE呢班喺中學出嚟,爭一兩年可能已經覺得你係阿叔,更何況六年?之前同個新同學講咗自己比佢地年紀大,佢已經好驚訝咁講咗句:「下你19架?!」,我都唔好意思同佢講我已經24 (係咪證明我keep得好)。

真係好後悔細個唔識諗,成日恃住17,8,9歲時間多,留班重讀又唔care,為咗拍拖連書又唔讀,兩年後26歲畢業先真正起步咁,大家真係要珍惜時間。

溝女溝得多, 打字okay

回覆 引用 TOP

你同學可能問你係味濕9

回覆 引用 TOP

我都3張幾先嚟讀,我仲驚過你啦,你怕什麼

盛年不再來,一日難再晨,及時當勉勵,歲月不待人!
引用:
原帖由 Man_In_Mirror 於 2019-9-6 12:45 AM 發表

我都3張幾先嚟讀,我仲驚過你啦,你怕什麼
兄台同同學相處有冇問題

引用:
原帖由 Blocked_User 於 2019-9-6 12:55 AM 發表

兄台同同學相處有冇問題
基本上冇乜大問題,因為我讀夜校,2~30歲都有

引用:
原帖由 Man_In_Mirror 於 2019-9-6 01:09 AM 發表

咁夜校就好唔同嘅,好多人都係做咗一陣野發現有不足先去讀夜校

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Man_In_Mirror 於 2019-9-6 01:09 AM 發表

有冇靚女?

我之前27歲先至讀HD日校,大部份同學都細我8-9年,咪又係有講有笑齊齊畢業

回覆 引用 TOP

黎緊讀夜校HD,10月就36歲。

回覆 引用 TOP

我都30幾歲仲讀緊IVE工程,不過係夜校,
冇計啦,不過讀書根本係因為公司迫,
自己對工程既興趣不大,只係為左攞張紙,
諗返起20幾歲果時好似你既情況因為年紀問題冇再報讀IVE,結果浪費前途.......

回覆 引用 TOP

讀夜校 大你10年20年都有 唔洗介意 只係求學姐

賭無必勝 量力而為 切勿盲目跟風

回覆 引用 TOP

我日校fulltime 同班40幾歲都有
知道唔好相認

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kenkit1995 於 2019-9-6 10:39 AM 發表

有冇靚女?
我讀嗰科比較少女,所以冇乜

回覆 引用 TOP

24啫,又唔係42,18同24個差距唔算大架,唔好擔心太多,加油

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]