[保養分享] 舊裝14樓要收開錶費

舊裝14樓要收開錶費 E-mail 此主題給朋友

剛攞隻6694上14樓維修,姐姐話3月份開始舊裝要收開錶費,以我呢隻為例就要1600蚊(不會撥進維修費,所以維修另計),真係未見官先打80。

另外舊裝定義由公司決定,問左16520算唔算佢話要攞黎俾公司睇下期數再決定…

吓隻6694先係萬幾蚊,抹油都係千幾....幾好揾!

Thank you info.
RSC 開始同客人玩期數,吾知系咪派左高手睇場呢??

回覆 引用 TOP

好多人上去交收就揾佢地做中間人,check完又吾抹油,點招呼得咁多人?收$1600可令工作量減低好多!

王風雷
龍虎門Big5
王降龍之子
白蓮教月聖使
暗黑冰火七重天

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 szefood 於 2019-9-6 11:45 AM 發表

剛攞隻6694上14樓維修,姐姐話3月份開始舊裝要收開錶費,以我呢隻為例就要1600蚊(不會撥進維修費,所以維修另計),真係未見官先打80。

另外舊裝定義由公司決定,問左16520算唔算佢話要攞黎俾公司睇下期數再決定… ...
咁如果幫襯抹油駛唔駛另加開錶費。

引用:
原帖由 super1980 於 2019-9-6 01:19 PM 發表

吓隻6694先係萬幾蚊,抹油都係千幾....幾好揾!
正常玩舊裝都不會上14樓整。

但我呢隻係傳家之物,而且已經交俾14樓保養超過20年。所以應該會繼續上去做水魚。

但其他錶佢如果要收開錶費我應該會打退堂鼓。

引用:
原帖由 t.t.t. 於 2019-9-6 05:43 PM 發表

咁如果幫襯抹油駛唔駛另加開錶費。
我今次case較特別,因為我2016年先洗過油,佢睇番個record之後亦都放過我果1600蚊(我梗係咬住個point,雖然只得2年保養)。。。

但佢亦都話我下次洗油包括開錶費要有心理準備要花接近萬元(我當時心諗自己唔通帶緊pp??)。

咁我唯有同佢講以後有喜慶事先出場…

回覆 引用 TOP

2020年三月?
如果舊錶拎上行驗証咪好麻煩?

唔係我嫁~
引用:
原帖由 侯琴 於 2019-9-6 09:54 PM 發表

2020年三月?
如果舊錶拎上行驗証咪好麻煩?
佢話係今年3月開始。

以佢解釋俾我知嘅情況,我推測4 digital(如5513,1675...如有錯請指正更新)應該中晒 。5 digital就應該睇型號/期數了。

如其他ching 有最新消息可再分享一下。

舊裝14樓要收開錶費

唔想發生嘅事情終於發生,
又或者咁講,
要發生嘅事情始終都會發生。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 szefood 於 2019-9-6 10:36 PM 發表

佢話係今年3月開始。

以佢解釋俾我知嘅情況,我推測4 digital(如5513,1675...如有錯請指正更新)應該中晒 。5 digital就應該睇型號/期數了。

如其他ching 有最新消息可再分享一下。 ...
或者咁講,佢地根本吾想理批 4 digits,個個上去又話送花,又話迫人換圈換針,收費又特貴,根本好少人同呢D老錶抹油,上去大多check真偽,跟住再交易,可能太多人咁做,令工作量大增,收你$1600先報價抹油,自己計數啦!

王風雷
龍虎門Big5
王降龍之子
白蓮教月聖使
暗黑冰火七重天
引用:
原帖由 龍虎風雷 於 2019-9-7 01:41 AM 發表

或者咁講,佢地根本吾想理批 4 digits,個個上去又話送花,又話迫人換圈換針,收費又特貴,根本好少人同呢D老錶抹油,上去大多check真偽,跟住再交易,可能太多人咁做,令工作量大增,收你$1600先報價抹油,自己計數啦! ...
你又啱,如果唔係關反送中事嘅話,尋日14樓早上11點計埋我先10零個客,我攞左籌等左顯示到我都唔洗10分鐘。

回覆 引用 TOP

羊毛出自羊身上
遲下舊庒上行交收
Seller可能要再收多$1600

回覆 引用 TOP

新裝又好、舊裝又好
投石問路,先來舊裝
(要收取開錶費)

引用:
原帖由 玉隸 於 2019-9-7 02:47 PM 發表

新裝又好、舊裝又好
投石問路,先來舊裝
(要收取開錶費)
正路應該先收開錶費,若抹油維修可扣回,咁最公道!人地vintage有心抹油,你就先打二十大板,對真正的客不公平!

王風雷
龍虎門Big5
王降龍之子
白蓮教月聖使
暗黑冰火七重天
 27 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。