[其他][Q&A] 現在好多歐洲傳統航空公司都無咗免費寄艙行李....

現在好多歐洲傳統航空公司都無咗免費寄艙行李.... E-mail 此主題給朋友

例如:British Airway, Air France, KLM等

咁如果我帶個大backpack直接上機風險大唔大?
我之前試過係AirAsia及HK Express及Vanilla Airline都係咁做,完全沒問題;但係就唔知呢啲傳統航空公司會唔會好嚴...

請賜教...

熱賣及精選
引用:
原帖由 kirstyu2 於 2019-9-6 21:30 發表

Long haul 仍然有
依家就係連BA Hong Kong to London, Air France Hong Kong to France等long haul都無;寄艙要另計...

基本上除了中國航空外,我唔知有邊間去歐洲的機票係可以低過4000元的....

Air France去倫敦(巴黎轉機),如果要包寄存行李的話,每程要收多400元,即是說來回要收多800元;總機票價錢基本上係同國泰直航倫敦差唔多....

其實我最主要想問大家有沒有試過唔寄艙直接背著個大背包上歐航空公司的飛機?

引用:
原帖由 sugar12 於 2019-9-7 08:28 發表

唔包行李咪平過$4000
可惜唔係;包理行李,票價直逼直航票價。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kirstyu2 於 2019-9-7 09:31 發表

試過一次,weekend escape to HKG from UK.
應該沒什麼大問題吧?如果可以直接帶背包上機的話,我寧願咁做;唔想落機後等寄艙行李。

回覆 引用 TOP

好;多謝鼓勵。

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-9-7 21:17 發表

40L 背包幾乎已到size上限. 你話大背包係幾大先?50L+ 果d?
應該沒有40L.... 大約30L.... 同一個背包上Air Asia及HK Express這些廉航都沒問題....

引用:
原帖由 tfk12au7 於 2019-9-7 15:07 發表

我冇鼓勵你。調轉,我唔鼓勵你隨便聽網上三唔識七的人的"答案"或"經驗分享"。你應該問航空公司官方答案。我搏唔等如係冇問題。不過知道後果係乜就自己做決定。我有兩次在不知情下上機行李有問題。 ...
多謝提醒;其實我最後決定咗搭SAS航空去倫敦,來回$45XX, 中轉地為Copenhagen,本身連寄艙行李;所以呢個已經唔係問題。

引用:
原帖由 tomickwan 於 2019-9-8 21:18 發表

重量呢 ? 過10kg 都好抆啦。
行李費好貴咩 ? 唔使慳成咁呀。
都唔知仲有幾多年玩,玩盡佢啦,唔好計住。
FYI: BA 第一次寄艙行李要HK$200(單程);而 Air France就要HK$400(單程) 咁你貴唔貴?

引用:
原帖由 aiiijima 於 2019-9-10 09:47 發表

我都未見過BA有唔包行李的票種,有我都想買。
上次搭BA係包一件行李,地勤話無重量限制,只有長度限制,你塞得落幾多都比你帶。
覺得係玩野。

...
應該係最近先至有....

附件

Capture.JPG(44.96 KB)

2019-9-13 05:31 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2019-9-14 03:18 發表

有係倫敦既屋企人返港,原先網上見到最平既係維珍同英航,兩間同價。但 click 入去先發現係特價票無寄倉行李,最後俾貴 £52 坐國泰,包 30kg。佢話好彩留意到,因為唔係間間 agent 既 site 都 clear。 ...
係呀,我初時都唸住揀英航,因為票價比國泰便宜。點知再走去睇佢官網啲細字條款先察覺到原來依家連傳統航空都可以唔包寄艙行李。好彩我都無中招。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kirstyu2 於 2019-9-15 07:17 發表

玩得開心d,最重要找到適合自己,不過SAS同傳統航空公司不同,無咗短途免費餐食同喝
多謝通知

回覆 引用 TOP

主題標籤 #歐洲
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。