[其他][Q&A] 現在好多歐洲傳統航空公司都無咗免費寄艙行李....

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-9-14 12:36 AM 發表

無追post, 你係經agent 買定官網? 我近期買過幾次官網,都有得揀。 長短途都有wor
不是官網!去哪兒平官網平,所以就冇系官網買!

熱賣及精選
有係倫敦既屋企人返港,原先網上見到最平既係維珍同英航,兩間同價。但 click 入去先發現係特價票無寄倉行李,最後俾貴 £52 坐國泰,包 30kg。佢話好彩留意到,因為唔係間間 agent 既 site 都 clear。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2019-9-14 03:18 發表

有係倫敦既屋企人返港,原先網上見到最平既係維珍同英航,兩間同價。但 click 入去先發現係特價票無寄倉行李,最後俾貴 £52 坐國泰,包 30kg。佢話好彩留意到,因為唔係間間 agent 既 site 都 clear。 ...
係呀,我初時都唸住揀英航,因為票價比國泰便宜。點知再走去睇佢官網啲細字條款先察覺到原來依家連傳統航空都可以唔包寄艙行李。好彩我都無中招。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DGMan 於 2019-9-13 05:00 PM 發表

多謝提醒;其實我最後決定咗搭SAS航空去倫敦,來回$45XX, 中轉地為Copenhagen,本身連寄艙行李;所以呢個已經唔係問題。
玩得開心d,最重要找到適合自己,不過SAS同傳統航空公司不同,無咗短途免費餐食同喝

引用:
原帖由 kirstyu2 於 2019-9-15 07:17 發表

玩得開心d,最重要找到適合自己,不過SAS同傳統航空公司不同,無咗短途免費餐食同喝
多謝通知

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mchide 於 2019-9-14 12:39 AM 發表

不是官網!去哪兒平官網平,所以就冇系官網買!
Oh 官網買就有得揀,不過我見有d agent 都有,如果你排價錢,會見到貴幾百包埋行李。但就睇你用咩agent la. 香港地依家無咩邊間信得過

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mchide 於 2019-9-13 10:10 PM 發表

我系去那兒買冇得加購
我上月尾在gogogo網買法航機票都係冇話可以加購行李,剛上法航網睇,加購要$470/件

好在我冇住買行李,hand carry 20”加個背包

引用:
原帖由 hellashehe 於 2019-9-15 07:30 PM 發表

我上月尾在gogogo網買法航機票都係冇話可以加購行李,剛上法航網睇,加購要$470/件

好在我冇住買行李,hand carry 20”加個背包
我見expxxx.com 就有得選擇,十分清楚指明 有沒有包括行李,加行李價錢同官網都一樣(200hkd /一程/第一件),官網有得一程一程選擇,expxxx 就無,一買要買晒來回

del plz

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-9-15 08:45 PM 發表

我見expxxx.com 就有得選擇,十分清楚指明 有沒有包括行李,加行李價錢同官網都一樣(200hkd /一程/第一件),官網有得一程一程選擇,expxxx 就無,一買要買晒來回 ...
一埋位就咁了,冇話有得揀買唔買行李,明細也沒有說包托運行李,即焗住要另買

好多航空公司都包行李,  點解要選英航/處女航空?

引用:
原帖由 vladimirweiss10 於 2019-9-15 09:24 PM 發表

好多航空公司都包行李,  點解要選英航/處女航空?
去英國,直航除呢兩間,只有比人話貴到飛起果間

引用:
原帖由 kirstyu2 於 2019-9-15 09:35 PM 發表

去英國,直航除呢兩間,只有比人話貴到飛起果間
SK轉機都係多3個鐘時間 (1點飛, 當地9地到LHR)

而且時間又好, 又平,  來回歐洲3800有找, 去LHR更係大圓航線, 無繞路

9點到LHR

BA, CX, VS 成5點幾6點到LHR, 過完關7點姆8點坐地鐵係peak hour,  入到城都冇野做, 咩都未開門 (景點通常10點開門)

不過而家CX最平都係來回5800 LHR

引用:
原帖由 vladimirweiss10 於 2019-9-15 09:46 PM 發表

SK轉機都係多3個鐘時間 (1點飛, 當地9地到LHR)

而且時間又好, 又平,  來回歐洲3800有找, 去LHR更係大圓航線, 無繞路

9點到LHR

BA, CX, VS 成5點幾6點到LHR, 過完關7點姆8點坐地鐵係peak hour,  入到城都冇野做, 咩都未開門 (景點通常10點開門)

不過而家CX最平都係來回5800 LHR ...
我諗直飛定轉機,各人各人觀點la... 多程接駁就多個機會甩碌
但依家講緊+400for 來回行李真係咁難接受咩?某程度果400 真係反映左係價錢上。我認為咁係彈性,多個選擇俾客揀。
example only VS BA 都係無包行李,加埋行李都平cx 小小...當然只係一個時段唔代表全部

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hellashehe 於 2019-9-15 09:02 PM 發表

10244830 一埋位就咁了,冇話有得揀買唔買行李,明細也沒有說包托運行李,即焗住要另買
一開始有講ge,但係無得揀。e 個網真心唔得wor... 仲要貴過官網....又唔清唔楚....

主題標籤 #歐洲
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。