龍吐珠

龍吐珠 E-mail 此主題給朋友

我原先應該今日換水,但早兩日入咗條金龍,想知道我照樣水還是過多三幾先呢??過濾棉就早條金龍一日換咗新!!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
其實最好就日日同佢換水!
魚最重要係水質!你日日換保持到水質,養咩魚都掂!
唔係人地一星期唔換就要跟,
每人養法都唔同
你跟人做,養死左你自己事姐,關人咩事呢?

金金金龍

回覆 引用 TOP

龍的傳人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 01578274327002 於 2019-9-9 04:56 AM 發表

每人養法都唔同
你跟人做,養死左你自己事姐,關人咩事呢? ...
唔好講得咁空洞, 數字哥
日日換, 要講清楚每次換幾多水畀人知先得架

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 01578274327002 於 2019-9-9 04:56 AM 發表

每人養法都唔同
果然係高手高手果然係高手,高手, 高高手...

引用:
原帖由 廚房藍色師兄 於 2019-9-9 09:52 AM 發表

果然係高手高手果然係高手,高手, 高高手...
係人都識GA野,唔敢講高手!
只係基本知識,養魚基本經!

回覆 引用 TOP

引用:

每人養法都唔同

你這樣講, 叫樓主跟唔跟你的方法做? 還是你不是人, 可以跟來做?

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2019-9-9 09:57 AM 發表

你這樣講, 叫樓主跟唔跟你的方法做? 還是你不是人, 可以跟來做?
可以唔跟!
點解要聽哂我說呢?
死左咪自己吸收到EXP囉
關人咩事?佢屋企養,唔係係我屋企養
佢的魚佢的事了!

引用:
原帖由 01578274327002 於 2019-9-9 09:59 AM 發表

可以唔跟!
點解要聽哂我說呢?
死左咪自己吸收到EXP囉
關人咩事?佢屋企養,唔係係我屋企養
佢的魚佢的事了!
如想跟你這明燈來日日換水, 咁每日要換多少水?

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2019-9-9 10:01 AM 發表

如想跟你這明燈來日日換水, 咁每日要換多少水?
你咪教佢囉
你話我唔識嗎

引用:
原帖由 01578274327002 於 2019-9-9 10:01 AM 發表

你咪教佢囉
你話我唔識嗎
你諗多咗啦
我識條鐵咩

真金龍嗎 ? 
請參考頭條...
飼養金龍魚的水質要好且穩定,維生素等微量元素定期添加必不可少。金龍魚喜歡新水,相對應的新水有助於金龍魚增加金質。龍缸的換水頻率為每周兩次,每次換 水四分之一或五分之一。注入龍缸內的水要經過處理,最簡單的方法就是困水。將自來水靜置3天或是曝氣24小時即可。同時新水水溫要稍高於龍缸內水溫,避免 金龍魚患病。每次在換水的同時,更換或是仔細清洗過濾棉(白棉)。龍缸濾槽內的濾材使用一年左右就會老化,尤其是完全浸泡在底濾缸中的濾材,故而每年要分 批進行更換,更換濾材的同時,要添加優質的硝化細菌,儘快恢復龍缸內的硝化系統。在魚友們維護龍缸的同時,萬萬不可以忽視困水缸。長期不清洗困水缸,會造 成源頭水質惡化。還有在龍缸的溢流區也是一個常常忽視的污染大戶,常會有食物殘渣等藏匿於此,造成龍缸內的水質惡化。為了避免污物殘留於此,在每次投餵後 要將龍缸內的食物殘渣清理出去,為硝化系統減輕壓力。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2019-9-9 10:14 AM 發表

你諗多咗啦
我識條鐵咩
有花生食

回覆 引用 TOP

識養龍既唔會叫人日日換 , 基本野黎

22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。