新牌仔第一次去esso入油,諗唔明點減$3.3

引用:
原帖由 ted0244 於 2019-9-9 14:55 發表

唉.....咁真係蝕左......
我平時用大粒星,400送60 coupon,計埋都減到 $2.9
下次都係直接用 coupon 算..... 唔再信嗰d減 3.3............
大星星用紅卡月結減$2.5 + 60/55/50 coupon最抵。
油價 $17.29
折後 $14.79

付$400送$60, 入油 $400 / $17.29 = 23.13L
免費公升: $60 / $17.29 = 3.47L
收費公升: 23.13L - 3.47L = 19.66L

月結時:
19.66L x $14.79 = $290.77
平均油費: $290.77 / 23.13L = $12.57
總折扣: $17.29 - $12.57 = $4.72

精選汽車
引用:
原帖由 ted0244 於 2019-9-9 15:12 發表

你ge意思係申請張車隊油卡 (例如本身減$2.6嗰d),再可以同時用埋 400減 $5/60 嗰d coupon??
起碼可以用55/50, 60多數要用HSBC卡找數

大星星用紅卡月結減$2.5 + 60/55/50 coupon最抵。
油價 $17.29
折後 $14.79

如果有送$60, 總折扣達$4.72

付$400送$60, 入油 $400 / $17.29 = 23.13L
免費公升: $60 / $17.29 = 3.47L
收費公升: 23.13L - 3.47L = 19.66L

月結時:
19.66L x $14.79 = $290.77
平均油費: $290.77 / 23.13L = $12.57
總折扣: $17.29 - $12.57 = $4.72

引用:
原帖由 yoshiki321 於 2019-9-9 15:37 發表

邊度有大星星$60 coupon拎?我只見$50 & $55
$60通常係用HSBC卡俾錢果d, 用紅卡通常50/55

引用:
原帖由 ted0244 於 2019-9-9 15:49 發表

我 d coupon 都係d fd 比我
有時係 400減55 , 有時400減60

佢地揸左好多年車......信用卡寄比佢

我由day1到而家,揸左車9個月左右,我到而家都冇信用卡公司寄過coupon 比我...... ...
你有無用信用卡付款?
我有時上CAROUSELL 買油券, 入油時又問下油站有無油券拎

引用:
原帖由 roychai1991 於 2019-9-9 21:58 發表

師兄我都想知coupon點囉,渣左車幾年,聽人用coupon多,自己連囉都唔識囉,我意加張卡係減2.7,然後自動用渣打信用卡找數,係米即係要轉用匯豐卡找數佢就會寄比我?另外55或者50蚊coupon又邊道先囉倒?🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️謝謝 ...
有d師兄係新界SHK旗下商場搞泊車優惠拎,之前聽過荃灣廣場有,宜家唔知。
我成日上Carousell買,$10有4-8張,都抵啦。
搞張紅卡填張表交d資料,等寄黎就用得。
其他師兄話直接去中石化/油果d減$3.5, 我揸咁耐車未入過中石化/油,亦都唔會去

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bigbigorange 於 2019-9-9 23:18 發表

早幾日都收到HSBC寄黎大星星送60劵, 但唔知可唔可以配合紅卡使用...有冇師兄知道
唔得嫁,一定要用hsbc卡俾錢,紅卡係月結。

引用:
原帖由 ted0244 於 2019-9-9 23:58 發表

我有d亂添……
如果我去大粒星申請張紅卡,咁將紅卡應該係同我張hsbc信用卡綁定左?

每次去入油係咪直接比將紅卡職員就得呢?好似記數咁,下個月就會喺月結單度收返上個月ge油錢?

唔駛攞信用卡出黎碌?

咁用紅卡係有冇得再用嗰d coupon架呢? ...
Coupon有2種,第1種係不限付方式,第2種係限制使用某銀行信用卡付款。

紅卡係月結形式,銀行戶口 (Saving Account / Current Account) 月結時扣數,入油時只需要將紅卡俾職員就可以,不用即時付款。

紅卡可以與第1種係不限付方式的Coupon一併使用。

你收到HSBC減$60 Coupon,係屬於第2種限制使用某銀行信用卡付款的Coupon,由於需要入油時使用HSBC信用卡付款,所以不能與紅卡一併使用,但可以用普通減$0.9果張卡使用。

引用:
原帖由 ted0244 於 2019-9-10 00:14 發表

謝謝師兄,而家明晒
我d fd 比得我嗰d 同 carousel 多數平賣嗰d coupon 都係要用指定信用卡……

而冇限制嗰d coupon 係咪好難攞?
真係要睇運
邊個商場有得派,要師兄報料先知,但就算有,都未必會去果個場泊車啦。
所以我都係上Carousell買算,你搵下就會見唔使指家定信用卡果d

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。