香巷有今日繁榮昌盛‧‧‧‧‧是上幾代人努力拼搏的成果

本主題由 fk7000 於 2019-9-10 03:09 PM 移動

香巷有今日繁榮昌盛‧‧‧‧‧是上幾代人努力拼搏的成果 E-mail 此主題給朋友

當年人人肯捱唔怕辛苦

工廠妹日日加班

有時一星返足7日

寧願唔放假晚晚加班

一日做12小時

每月出OT $ 補假$ 就最開心

放假有時仲會系家中做下手作囝

貼下膠花串下珠囝幫補下

後生囝唔怕生苦

日曬雨淋打2~3份工

有份正職又有份秘撈

地盤 裝修

打架木頭車小販

踩單車送石油氣罐抬埋上唐樓

想坐架的士司機叨唔易

實有幾個乖客同爭住上

有汗出就有糧出

一樣養得起頭家

一樣買得起樓

獅頭山下精神

食得咸魚底得喝

醉愛肥豬囝

熱賣及精選
英雄造時勢, 時勢造英雄

問題係, 依家變咗另一種時勢, 另一種英雄.

林病政苦係因,黑衣人係果,有因必有果。。

引用:
原帖由 plm8051 於 2019-9-9 08:48 PM 發表

英雄造時勢, 時勢造英雄

問題係, 依家變咗另一種時勢, 另一種英雄.
一樣系咁捱

醉愛肥豬囝

回覆 引用 TOP

好多白字

今日一鋪清袋係林奠一手做成嘅惡果!

香港政府要撤換。

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 非熊 於 2019-9-10 06:49 AM 發表

香港政府要撤換。
叫你亞媽做咩?有咩(實際可行)政策提出?
如果真係有嘅,一定好多香港人支持呢種講法,
問題個個都冇全部廢話

我是上一代人,見到現在D曱甴,只會破壞,好傷心

班曱甴話全香港人欠咗佢地呀!

個個口口聲聲話呢個香港係下一代年青人
佢哋會肯做負責建設工種咩?
咁鍾意民主投票囉,佢哋會入邊一行?
要用勞力,賣時間全部耍手擰頭啦
全部都係廢人淨係要政府畀錢幫

我已經為這這個問題,跟幾個黃絲朋友反晒抬
,佢地既原因大都數是因為香港無機會,樓價,租金都貴,根本買唔到樓

引用:
原帖由 中午強勁的牛牛 於 2019-9-10 06:58 AM 發表

迫人罷工…係因,
被迫罷工…係果!

因:
别欺騙自己。你應該已長大

主題標籤 #獅頭山
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。