大家好我第一次自遊行到台中 (1個人) 想請教各位台中旅行意見

本主題由 c0ldheart 於 2019-9-11 09:56 PM 移動

大家好我第一次自遊行到台中 (1個人) 想請教各位台中旅行意見 E-mail 此主題給朋友

這次是我第一次自遊行到台中 (1個人)
想請教各位台中旅行意見
一共4天, 時間如下:
去程 香港-台中10:10> 11:45
回程 台中-香港16:55 > 18:25
(行程一)

台中機場→ [11:45]->>(共乘)->清境空中花園CHECKIN 清境農場青青草原→天空步道→老英格蘭→小瑞士花園→清境晚餐→宿清境

DAY-2 合歡山看日出→日月潭遊湖(水色.玄光寺.伊達邵)→日月潭纜車→文武廟→宿日月潭

DAY-3 日月潭→彩虹村→高美濕地→誠品綠園道→逢甲夜市→回旅店

DAY-4 勤美術館→ 台中歌劇院→宮原眼科→往機場

(行程二)

23/10臺中清泉崗機場[11:45]->>(共乘)->清境空中花園CHECKIN->小瑞士花園->紙箱王->宿清境

24/10 合歡山看日出  [ 9:00am]清境農場青青草原→天空步道約13:00PM 離開搭共乘車→日月潭遊湖(水色.玄光寺.伊達邵)→日月潭纜車→單車→ 宿日月潭建成民宿

25/10 日月潭→彩虹村→高美濕地→誠品綠園道→逢甲夜市→中欣精品

26/10勤美術館→ 台中歌劇院→宮原眼科→往機場

(行程三)

臺中清泉崗機場[11:45] 台中市公車156路高鐵台中站南投客運到湖(水色.玄光寺.伊達邵)→日月潭纜車→單車→ 建成民宿日月潭

日月潭乘搭共乘車往清境空中花園CHECKIN 清境農場青青草原→天空步道→老英格蘭→小瑞士花園宿清境

合歡山看日出清境乘搭6664 清境農場-铺裡 -铺裡往台中或車站彩虹村→高美濕地→誠品綠園道→逢甲夜市→回旅店

DAY-4 勤美術館→ 台中歌劇院→宮原眼科→往機場

會選擇哪個好 謝謝

熱賣及精選
引用:
原帖由 dinoho92 於 2019-9-10 05:45 PM 發表

想請教各位台中旅行意見
一共4天, 時間如下:
(行程一)

台中機場→ [11:45]->>(共乘)->清境空中花園CHECKIN 清境農場青青草原→天空步道→老英格蘭→小瑞士花園→清境晚餐&r ...
唔好搞到行程咁複雜比較好

回覆 引用 TOP

其實都唔算複雜因為呢d地方我想去

比你參考下
台中自由行

回覆 引用 TOP

咁嘅行程自駕差唔多,第三日無可能去彩虹完出高美再返市區

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dinoho92 於 2019-9-10 05:45 PM 發表

想請教各位台中旅行意見
一共4天, 時間如下:
(行程一)

台中機場→ [11:45]->>(共乘)->清境空中花園CHECKIN 清境農場青青草原→天空步道→老英格蘭→小瑞士花園→清境晚餐&r ...
樓上ching講得啱,除非自駕/包車,否則跑公車係行唔完以上行程

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dinoho92 於 2019-9-10 06:10 PM 發表

其實都唔算複雜因為呢d地方我想去
你當然可以想  想去多十倍地方都得

回覆 引用 TOP

樓主會否包車,有冇好介紹?

回覆 引用 TOP

一早上合歡山,夜晚仲有精力?

回覆 引用 TOP

行程三 似係最可取

但係要有少少改動

另外第3日住臺中哪一區 ?

(行程三)

臺中清泉崗機場[11:45] 台中市公車156路高鐵台中站南投客運到湖(水色.玄光寺.伊達邵)→日月潭纜車→單車→ 建成民宿日月潭

日月潭乘搭共乘車往清境空中花園CHECKIN 清境農場青青草原→天空步道→老英格蘭→小瑞士花園宿清境

合歡山看日出清境乘搭6664 清境農場-埔里 -埔里往台中或車站→勤美術館+誠品綠園道-逢甲夜市→宮原眼科→回旅店

DAY-4 彩虹村→高美濕地→往機場

我是鳳凰我是豬
引用:
原帖由 鳳凰豬豬豬 於 2019-9-12 09:03 PM 發表

行程三 似係最可取

但係要有少少改動

另外第3日住臺中哪一區 ?

(行程三)

日月潭乘搭共乘車往清境空中花園CHECKIN 清境農場青青草原→天空步道→老英格蘭→小瑞士花園 ...
第三日系台中 中欣精品旅店

回覆 引用 TOP

你想去既地方我去過哂
我揀行程2啦 , 利申上過清境3次,去過台中6-7次咁上下
清境合歡山睇日出係重點黎 , 你要記住
不過上得一日你唔好天,就再無機會睇了。
老英格蘭我認為係好值得入去食個下午茶影下相既
其實咁都得 , 我包車機場去清境係兩個半小時左右,
23/10臺中清泉崗機場[11:45]->>(共乘)->清境空中花園CHECKIN->老英格蘭下午茶--->小瑞士花園->紙箱王->宿清境

日月潭我本人真係唔太推薦人去,其實真係無咩特式 , 或者係唔識欣賞
第三日日月潭→彩虹村→高美濕地再出黎市區 , 好趕囉

旅行,放慢D腳步玩啦,唔係一次玩哂走馬看花咁就係體驗咗

回覆 引用 TOP

紙箱王唔去 但第二日系日月潭訂左民宿 其實見識下 第三日系日月潭返台中去彩虹村 逢甲  有時間先去城品及高美濕地

引用:
原帖由 dinoho92 於 2019-9-14 04:44 發表

紙箱王唔去 但第二日系日月潭訂左民宿 其實見識下 第三日系日月潭返台中去彩虹村 逢甲  有時間先去城品及高美濕地
我希望你接受我對你ge意見

如果你認為高美濕地可以唔去 行程可以再更改

合歡山看日出清境乘搭6664 清境農場-埔里 -埔里往台中或車站-中欣精品旅店 宮原眼科→逢甲夜市→回旅店

DAY-4 彩虹村→勤美術館+誠品綠園道→往機場

我是鳳凰我是豬

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。