公安部交管局:港澳機動車通行港珠澳大橋將核發電子牌證

引用:
原帖由 auceo 於 2019-9-11 11:59 AM 發表

文匯網訊】大公文匯全媒體報道:公安部今日(10日)召開記者會宣布推出6項針對臨時入境車輛的交管改革新措施,以簡化申領臨時入境內地的車輛牌照和駕照安排

我理解這句是指入境車輛。 ...
可能要等措施出台先知入唔入到珠海市區
因為大橋上面部份已經係中國領土
勉強都算入境

精選汽車
大橋冷清清,如不搞些對策,有排未歸到本。現說可入境行一年,感覺一年後又繼續可續

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 secguard 於 2019-9-11 12:03 PM 發表

勉強都算入境
認同,但現在不是有單牌車行大橋嗎?

引用:
原帖由 secguard 於 2019-9-11 12:03 PM 發表

勉強都算入境
就算澳門單牌車入珠海其中一個島橫琴都設左一堆限制條件,因此短期內我覺得冇可能放寬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 auceo 於 2019-9-11 12:06 PM 發表

認同,但現在不是有單牌車行大橋嗎?
有,只去澳門但不多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 secguard 於 2019-9-11 11:57 AM 發表

入唔入到珠海市區我都唔肯定
反正我唔急
係炒牌果 d 急之嘛
唔急咪慢慢等下先囉
反正就算比你上到橋都係入唔到珠海市區, 同你而家搭金巴冇分別

引用:
原帖由 BankWest 於 2019-9-11 01:10 PM 發表

唔急咪慢慢等下先囉
反正就算比你上到橋都係入唔到珠海市區, 同你而家搭金巴冇分別
請問香港單牌車去澳門口岸放低人後回港的話,係咪都要俾兩次大橋費用?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shekyung 於 2019-9-11 08:00 AM 發表

其實想法係好,但實際需求有幾多?香港人口少,有大灣區上落需求的不算多,其中不少已經有兩地牌。而且私家車過大陸不單大陸個邊要牽涉口岸通關、保險、交通罰單扣分等問題(6年以上車仲要驗車),還有估計香港呢邊仍需要辦理禁區紙、海關等手續。即使最後辦齊可以開上去,交通規則的差異以及駕駛習慣的不同好多人未必能夠適應,風險較高,真有需要亦可以大陸租車較方便經濟。所以即使真的落實,估計效果不會太理想。 ...
駕到關口停車場過關,緊接租輛左軚車更方便安全。

引用:
原帖由 autobahn 於 2019-9-11 13:50 發表

駕到關口停車場過關,緊接租輛左軚車更方便安全。
停車場費都幾金喎師兄,又橋費,現在有無租車公司帶車上口岸交付呢

大公文匯全媒體報道:公安部今日(10日)召開記者會宣布推出6項針對臨時入境車輛的交管改革新措施,以簡化申領臨時入境內地的車輛牌照和駕照安排,同時放寬港澳台司機申領內地駕照的年齡限制。相關措施將於9月20日實施。

文中已講了, "以簡化申領臨時入境內地的車輛牌照和駕照安排", 咩叫臨時入境, 如不是入中國境, 何謂入境, 你明唔明呀, 咁簡單中文你都唔明?

其實入到珠海境已不存在停車場費幾甘的問題, 因只是淨比橋費, 停車場你入到珠海你泊邊度是自己的問題, 現存制度是如無港珠橋兩地牌, 則只可泊澳門口岸, 那就是你所謂的甘, 明白未?

回覆 引用 TOP

BANKWEST兄, 看似不太懂睇中文, 你地教教佢啦

回覆 引用 TOP

中港牌制度本身是有資格的人以很低的成本已可以申請到, 並不是內地政府要賺合資格的人的錢, 只是無資格的人又想申請就用一些黑市方法去做, 所以制度本身是很明確的, 現在只不過是讓更多原本不合資格的人, 享人一段時期內, 有限度地經大橋自由進出內地, BANKWEST兄, 想問吓有咩問題?我邏輯錯嗎?定還是你主觀地唔想人人可申?

引用:
原帖由 harr1et 於 2019-9-11 03:29 PM 發表

大公文匯全媒體報道:公安部今日(10日)召開記者會宣布推出6項針對臨時入境車輛的交管改革新措施,以簡化申領臨時入境內地的車輛牌照和駕照安排,同時放寬港澳台司機申領內地駕照的年齡限制。相關措施將於9月20日實施。

文中已講了, "以簡化申領臨時入境內地的車輛牌照和駕照安排", 咩叫臨時入境, 如不是入中國境, 何謂入境, 你明唔明呀, 咁簡單中文你都唔明? ...
口岸範圍都叫入境, 咁你在香港機埸過左禁區都係叫已經出左境啦。 你唔入境點泊入去口岸停車埸呀, 醒d啦, 唔好用個屎弗諗野, 唔好叻唔切, 傻仔

回覆 引用 TOP

享有

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。