公安部交管局:港澳機動車通行港珠澳大橋將核發電子牌證

是否大量開放香港私家車入大陸?一年可多次出入?

精選汽車
引用:
原帖由 shekyung 於 2019-9-10 10:25 PM 發表

保險同牛肉乾點搞?
如果是真的、他們會有方法去做。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BankWest 於 2019-9-11 09:02 AM 發表

而家中港牌新制每年要交稅先可以續期, 你估大陸會免費比班叛國份子單牌車上去? 咁仲要個中港牌制度做乜?
有d柒頭成日幻想香港單牌車可以免費開車上大陸, 就等於妄想要港獨一樣 ...
不是引暴徒上去解決他們嗎?什麼都同暴徒有關

引用:
原帖由 harr1et 於 2019-9-11 11:13 AM 發表

文中已寫得好清楚, 自己認真D睇吓, 每次申請可經大橋入內地, 可3個月內有效無限進出, 亦可延到1年有效期, 即1年後又可再次申請
人家揸住個中港牌的話假

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 secguard 於 2019-9-11 11:34 AM 發表

你果段應該係指人牌

車牌應該係呢段:
至於港澳台居民和車輛,經港珠澳大橋通行的港澳機動車(包括私家車、貨車、電單車等),以及進入福建平潭的台灣機動車,將核發電子臨時入境機動車牌照,有效期1年;

不過無相干,申請到最後都係有效一年 ...
一年搞一次去廿次

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BankWest 於 2019-9-11 11:42 AM 發表

文中有話比你入珠海咩? 人地晨早講左只係比你開到去橋頭口岸區, 你估真係免費無限比你自由出入境咩, 咁中港牌新制仲洗乜每年要交稅?? 自己用正常邏輯諗下啦 ...
可能中國經濟向下想吸引自駕旅遊客呢?中港牌是經商及常用的客用,慢慢欠吸引吧,牌價向下是現實。

引用:
原帖由 酒店肥沃的隊長 於 2019-9-11 11:55 AM 發表

文章好像說是可入境車輛
文匯網訊】大公文匯全媒體報道:公安部今日(10日)召開記者會宣布推出6項針對臨時入境車輛的交管改革新措施,以簡化申領臨時入境內地的車輛牌照和駕照安排

我理解這句是指入境車輛。

引用:
原帖由 secguard 於 2019-9-11 12:03 PM 發表

可能要等措施出台先知入唔入到珠海市區
因為大橋上面部份已經係中國領土
勉強都算入境
認同,但現在不是有單牌車行大橋嗎?

引用:
原帖由 BankWest 於 2019-9-11 04:20 PM 發表

你知唔知深圳灣一早已經有廣東省自駕遊計劃架, 但係有期限架, 逗留不能超過7日, 長假期要一早去預約, 你咁鍾意楂車上大陸咪去申請囉, 關我鳩事, 不過唔該唔好誤導人老吹話香港單牌車可以自由無限制進出大陸
https://www.gov.hk/tc/residents/transport/crossboundary/selfdrivetogd.htm ...
逗留不能超過7日是不受歡迎的原因,現在大橋是一年期多次往返大大不同吧。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 harr1et 於 2019-9-11 07:28 PM 發表

你不如把你如何理解那篇文章的內容在此說一次, 好嗎, 讓大家評論誰有理據
佢怎會去了解內容呢,每次同佢討論都是那句,點會益你香港人呀!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鬼屋枯燥的樓主 於 2019-9-12 02:11 AM 發表

7天是比較短,但是也不可能一下子變成一年啦,中港牌每三個月都要回去一次。
一年可能一年續一次,一周一行,一行不能超過三十日呢。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 harr1et 於 2019-9-12 09:31 AM 發表

不是個人利益, 而是個人主觀的看法, 以理據服人, 不是國家無理由益你地.......................
(不是國家無理由益你地)我被人話過幾次,

(以為你香港是30前呀?今日中國冇你們冇問題,)

佢又吾知當年香港人幚他們才有今日。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BankWest 於 2019-9-12 10:02 AM 發表

五.是试点临时入境机动车牌证电子化。对香港和澳门机动车经港珠澳大桥通行、澳门机动车进入珠海市横琴新区、台湾地区机动车进入平潭综合实验区的,核发电子临时入境机动车牌证,不再发放纸质牌证。电子临时入境机动车牌证有效期为1年。

1. 對香港同澳門機動車經港珠澳大橋通行及试点临时入境机动车牌证电子化, 可以理解為香港單牌車申請澳門轉泊計劃的臨時入境車牌由以往的一張紙改為冇需印個張紙出黎, 全面電子化 ...
比我們行條橋?當我們儍仔嗎?
完全不受香港人歡迎吧!
不如任由國內車行上橋,
可大量增加大橋收入,我非常支持。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dream_workshop 於 2019-9-12 12:41 PM 發表

都係哥句啦,正式粵港粵澳牌每次在大陸不能逗留超過90日,所以嘛,如果大陸話呢種臨時許可每次可在大陸停留7日,每月只能准入一次的話,佢操作上都符合上文的規定。 ...
(如果大陸話呢種臨時許可每次可在大陸停留7日,每月只能准入一次的話,)
不受歡迎的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bigboss9293 於 2019-9-12 06:08 PM 發表

啲白牌中港搵食車,全部都係7、8座,如果你單牌7、8人車都自由出入,會影響好多既得利益者!
7座位以下,不是包含7座位嗎?

31 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。