[Q&A] 有關用關西廣域JR PASS 由岡山往四國高松問題

有關用關西廣域JR PASS 由岡山往四國高松問題 E-mail 此主題給朋友

下月由京都出發,買了關西廣域5日pass,會用來去天橋立,城崎溫泉,神戶和姫路
最後一程打算由姫路往四國,發現問題來了。

睇佢官網,佢咁寫:

咁其實由岡山去高松,最快梗係搭快速マリンライナー(marine liner)
但佢咁寫,係咪即係要另外買liner券?
又唔知要補幾多差價,唔知點check.
有無人用過關西廣域5日pass 由岡山搭過去高松呢 ?是否真的不能用pass 搭marine liner?
thanks

附件

螢幕截圖 2019-09-11 上午12.34.12.jpg(210.7 KB)

2019-9-11 12:37 AM

螢幕截圖 2019-09-11 上午12.34.12.jpg

螢幕截圖 2019-09-11 上午12.34.33.jpg(141.45 KB)

2019-9-11 12:37 AM

螢幕截圖 2019-09-11 上午12.34.33.jpg

熱賣及精選
我估liner唔係講緊列車名,而係某d特別車廂,雖然我都唔知咩叫liner車廂(

回覆 引用 TOP

我見有人咁講,應該無問題

附件

註解 2019-09-11 010026.png(52.12 KB)

2019-9-11 01:01 AM

註解 2019-09-11 010026.png

回覆 引用 TOP

thanks
謝 希望係咁
佢哋啲字眼真係攪到混亂
2013 希望依家都無變

https://www.japan-guide.com/forum/quereadisplay.html?0+99064
有d 舊,希望無轉到。
佢地既答案係此車不用liner 券。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 18001800 於 2019-9-11 01:04 AM 發表

佢哋啲字眼真係攪到混亂
2013 希望依家都無變
マリンライナー 223系・5000系
E架其實只係一般快速 電車,連特急 電車都唔係,JR Wide Aera Pass可以用
https://www.jr-odekake.net/train/marineliner/

特別之處只有第1 Car雙層車上層全Green Car + 下層全指定席,

其他Car就同一般電車無分別全自由席。

我上個禮拜先去完關西6日,日日都搭特急車出入大阪,非常爽!尤其包埋新大阪-岡山新幹線!

回覆 引用 TOP

我上個星期先用這pass 搭過,可以免費搭,放心,不過早少少去排隊/上車,免得冇位坐。

回覆 引用 TOP

正如上面所講
除咗 最近入閘口嘅 第一卡之外其他都可以
不過留意返工返學時間好多人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 18001800 於 2019-9-11 12:37 AM 發表

下月由京都出發,買了關西廣域5日pass,會用來去天橋立,城崎溫泉,神戶和姫路
最後一程打算由姫路往四國,發現問題來了。

睇佢官網,佢咁寫:

咁其實由岡山去高松,最快梗係搭快速マリンライナー(marine liner)
但佢咁寫,係咪即係要另外買liner券?
又唔知要補幾多差價,唔知點check.
有無人用過關西廣域5日pass 由岡山搭過去高松呢 ?是否真的不能用pa ...
marine liner 係岡山去高松既列車名
印象中佢有一卡係指定席,其他車卡係普通席

回覆 引用 TOP

明白了

依張pass係平,不過原來無得免費book指定席
如果搭7am-9am 返工時間嘅特急/新幹線車
要提早幾多去等車好呢 ?

回覆 引用 TOP

關西廣域鐵路周遊券可以搭JR過去高松,我在岡山站等車,發現人龍喺発車前約15分鐘就出現,由於自由席應該只有3卡(總車長為16卡),通常搭完電梯要行到最遠先到,因此最好預多啲時間搭車,嗰次去小豆島,回程全程企位,企足成個鐘先返到岡山

回覆 引用 TOP

我都會去小豆島住1晚

回覆 引用 TOP

樓主講個架岡山去高松既marine liner,只有頭卡雙層係指定席,其他係普通席,可能兩地只係一小時車程,我前後坐過兩次都要帶住行李但冇位坐呢

回覆 引用 TOP

明白

無seat無問題
有得搭就好

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。