不如大家捉埋啲"死煙鏟"

不如大家捉埋啲"死煙鏟" E-mail 此主題給朋友

呢樣嘢都好好厭㗎實。
禁煙區的地點食講真都唔合法,

佢哋經常係啲天橋,安全島嗰度一樣食。
大家最好似捉跳閘女咁樣一樣捉佢哋。

註一為禁煙區的地點

室內及室外均為禁煙區的地點

其他禁止吸煙區

• 食肆
  • 工作間/辦公室
  • 室內公眾地方(例如私人大廈電梯大堂、後樓梯)
  • 行人天橋
  • 店舖、百貨公司、購物商場、公或私營街市、超級市場
  • 銀行
  • 安老院、治療中心
  • 共用宿舍
  • 酒吧、麻將天九耍樂處所、浴室、按摩院

• 公共升降機、自動扶手電梯
  • 幼兒中心、學校、大學及專上學院
  • 電影院(包括汽車影院)、劇院、音樂廳、遊戲機中心
  • 醫院
  • 濕地公園
  • 由康樂及文化事務署管理的公眾遊樂場地(例如遊樂場、公園、休憩處、體育館、運動場),但不包括場內的指定吸煙區 註二
  • 由康樂及文化事務署管理的公眾 泳池泳灘範圍
  • 香港大球場、旺角大球場範圍
  • 核准院舍、感化院、收容所

[url=]註一[/url]:「室內」的定義為:
有天花板或上蓋;及
扣除窗戶或門戶後,四邊被圍封的總面積達 50% 或以上。
[url=]註二[/url]:有關康樂及文化事務署各區場地的禁煙情況,
請按此
[url=]註三[/url]:即使車上沒有乘客,公共小巴和的士的司機,都不可以在車內吸煙。

熱賣及精選
學下用手打字啦!
用語音輸入咬字唔正的話,會睇死人㗎!
而且請善用標點符號。

引用:
原帖由 花生之友 於 2019-9-11 09:03 AM 發表

學下用手打字啦!
而且請善用標點符號。
用標點符號

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 model3 於 2019-9-11 08:35 AM 發表

呢樣嘢都好好厭㗎實講真都係唔合法㗎佢哋有好多地方呢係啲天橋嗰度都係一樣食煙㗎不如大家最 好似捉跳閘女咁樣嗰啲粥佢哋
控煙辦都是反政府,根本不會認真做事,完。

引用:
原帖由 花生之友 於 2019-9-11 09:03 AM 發表

學下用手打字啦!
而且請善用標點符號。
x2

回覆 引用 TOP

直頭叫政府禁煙啦.......吸煙刑事化......

法律第二.

回覆 引用 TOP

係就好啦!我戒煙年幾,而家好憎行過行人路食二手煙

回覆 引用 TOP

支持你搵埋控煙辦!

回覆 引用 TOP

貼文革宣傳都無事啦
煙頭小事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 model3 於 2019-9-11 08:35 AM 發表

呢樣嘢都好好厭㗎實講真都係唔合法㗎佢哋有好多地方呢係啲天橋嗰度都係一樣食煙㗎不如大家最 好似捉跳閘女咁樣嗰啲粥佢哋
佢地會話食煙係佢地既自由,你無權干涉,同曱甴理論一樣

9唔搭8, 宜家周圍打人放火都無人理, 違法標貼都無人理, 禁煙區食煙唔通仲嚴重過打人放火咩

你試下先

回覆 引用 TOP

捉咗班時代曱甴先啦,港鐵站內都夠膽食煙

回覆 引用 TOP

引用:

自由社會煙都唔比食

102 1234567
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。