煎鮫魚。

煎鮫魚。 E-mail 此主題給朋友

今日去街市,見到漁販開條鮫魚,$5.5 一兩,於是買一塊返去試下,清洗後落少少鹽,然後落鑊去煎。

兩老食後,覺得魚肉比較鞋口,叫下次唔好買!

熱賣及精選
煎、煮、蒸也正

🤨烏頭都係老人家都唔喜歡,肉質較粗糙。

水上人話倉魚頭,馬交尾,即係倉魚要食頭,鮫魚食尾,下次買魚尾試試,雖然無咁多肉😉😉😉

引用:
原帖由 zevo 於 2019-9-11 22:23 發表

煎、煮、蒸也正
嗰個小販都係話,可以蒸但係以前我哋屋企係煎鮫魚,噉啊今次煎完兩老話麻麻地。

佢呢以前灣仔有一間叫做,美利堅嘅京菜館。佢哋呢會用啲膠魚嗰啲魚餃,如果要食,一定要早一日去訂,但係嗰間嘢經已執咗笠冇得再食。

引用:
原帖由 bobolo 於 2019-9-12 00:08 發表

🤨烏頭都係老人家都唔喜歡,肉質較粗糙。
我阿爸唔鍾意烏頭嘅!因為佢覺得烏頭嗰陣未哩,好難食。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 A1000 於 2019-9-12 07:06 AM 發表

嗰個小販都係話,可以蒸但係以前我哋屋企係煎鮫魚,噉啊今次煎完兩老話麻麻地。

佢呢以前灣仔有一間叫做,美利堅嘅京菜館。佢哋呢會用啲膠魚嗰啲魚餃,如果要食,一定要早一日去訂,但係嗰間嘢經已執咗笠冇得再食。 ...
咁下次蒸返

引用:
原帖由 輸到怕 於 2019-9-12 06:11 發表

水上人話倉魚頭,馬交尾,即係倉魚要食頭,鮫魚食尾,下次買魚尾試試,雖然無咁多肉😉😉😉
我阿爸佢老到冇乜牙,所以我唔敢買啲細魚佢地食,而家全部呢都係買啲肉畀佢。另外,我諗如果買咗嗰啲頭,同埋尾佢咬唔到架。我阿媽點解唔食魚呢,因為佢怕有骨,所以我而家買親啲魚呢淨係俾個背脊佢食。

引用:
原帖由 zevo 於 2019-9-12 07:07 發表

咁下次蒸返
都好嘅!下一次試下啦,因爲我覺得鮫魚冇乜骨。

鮫魚好食,煎得好靚!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 A1000 於 2019-9-12 07:08 發表

我阿爸佢老到冇乜牙,所以我唔敢買啲細魚佢地食,而家全部呢都係買啲肉畀佢。另外,我諗如果買咗嗰啲頭,同埋尾佢咬唔到架。我阿媽點解唔食魚呢,因為佢怕有骨,所以我而家買親啲魚呢淨係俾個背脊佢食。 ...
價錢唔平,相裏邊嗰塊鮫魚哩,就要55文。

回覆 引用 TOP

我喜歡油鹽水浸鮫魚,配料有豆腐卜、腐竹、炸菜及絲椒,老人家可能喜歡。

水上人會用黎打魚蛋

引用:
原帖由 A1000 於 2019-9-11 07:05 PM 發表

今日去街市,見到漁販開條鮫魚,$5.5 一兩,於是買一塊返去試下,清洗後落少少鹽,然後落鑊去煎。

兩老食後,覺得魚肉比較鞋口,叫下次唔好買! ...
鲛魚要煎完再燴蕃茄,即蕃茄煮鮫魚,包你話正

引用:
原帖由 輸到怕 於 2019-9-12 06:11 AM 發表

任何魚的魚尾,魚鯕,撥水位最好味,我們以前是水面人,由細到一定食有骨的位

101 1234567
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。